Grote volksverhuizing

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • groep 8 | 585 woorden
  • 16 februari 2009
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 5
105 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Grote volksverhuizing

Inleiding

De grote volksverhuizing vond plaats in de Middeleeuwen. Ik zal vertellen: wat de oorzaak was van de volksverhuizing,waarom de Romeinen hen niet kon tegenhouden, de gevolgen van de volksverhuizing en hoe we aan het woord vandalisme gekomen enz.

Oorzaken

De oorzaken van de volksverhuizing waren duidelijk. De bevolking groeide enorm snel, het klimaat in die gebieden viel tegen, er was weinig vruchtbaar grond, er was veel armoede. Dit gaf hun het idee een betere plek voor zich te zoeken waar veel vruchtbaar grond was, waar niet veel armoede maar juist rijkdom was. De vandalen gingen om een andere reden weg, dat was omdat ze een slechte leefgedrag hadden en in dat gebied was dat streng verboden en er werden ook zware straffen uitgedeeld.


Welke stammen gingen op reis en om welke reden?


Toen keizer Trajanus aan de macht kwam, veroverde hij grote gebieden, van Marokko tot Armenië van Engeland tot Egypte. Alles was in macht van De keizer en zijn militairenbazen vaak Barbaren. Zei dachten alleen aan zichzelf, het bezit van keizer Trajanus ging sterk achteruit. In de economie was grote crisis de bevolking nam af (volksverhuizing), weinig voedsel tot gevolg dat de strijders weinig kracht hebben, werd het steeds makkelijker het land binnen te vallen. Steeds meer gebieden werden veroverd van keizer Trajanus, en had nog alleen tot Italië in zijn bezit. De stammen gingen op reis omdat zei niets te zeggen hadden. De visigoten, Etrusken, Latijnen, Hunnen en Turken reisden naar Rome. Toen deze mensen hoorden dat Trajanus Italië in zijn bezit had, plunderde de Visigoten Romé en de Hunnen maakten Noord-Italië onveilig.

Hoe probeerde de Romeinen deze stammen tegen te houden en waarom lukte dat niet?

De Romeinen probeerde hen tegen te houden met de deal die ze hadden met de volken aan de grens, maar die bleken boos te zijn. Ook hadden ze weinig mankracht en werden ze verslagen door de Hunnen, die van het oosten kwamen. Hierdoor was het makkelijker om te plunderen. De leiding was inmiddels verzwakt en de bevelen werden niet meer uitgevoerd, hierdoor profiteerde de stammen die nu samenwerkte de rijke steden van de Romeinen in te pikken. De Romeinen probeerde de steden terug in bezit te nemen maar dat lukte niet. De Romeinen verlaatte de steden, en gingen opzoek naar een ander gebied die ze in bezit konden nemen.

Gevolg van de grote Volksverhuizing

Heel lang waren de Romeinen wat betreft de veiligheid afhankelijk van de volkeren aan de grens, waar vele stammen woonden die als taal Germaans hadden, maar deze barbaren waren niet echt te vertrouwen. Rond 400 zwakte Rome af, tegelijkertijd kwamen de volkeren (stammen) onder druk te staan door stammen uit Afrika. Na het einde van het Romeinse rijk rond 400 v.C, heerste veel chaos, stammen verplaatste zich vaak waardoor dit tot volksverhuizingen leed. Vele overstromingen in het deltagebied, veel invallen doordat er geen strijders meer waren en kleine Germaanse stammen breiden zich uit tot grote ( Saksen, Friezen en Franken )

Hoe komen we aan het woord ‘vandalisme’?

De vandalen plunderden veel, ze maakten de grootste weg af in de Grote volksverhuizing, van Zweden tot Noord- Afrika. Nergens hielden ze het uit totdat ze naar Spanje reisden waar ze maar liefst 23 jaar bleven ze plunderden er veel en zwerfde zowat door heel Spanje. Ze waren het zat en reisden naar Rome. De baas van de Vandalen Geiserik, veroverde en plunderde heel Rome, en nam de Romeinse vloot inbeslag. Ze werden uitgeroeid door de Byzantijnen, alles wat nog over was van hun, is het slechte gedrag.

REACTIES

A.

A.

haal eerst even de spelling en andere fouten eruit ajb

8 jaar geleden

G.

G.



dit is heel fijn voor mij

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.