Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

An Inconvenient Truth (2006)

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1577 woorden
  • 21 april 2010
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
128 keer beoordeeld

Klimaatverandering en de gevolgen daarvan

Inleiding

In deze paragraaf worden onderwerpen uit de film “An Inconvenient Truth” besproken. Deze film gaat over de klimaatverandering en gevolgen hiervan met als oorzaak de uitstoot van broeikasgassen door de mens.
In de film verteld Al Gore duidelijk zijn mening over de klimaatverandering: wij moeten ons bewust zijn van de gevolgen en de oorzaak terugdringen. Wij moeten dus aan het milieu gaan denken en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
Er komen veel deelonderwerpen in de film voor. Bijvoorbeeld het smelten van de ijskappen, het ontstaan van nieuwe, gevaarlijke diersoorten en de toenemende kans op natuurrampen.

Op het plaatje is zichtbaar hoe de cover van de DVD eruitziet. De film duurt 94 minuten.
Ik heb gekozen om 4 deelonderwerpen uit de film uit te werken.
Het eerste onderwerp is het terugtrekken van de gletsjers. Ik heb dit gekozen omdat hier veel voorbeelden van te vinden zijn en het gevolg duidelijk zichtbaar is.
Het volgende onderwerp is de stijging van de zeespiegel en de gevolgen hiervan in Nederland. Dit probleem is actueel en bedreigend voor ons land.
Het derde deelonderwerp gaat over de dreiging van een ijstijd in Europa en de oorzaak van dit probleem. Het laatste stuk gaat over het feit dat wij hier zelf wat tegen kunnen doen.

Het terugtrekken van de gletsjers

In veel gebergtes en poolgebieden bevinden zich gletsjers, een soort rivier van ijs die langzaam naar het dal zakt en daar smelt. Ze bewegen zich meestal met een snelheid van enkele tientallen meters per jaar en zijn vaak meerdere kilometers lang. Deze ijsmassa`s zijn belangrijk voor de drinkwatervoorziening in sommige landen. In die gebieden leveren gletsjers in de droge zomer water voor rivieren. Naast drinken heeft het water nog andere toepassingen, zoals irrigatie, elektriciteitopwekking, transport en industrie. Ook zijn sommige gletsjers een toeristische attractie, bijvoorbeeld de Aletschgletsjer in Zwitserland.
Maar door de klimaatverandering kunnen ze terugtrekken of zelfs verdwijnen.
Als het warmer wordt, stijgt de vorstgrens in de bergen. De gletsjers worden dus korter.
Ook valt er minder sneeuw door de hogere temperaturen, waardoor ze ook niet minder kunnen aangroeien in de winter. Als de gletsjers zijn gesmolten, blijven er U-vormige dalen gevuld met puin achter. In sommige artikelen is te vinden dat de gletsjers sneller verdwijnen dan de berekeningen eerst deden vermoeden. Daarnaast gaan de gletsjers ook ieder jaar sneller smelten dan het vorige jaar. Het overvloedige smeltwater kan in combinatie met regenval overstromingen veroorzaken. Gletsjers in Groenland smelten van onderen uit, en niet alleen via afbrokkelen.
Hiernaast is een gletsjer te zien die eerst aangroeide, maar sinds de opwarming van de aarde steeds kleiner wordt. In 2003 is er nog maar weinig van over. Als dit zo doorgaat, zal de gletsjer over enkele tientallen jaren geheel verdwenen zijn. In de film was ook een beeld te zien van een enorme ijsplaat, die een aantal jaar later geheel opgelost was. Als het zo doorgaat, zijn over 100 jaar alle gletsjers gesmolten.


Het stijgen van de zeespiegel

De zeespiegel heeft de afgelopen eeuwen een standvastige hoogte. Maar duizenden jaren geleden was de zeespiegel lager dan nu. Men kon toen lopend de Noordzee over, omdat deze toen droog stond. Dat kwam door de grote hoeveelheid ijs op het land. Toen de ijsmassa smolt, kwam al het water in de zee en steeg de zeespiegel tot het huidige niveau. Daarna zijn er nog wat koelere en warmere perioden geweest, maar die hadden weinig invloed op het zeeniveau. Er zijn twee grote ijskappen op aarde: de Groenlandse ijskap en de ijskap van Antarctica. Als een ijskap smelt komen er eerst kleine meertjes van smeltwater, en dan gaat het smeltwater door sleuven onder de ijskap door stromen. Hierdoor gaat het ijs scheuren en nog sneller smelten. Het ijs dat op zee drijft, heeft geen invloed, want het ligt toch al in het water. Maar als grote hoeveelheden landijs smelten zorgt dat wel voor een stijgende zeespiegel. Wanneer de gehele Groenlandse ijskap is gesmolten, stijgt het zeeniveau overal ongeveer 6 meter. Omdat Antarctica veel trager smelt, is dat op dit moment minder belangrijk. In het westelijke deel van dat continent smelt echter wel veel ijs. Maar doordat er bij de hogere temperaturen in Oost-Antarctica meer sneeuw valt, en het ijs daar juist aangroeit, smelt het toch minder snel. Als het toch gebeurt dat beide ijskappen geheel smelten, zal het zeeniveau meer dan 100 meter stijgen!
De afgelopen eeuw is de zeespiegel ongeveer 20 centimeter gestegen. Deze stijging zal steeds sneller gaan door de uitstoot van koolstofdioxide. Als de stijging 6 meter bedraagt, loopt het grootste deel van Nederland onder water. Ook andere kustregio`s kunnen onder water komen, dit zijn precies de meest dichtbevolkte gebieden op aarde. Veel grote steden zullen dan onder water lopen en miljoenen mensen moeten verhuizen of vluchten.
Dit is natuurlijk ook slecht voor de economie en de natuurgebieden die in lage gebieden liggen. Wat het extra versterkt, is dat het land zelf ook langzaam verzakt. Aan het eind van de 21e eeuw bedraagt de stijging volgens de meeste modellen zo`n 80 centimeter, hoewel er ook scenario`s zijn waarin het 2 meter zal stijgen. Op de onderstaande foto`s is te zien wat er met Nederland gebeurt als Groenland geheel smelt.

