Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

hip hop subcultuur

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas aso | 4139 woorden
  • 12 juli 2007
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
73 keer beoordeeld

hip hop subcultuur
Namen: cederique, Nicky, pieter
vak: godsdienst

DE HIP HOP SUBCULTUUR

1)Het ontstaan van hip hop

Hip hop is ontstaan in new york, ergens in de jaren 80 en groeit nu nog steeds verder uit. Het is begonnen ergens in de wijken van Bronx en brooklyn, maar is het ontstaan vragen velen zich af, wel in deze buurten, hadden ze meestel felle ruzie’s die tot vechten leide, dus zochten ze een manier om elkaar te grazen te nemen, maar dan via woorden, dus kwamen ze bij het rappen en breakdance.
Hip hop was dan het van het, maar later in de jaren 90 verzwakte de hip hop groep, ondertussen, proberen ze nu het hip hop genre weer in te brengen, maar dit is niet zo simpel, omdat vele mensen denken, hip hop is voor ‘krapul’ maar dat is helemaal geen waar uiteraard, ik vind het prachtig de muziek, en zeeeer creatif.


2)De hip hop muziek.
Hip hop is zeer uitgebreid, en je hebt er meerdere soorten in: gangsta rap, RnB, breakbeats en de commerciële hip hop.
- Gangsta rap: gansta rap is ontstaan in de jaren 80 en deze soort is bedoelt om de andere persoon waartegen je rapt uit te maken, dit kan tot zere grove taal leiden. Rappen is snel praten op een beat.
rappers: eminem, 50 cent, …
- RnB (rythem and blues) : RnB is zowat de zwijmel kant van de hip hop, het gaat vaak over de zoete sappige dingen van liefdes.
RnB’ers: mary j.blige, tweet, trina,…
- breakbeats: Dit zijn meer de muziek stromen van electric boogie en hip hop beats die door een dj ingemixt worden dmv de wheeles of draaitafles.het zijn ook maar beats die je hoort dan vocals waardoor je meer kans hebt je skills te showen.
- commerciële hip hop: dit is de bekenste en meest beluisterde hip hop. Het heeft meestal een beat die bij de meenste mensen goed aanvoelt en zo zijn ze rapper geneigd de cd te kopen. Bv de muziek van Nelly, R Kelly, Jean Paul.

3)Artiesten
Internationale artiesten:
Zo heb je er een hele hoop, de 1dags vliegen, en de blijvers.
De eendags vliegen worden gewoon door een maatschappij van straat geplukt voor een single en meer niet.
De meeste blijvers zijn wel gekend door iemand die toch iets van hip hop afweet, wie kent nu bv eminem, 50 cent, en snoop dogg niet, deze artiesten brengen geregled nummers uit, en een clip voor op tv (mtv, jimtv, …) de bekensten ‘zingen’ allemaal in het engels.


Nationale artiesten:
Deze groep is stukken kleiner, want hier in belgie is het zeer moeilijk om met hip hop een deftige carriere uit tebouwen, maar dit wil niet zeggen dat er geen zijn, je hebt bv brahim, t’hof van commerce en kaye styles die nu zeer bekend is.

onze favorite artiest
Tupac Shakur of Lesane Parish Crooks

biografie
Lesane Parish Crooks is een Amerikaanse rapper, dichter en acteur die geboren is in de New Yorkse wijk Brooklyn op 16 Juni 1971, hij was de zoon van 2 black panther ouders, die streden voor de rechten van de zwarten. Zijn moeder, Afeni Shakur zat een groot deel van de zwangerschap achter de tralies en werd pas vlak voor de bevallin vrijgelaten. Zijn naam werd al snel veranderd in Tupac Amaru Shakur, hij werd genoemd naar een vrijheidsstrijder van de Inca’s omdat zijn moeder dat eens in een boek had gelezen, het betekende Afgodslang.

Op ongeveer 12-jarige leeftijd, toen zijn vader in de gevangenis zat, verhuisde hij samen met moeder en zus naar Baltimore. Hij ging er naar de hogere school voor kunsten en maakte er kennis met het acteren en ook met het dansen. Tupac maakte indruk op de mensen in zijn buurt en men zag toen al dat hij veel talent had. Net toen het goed hing moest hij alweer verhuizen naar Oakland, een dorpje in California. Hij raakte op het verkeerde pad terecht en kwam in contact met de verkeerde mensen. Hij begon drugs te dealen en kreeg te maken met het gerecht, maar gelukkig voor hem werd hij niet veroordeeld.

