Element kwik

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 874 woorden
  • 11 februari 2009
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
63 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Naam van kwik
De naam kwik is afgeleid van quick silver, dit omdat kwik veel op vloeibaar zilver lijkt. Het woord silver is in der jaren verdwenen en zodoende blijft er alleen kwik over. Anderen zeggen dat het is afgeleid van het oud Saksishce woord quik dat als levend of levendig kan worden vertaalt. In het Engels is het mercury, dit is afgeleid van de boodschapper der goden en godinnen, Mercuris. Het symbool Hg stamt af van de latijnse hydrargyrum, wat dus ook vloeibaar zilver betekent.

Wie heeft het ontdekt
Het is niet precies bekent wanneer kwik is ontdekt en door wie. Men weet wel dat de Egyptenaren kwik gebruikte. Dit weten ze doordat in Egyptische graftombes van ongeveer 1500 voor Christus sporen van kwik is aangetroffen. Ook is bekent dat de oude Chinezen kwik gebruikten, dit gebruikte ze in combinatie met andere metalen. De Grieken en Romeinen maakte ook gebruik van kwik en kwikverbindingen. Ze gebruikte het voor medische doelen. Alchemisten dachten dat kwik veranderde in goud als het van de vloeibare fase naar het vaste ging.


Waar komt het vandaan?
Kwik is een metaal dat van nature voorkomt in het milieu. Het komt in het milieu terecht als gevolg van de afbraak van mineralen in de rotsen en bodem, door de blootstelling aan de wind en water. De vrijmaking van kwik via natuurlijke bronnen is redelijk stabiel gebleven. Door menselijke activiteit neemt het gehalte kwik in de natuur toe. Het meeste kwik dat door de mensen in het milieu komt, komt in de lucht terecht. Dit gebeurt via de verbranding van fossiele brandstoffen, mijnbouw, smeltfabrieken en verbranding van vaste afvalstoffen.
De wingebieden van kwik liggen in de streken waar vroeger veel vulkanische activiteit was, zoals in Algerije, Amerika, Brazilië, China, Duitsland, Hongarije, Italië, Mexico, Peru, Slovenië en Spanje. De belangrijkste wingebieden zijn ertsen in Spanje en in Italië.

Eigenschappen
Kwik is het enige metaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar is, het smeltpunt is namelijk –38,9°C. Kwik is een zwaar zilver-witte vloeistof. Kwik kan in vergelijking met andere metalen warmte niet goed geleiden. Maar het is wel een goede geleider van elektriciteit. De damp van kwik mengt zich goed met lucht. Als vloeibaar kwik op de grond valt kunnen er fijne druppels ontstaan, die zich makkelijk verspreiden en hechten aan kleding en huid. Kwik lost niet op in water en is ook niet brandbaar. Kwik vormt een legering met vele metalen, zulke legeringen noemt men amalgamen.

Atoomnummer: 80
Dichtheid: 13,6 g/cm3 bij 20°C
Smeltpunt: -38,9°C
Kookpunt: 356,6°C
Aantal Isotopen 7
Groep zinkgroep

Gebruikt voor
Kwik word veel gebruikt, één van de bekendste voorbeelden zal wel zijn de thermometer. Maar ook in barometers en fluorescerende lampen (als damp). Kwik word ook gebruikt in tandvullingen, zo’n amalgaam bestaat uit kwik, zilver, tin en koper. Als niet ontleedbare stof word kwik gebruikt in bijvoorbeeld; batterijen, bloeddrukmeters, diffusiepompen en manometers. Als ontleedbare stof word kwik gebruikt in onder andere, ontsmettingsmiddel, het tegen gaan van slijmvorming bij de papierbereiding en in pigment voor porselein.

Gevaarlijk wanneer,,
Het kwik in apparaten zit meestal klem en brengt dan geen schade aan de gezondheid toe. Als een apparaat kapot gaan kan men echter voor een korte tijd blootgesteld worden aan een hoge dosis kwik dat verdampt. Dit kan schadelijke effecten hebben zoals, beschadiging aan de zenuwen, hersenen en nieren, longirritatie, oogirritatie, huiduitslag, overgeven en diaree. Organokwik is veel schadelijker dan metallisch kwik. Bij langdurige blootstelling aan lage hoeveelheden* organokwik kunnen er bij volwassenen de volgende effecten optreden zoals: wazig zien en vermoeidheid, in ernstige gevallen kan er zelfs doofheid of verlamming optreden en in het ernstigste geval kan men in coma raken of overlijden. In de jaren 50 gebeurde er in Japan zoiets, beter bekend als Minamataziekte, dit gebeurde als gevolg van het eten van met kwik vergiftigde vis. In de jaren 72 en 73 kwam dit voor in Irak, waarbij na het eten van graan besmet met kwikverbindingen, mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Kwik is ook onaangenaam voor een zwangere vrouw, als zij zich blootstelt aan lage hoeveelheden* kwik kan het kind hierdoor een geestelijke achterstand krijgen en het leervermogen kan lager liggen.

*0.05 mg/ dag

Reacties
Van de elementen uit de zinkgroep reageert kwik het mist heftig. In tegenstelling tot zink en cadmium kan kwik niet de plaats van waterstof innemen in zuren. Met tellurium vormt kwik een legering die snel reageert tot kwikteluride. Een ander element waarmee kwik zeer makkelijk reageert is zwavel, onder vorming van kwiksulfide.

Extra’s
Een tijdje geleden werden drukken soms weergegeven in millimeters kwikdruk: mm Hg. Dit is geen SI eenheid en tegenwoordig wordt deze aanduiding niet meer gebruikt, behalve in de geneeskunde waar hij voor de bloeddruk nog steeds gebruikt word.
Omdat kwik zwaar en vloeibaar is, werd aan het begin van de twintigste eeuw in bepaalde kringen kwik ingeslikt. Dit deden ze dan omdat het een kick gaf om het door de kronkels van je darmen te voelen vallen.
In de 18e en 19e eeuw werd kwiknitraat gebriukt om bont los te maken van dierenhuiden, en kwikdamp werd gebruikt om vilt te fabriceren, dat onder andere werd gebruikt voor hoeden. Later bleek dit de oorzaak te zijn van hersenbeschadigingen bij mensen die kleding van deze materialen maakten, Hier komt waarchijnlijk ook de engelse uitdrukking “mad as a hatter” (zo gek als een hoeden maker) vandaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.