Het stilvallen van de Golfstroom

In het vorige stukje heb ik verteld dat door de klimaatverandering het ijs smelt en dat de zeespiegel laat stijgen. Er zijn echter nog meer gevolgen van het ijs.
De Golfstroom is een warme zeestroom die warm water vanuit de tropen richting Europa brengt. Hierdoor zijn de winters hier zachter dan op andere plekken op de zelfde breedtegraad. Als het water bij de Noordpool komt, wordt het kouder en zouter en zakt het naar beneden om vervolgens op grote diepte weer terug te stromen naar warme gebieden. Daar stijgt het weer om warmer te worden. Net als een lopende band is het een gesloten kring. Maar als het ijs aan de Noordpool en bij Groenland smelt, komt er veel zoet smeltwater in de oceaan terecht. Het zoutpercentage daalt hierdoor, en het lichtere water zakt niet meer naar beneden. Nu de lopende band niet meer aansluit, valt hij stil.
Indien dit werkelijkheid zal worden, zullen de winters in West Europa kouder worden en kan de zee dichtvriezen. Er kan dus een ijstijd komen. In de rest van de wereld gaat de opwarming gewoon door en merken ze er niets van. Uit recent onderzoek blijkt dat de Golfstroom al 30% is afgezwakt de afgelopen jaren. Als dit doorgaat kan er binnen 10 jaar een ijstijd komen.
Na de laatste ijstijd is dit al eens eerder gebeurd. Toen een grote hoeveelheid ijs op Noord Amerika ging smelten, kwam er een groot smeltwatermeer. Op een bepaald moment stroomde al het zoete smeltwater in zee en stopte de Golfstroom. Er kwam toen in Europa een ijstijd. Het is zeker niet duidelijk of de Golfstroom op korte termijn gaat stoppen, dus al helemaal niet wanneer. Misschien gebeurt het de komende 1000 jaar nooit.

Wat wij eraan kunnen doen

De vorige deelonderwerpen gingen over het effect van het broeikaseffect op het ijs, en de gevolgen van het smelten hiervan. Deze alinea gaat over waarmee wij allemaal broeikasgassen uitstoten en hoe wij dit kunnen beperken.

Op de bovenste foto is te zien welke broeikasgassen er worden uitgestoten.
De onderste foto is een cirkeldiagram waarop te zien is waar de koolstofdioxide afkomstig van is. Wat erg opvalt in de cirkel, is dat de meeste co2 door de industrie wordt uitgestoten. Ook blijkt dat landbouw en huishoudens een flinke bijdrage leveren aan het broeikaseffect. Transport stoot relatief weinig co2 uit, evenals de overige bronnen.
Op het gebied van industrie valt er dus veel te besparen. Dit kan d.m.v. het gebruik van duurzame energie in de industrie en door schonere alternatieven voor bepaalde chemicaliën te gebruiken. Om de uitstoot van andere stoffen te beperken kunnen de fabrieken filters in de schoorstenen zetten.
Door bijvoorbeeld minder vaak nieuwe producten te kopen, zorgen we ervoor dat er ook minder gemaakt moet worden, wat de uitstoot weer ten gunste komt.
Een andere bron van co2 zijn de elektriciteitcentrales. Deze zetten chemische energie om in elektrische energie, maar het rendement is vaak erg laag. Wetenschappers zetten zich daarom in om efficiëntere centrales te maken.
Ook op het gebied van transport kunnen we er veel tegen doen. Ten eerste natuurlijk minder vaak de auto en meer het openbaar vervoer en de fiets gebruiken. Er wordt veel onderzocht op het gebied van elektrische en waterstofauto`s, maar deze zijn nog steeds niet verkrijgbaar voor de consument. Wel zijn er hybride auto`s te koop, maar deze stoten nog steeds broeikasgassen uit. Er zijn plannen om de uitstoot te verminderen door rekeningrijden, maar dit gaat niet door.
De huishoudens gebruiken veel gas en elektriciteit. Door het aanschaffen van spaarlampen kan er al veel elektriciteit worden bespaard. Nu zijn er ook de nog zuinerige LED lampen als verlichting verkrijgbaar. Als je een apparaat koop, moet je op het energielabel letten.
Staat er een A op, dan is het zuinig. Hoe hoger de letter, hoe meer elektriciteit het apparaat gebruikt. Ook moet je de apparaten niet te vaak gebruiken, want dat is natuurlijk niet goed voor het milieu. Aan gas wordt er ook veel gebruikt. Dit kan verminderd worden door de thermostaat een graadje lager te zetten of korter te douchen.
Door het huis te verbouwen, zoals dubbel glas erin zetten of de spouwmuren op te vullen, kan je nog veel meer uitstoot verminderen. De kosten hiervan zijn na enkele jaren weer terug te verdienen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "An Inconvenient Truth (2006)"