Toen hij 15 was begon hij te rappen onder de alias MC New York en later onder de naam 2pac. Op 20-jarige leef tijd kwam zijn eerste soloalbum uit met name 2pacalyse now, het was meteen een groot succes en hij kreeg meteen vele fans. Ietsje later kwam zijn tweede album al uit, ondertussen speelde hij ook al mee in enkele films o.a. in Poetic Justice waar Janet Jackson ook in speelde. Hij raakte in 1994 zwaargewond bij een roofoverval. Hij overleefde 5 kogels, waarvan 2 in het hoofd. toen hij nog volop aan het revalideren was werd hij al veroordeeld omdat hij een 19-jarige fan had verkracht. Hij heeft nooit bekend dat hij schuldig was.

In de tijd dat hij zijn gevangenisstraf moest uitzitten, maakte hij werk van zijn derde album, die me against the world heette. Het werd een echte topper en het belandde zelfs op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Hij was de eerste die en in de gevangenis zat en een album had die goed genoeg was voor een nummer 1 album. Dankzij zijn platenlabel Death Row Records slaagde hij erin vrij te komen uit de gevangenis. In februari 1996 brengt hij zijn eerste album “All Eyez On Me” uit voor Death Row Records. In het jaar 1996 alleen al zijn er meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht. Het werd dan ook meteen zijn beste album. Het was ook nog eens de eerste hiphop dubbel cd in de geschiedenis.


Op 7 september 1996 werd hij voor de tweede maal beschoten, na een bezoekje te brengen naar een bokswedstrijdje van Mike Tyson in Las Vegas. De tweede keer was er teveel aan en dit betekende dan ook het einde voor hem, na een week in het ziekenhuis stierf hij uiteindelijk op 13 september 1996. Tupac werd maar 25 jaar en men is nog steeds op zoek naar de dader.

Bibliografie
Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/100

Titel en Datum van release
2Pacalypse Now 1991
Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z. 1993
Thug Life Vol. 1 1994
Me Against The World 1995
All Eyez On Me 1996
Don Killuminati - The 7 day theory 1996
R U still down? [remember me] 1997
Greatest Hits 1998
Still I Rise 1999
The Lost Tapes: Circa 1989
The Rose That Grew From Concrete 2000
Until The End Of Time 2001
Better Dayz 2002
Tupac: Resurrection (soundtrack) 2003
Death Row presents: The Prophet (Best of the works...) 2003
Nu-Mixx Klazzics 2003
2Pac Live 2004

Loyal To The Game 2004
The Rose, Vol. 2 2005
Live At The House Of Blues (soundtrack) 2005
Pac's life 2006
The 10th Anniversary Collection - The Sex, The Soul & The Street 2007

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
Titel Datum van release
Digital Underground
No nose job ('Mack for life') 1992
Trapped 1993
Dear mama 1995
California love 1996
I ain't mad at'cha 1996
Runnin' 1997
I wonder if heaven got a ghetto 1998
Do for love 1998
Changes 1999
Until the end of time 2001
Letter to my unborn 2001
Thug'z mansion 2003
Runnin' (dying to live) 2004
Ghetto Gospel 2005
Pac's Life 2006

4)Under- of overground
Dit is het zelfde als niet- en wel commercieel.

Overground:
Deze is de commercieele kant van de 2. Deze zie je overal in tv’s en hoor je op de radio, deze artiesten doen het voor het geld, en niet persee voor de ‘RESPECT’, daarom brengen ze ook veel singels uit een goed voorbeeld is Nelly, zij is begonnen met haar groep underground , maar later zag ze in dat ze veel geld kan verdienen en nu zit ze overground, die echte underground hip hopers vinden haar wel ok, maar hebben niet veel respect voor haar, want geld is niet het belangrijkse voor hen, al wat telt is respect en daar zijn ze fier op.

bekende artiesten zijn; Nelly, Ja rulle, P.Diddy

Underground:
Deze staat dus voor niet commercieel. Deze groep mensen maken dus enkel muziek puur voor de muziek en niet voor het geld, meestal zijn ze enkel bekend in hun eigen regio.

