Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Opdracht 1: kunststromingen 20e eeuw

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 514 woorden
  • 20 augustus 2008
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 1:

Geef een verklaring n.a.v H2 voor de volgende termen en leg het met het theater en de film duidelijk uit: Breuk met het verleden, expressionisme, abstractie, surrealisme, 1ste wereldoorlog


De nieuwe stromingen ontstonden begin 20ste eeuw. Daarvoor was alles erg realistisch en waren er verschillende regels, voorschriften waaraan een toneelstuk of film moest voldoen, anders werd het niet beschouwd als een goed stuk. Toen de 20ste eeuw begon waren er kunstenaars die andere manieren van theater en film maken gingen gebruiken.

Expressionistische kunstenaars hebben vaak weinig aandacht voor bestaande regels in de kunst. De expressionisten hadden als standpunt het uiten van gevoelens in een film of theaterstuk. De acteurs gebruikten veel hun lichaam om hun gevoelens te uiten. De mimiek is erg belangrijk bij expressionisten. Ook werd er gebruik gemaakt van maskers. Daar kon je dan op zien hoe die persoon zich voelde. (droevig,boos,blij masker) Ook dachten de expressionisten dat het publiek moest nadenken wanneer ze het stuk zien. Bij veel theater optredens in het verleden hadden die alleen een vermakende functie. Waar je nog aan moet denken bij deze stroming is dat de decorstukken erg overdreven waren neergezet, afgebeeld. Denk daarbij aan een boom die erg groot is neergezet. Expressionisten hebben een zekere voorkeur voor de nachtkant van het bestaan.


Abstractie in theater en film is het spelen met gevoelens. Het overdreven uiten van emoties. Bij bijvoorbeeld een droevige scène, wordt er door de acteurs overdreven hard gehuild en gejammerd. Hetzelfde geldt voor een boze scène, acteurs schreeuwen hun woede uit.
De achtergrond is vaak ook overdreven afgebeeld. Abstracte kunst is nodig om uitdrukking te geven aan het onderbewuste, innerlijke of het geestelijke. Kleuren vlakken en lijnen lijken niet meer op dingen om ons heen maar spelen een zelfstandige rol. De voorstelling speelt als het ware geen rol meer.

Surrealisme is een stroming die dingen afbeeldt uit de droomwereld. Ze zoeken als het ware iets achter de werkelijkheid. Iets dat een hogere realiteit bezit. Het onderbewuste wordt tentoongesteld. Een opmerkelijke verandering die surrealisten toepassen is het spelen met het publiek. Ze maken grapjes en beledigen het publiek dat bij de voorstelling aanwezig is. De achtergrond is vaak te zien als een droomwereld. Je ziet dingen die niet mogelijk zijn, zoals zwevende dingen en verkeerde constructies. Ze zetten zich dus ook sterk af tegen de regels van kunst die toen golden.

Dadaïsten houden zich bezig met het benadrukken van toeval, spontaniteit, absurditeit. Niet is heilig alles is chaos. In de films en theaterstukken (die overigens niet vaak voorkomen) wordt gebruik gemaakt van heftige gebaren en geluiden. Ze zetten zich volledig af tegen de 1ste wereldoorlog die toen net was begonnen. Dadaïsme was een reactie op het geweld van de 1ste wereldoorlog. Dada valt ook de kunst aan die aan de zijkant bleef staan tijdens alle vernietigingen. “Alles moet anders” zeggen de kunstenaars en film en theatermakers die in Zürich bijeen waren gekomen om samen kunst te maken. Montage is voor het dadaïsme een prima middel om de oude wereld op zijn kop te zetten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.