Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verberering van de maatschappelijke positie van een leefgroep zorgvragers

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas mbo | 479 woorden
  • 6 juli 2010
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Veel zorgvragers hebben weinig contact meer met de buitenwereld en doordat zij weinig informatie krijgen weten zij ook niet wat er in de buitenwereld gebeurd, terwijl zij dit vaak wel willen weten. Daarom schrijf ik een artikel over de verbetering van de maatschappelijke positie van de zorgvragers met betrekking tot informatievoorziening uit de buitenwereld (alles buiten het verpleeghuis).

In het verpleeghuis waar ik stage heb gelopen kunnen de zorgvragers televisie kijken, bijvoorbeeld het nieuws, en kunnen zorgvragers ‘ergens beneden’ een krant kopen maar veel zorgvragers weten niet hoe en waar.

Dit kan verbeterd worden door verschillende punten:
- Het is heel simpel voor de verpleging om de zorgvragers voortaan een krant te geven en het daarbij te laten, maar voor zorgvragers kan het juist heel belangrijk zijn om deze informatie te bespreken met elkaar. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de koffie ’s middags en/of ’s avonds.
- De verpleging kan vaker aan zorgvragers vragen of zij een krant willen lezen of voorgelezen willen hebben.
- Het is voor zorgvragers ook belangrijk om informatie uit de buitenwereld te ontvangen zodat zij zich hierdoor meer betrokken (blijven) voelen met de buitenwereld, in plaats van afgezonderd in een verpleeghuis zonder informatie.

Geld
Een ander punt wat voor de zorgvragers een verbering van de maatschappelijke positie kan betekenen is het beschikken over zijn of haar eigen geld.
Er zijn zorgvragers op mijn stage waar familieleden het geld beschikt omdat zij dit zelf niet meer kunnen, ook heeft soms de verpleging de beschikking over het geld. Er zijn ook nog een aantal zorgvragers die zelf hun geld beschikken. Het is vaak lastig dat zij niet zelf geld kunnen opnemen in het verpleeghuis om daar iets te kopen of betalen. Hierdoor moet familie of verpleging voor de zorgvragers geld gaan halen, en dit duurt meestal langer dan in het huis zelf geld opnemen. Een pinautomaat is erg makkelijk aan te schaffen voor het verpleeghuis en zou voor veel zorgvragers een uitkomst zijn.

Politiek
Het laatste punt wat ik wil bespreken is de verbetering van de maatschappelijke positie door politiek. Dit heeft ook betrekking op de voorziening van informatie.
Bijna alle zorgvragers krijgen een brief thuis met een stembiljet. Deze zorgvragers mogen zelf stemmen als zij dit willen.
Het probleem is dat er naar mijn mening te weinig word gedaan voor de zorgvragers om hen een eigen mening te geven over de politiek. Er zijn veel programma’s en er staat veel in de krant over de politiek, maar doordat zorgvragers hier te weinig mee te maken krijgen weten zij vaak ook weinig over de politiek.
Hiernaast word er ook niet aan zorgvragers die zelf niet mobiel zijn gevraagd of zij willen stemmen, terwijl dit heel makkelijk in het verpleeghuis kan. Daarom zou het een hele verbetering zijn als er ook voor de zorgvragers genoeg aandacht wordt besteed aan politiek en hen te vragen of zij willen stemmen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.