Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

GSM

Informatica

Opdracht

5.6 / 10
2e klas vwo
 • Suzan
 • Nederlands
 • 456 woorden
 • 15121 keer
  5 deze maand
 • 17 september 2001
De betekenis

GSM is de afkorting van Global System for Mobile communications.

Geschiedenis van de gewone telefoon

Alexander Graham Bell was een professor, hij wist niks anders dan een trilling die het trommelvlies in beweging brengt. Dus hij vond dat het mogelijk was om geluidsgolven om te zetten in elektrische impulsen, die door een draad te leiden en ze aan de andere kant weer om te zetten in geluid. Op 10 maart 1876 slaagde hij erin om voor het eerst een verstaanbare volle zin over te brengen via de telefoon.


Geschiedenis van de draadloze of de mobiele telefoon.

Twee jaar nadat de eerste woorden door de gewone telefoon gesproken werden gaven professors een demonstratie met een telefoonverbinding tussen een vliegtuig en het vaste land. Vanaf toen duurde het nog tientallen jaren voordat de eerste draadloze telefoon op de markt kwam.
In 1962 opende Telstar het tijdperk van de communicatiesatellieten. Motorola kon in 1984 de eerste mobiele telefoon op de markt brengen. Toen brak het GSMtijdperk aan en werd de mobiele telefoon onmisbaar. De telefoons worden steeds mooier kleiner, compacter en ze kunnen tegenwoordig niet alleen meer bellen.

Wat kun je met een mobiele telefoon?

Je kan met een mobiele telefoon overal bellen en gebeld worden. Als je een prepay-kaart koopt, dan kun je in heel Nederland bellen en gebeld worden. Tegenwoordig kan je ook SMSen. Dat is de afkorting van Short Message Service. Je kan dan korte berichtjes van mobiele telefoon naar mobiele telefoon zenden. Op sommige telefoons kan je ook WAPen oftewel internetten. WAP is de afkorting van Wireless Application Protocol.

Verschil tussen Pre-paid en abonnement?

Als je een telefoon wil gaan kopen, moet je eerst weten of je een abonnement of een pre-paid kaart wil hebben. Bij een abonnement betaal je een vast maandbedrag en een laag bedrag voor het bellen. Bij een telefoon met een pre-paid kaart, koop je bijv. voor fl.40,- je kan dan voor fl. 40,- bellen en daarna moet je je telefoon weer opwaarderen. Het voordeel hierbij is dat je geen vaste, maandelijkse abonnementskosten betaald. Als je weinig belt is dit dan ook goedkoper. Zonder abonnement kun je niet in het buitenland bellen.

Verschillende service-providers.

Als je een telefoon koopt, moet je een service-provider kiezen, dat is een bedrijf dat zorgt dat je van het mobiele netwerk gebruik kan maken. Er zijn verschillende providers de beste zijn: KPN en Libertel. Dutchtone, Telfort en Ben zijn alleen nog maar in de randstad actief, maar er wordt gewerkt aan een landelijke dekking.

De voor- en nadelen van een mobieltje.

Met een mobiele telefoon ben je altijd bereikbaar. In geval van nood kan je bellen. Er zitten aan een gsm meer nadelen dan voordelen. Ten eerste kost het bellen geld en ten tweede gaat hij snel kapot, dan moet je weer een nieuwe kopen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8727

reacties

Hé, errug bedankt!!Het was heel handy!!beetje de taal in mijn eigen taal zetten en zo kon ik het inleveren...thnx!!! greets Rosanne
door Rosanne (reageren) op 4 februari 2002 om 19:34
tnx voor je werkstuk anders had ik echt een onvoldoende Kusjes Mounia
door Mounia (reageren) op 1 juni 2003 om 20:04

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?