5)Stijl
Stijl is het allerbelangrijkste in de hip hop wereld, er zijn bepaalde dingen die je moet kunnen voor bv breakdance, ook je kledij moet aangepast zijn, maar het belangrijkst blijft nog atlijd je eigen tint er aan geven, je eigen stijl ‘freestyle’ je mag je vooral niet exact kleden als een ander, je mag niemand kopieren of je ‘respect level’ gaat naar beneden
‘style makes the man, not the power in you hands’
Nu zal ik het hebben over de 4 factoren die een echte hip hopper moet bezitten.
- breakdance
- Grafitti
- MC’ing
- DJ’ing
Soms hoor je nog een 4de element, het beatboxing, dit is einglijk een beat produceren met je mond, dit is zeker niet simpel, veel amateurs proberen het maar er zijn maar weiningen die het echt goed kunnen.

- breakdance
deze is het bekendst omdat hij het meest wordt uitgeoefend. Breakdance is onstaat in de jaren 80 in New York. Het is begonnen met de oldskool breakdance ‘sixstep’.
Dus niet de powermoves maar meer de headspin en groundwork, de bekenste groep toen en nu nog altijd is de rock steady crew uit NY.

New skool breakdance is wat je nu meestal ziet, de truckjes als flare en airtrack, maar voor je de new skool leert moet je eerst de old skool onder die knie hebben want de basis ligt daar namelijk, en zonder basis ben je dus niets.
-Hoe ziet een breakdance eruit?:
Een echte standaard is er niet, want iedereen heeft zijn eigen stijl, maar een verschil tussen old en new skool is er wel degelijk …
-OLD SKOOL:
deze groep draagt wijde kleren, meestal een stuk te groot, ze hebben ook meestal een doek op hun hoofd dit vergemakelijk de headspin.
merken: FUBA, Brooklyn
-NEW SKOOL:
deze groep draagt meestal een combinatie van wijde en strakke kleren, ze dragen ook meer bescherming bv polsbeschermers, ze dragen ook een speciale doek voor de grip, meestal hebben ze daar ook een pet op, voor de ‘style’.
merken: puma, adidas, nike
-Wat moet je precies kunnen als je begint met breakdance:
op het eerste zicht zou je denken, lenigheid en kracht, maar dit is onzin, want van de mensen die ermee bezig zijn hoor je kracht en lenigheid, ok mooi meegenomen, maar komt van zelf, dus ook al turn je 10 jaar, daardoor ga je niet beter breakdancen.

Moves:

In breakdance zijn er zeer veel moves (integenstelling tot rap, even wat met de handen zwaaien, golfjes na doen, en je hebt al de style :p ) Even wat moves op een rij:
- Freeze laag: Deze zijn moves breng je op bepaalde manieren uit , net boven de grond, bv de turtle en een low nike.
- Freeze hoog: Is ongveer het zelfde als de low, maar nu zijn je benen hoger dan je hoofd, bijvoorbeeld de handstand, die kan je dan ook gaan uitbreiden naar de headstand, en een ellebow pose
- Uprock: Dit is het dansje dat de breakdancer doet voor zijn moves, het wordt ook gecombineerd met electric bougie, je weet wel de ‘robot’
- Legworks: dit zijn de bekende dingen die iedereen wel eens heeft gezien, rondjes lopen met je handen en voeten op de grond.
- Moves: Dit zijn de bekenste, de normaalste moves, een headspin en turtle behoort daar bij, maar ze worden ook wel wat verdraait naar de eigen stijl van iedereen.
- Powermoves: De naam zegt het zelf al, die zijn moves waar POWER voor nodig is, meestal zijn ze ook wel al ingewikkelder dus laat die maar aan de pro’s over.
- Combos: is niet meer of minder dan gewoon effe een paar tricks of moves door elkaar gooien, dus paar moves achter elkaar en je hebt een lekkere combo.
- Extreme: hier verraad de naam het ook al weer, dit zijn al de wat extremer moves, al stukken moeilijker, dus ook al weer voor de gevorderde.

- Grafitti
Graffi is in principe met verf spuiten op de muur,m aar er komt meer bij kijken dan alleen maar even een spuitbus tegen de muur houden. Meestal zijn het zeer grootte werken, met veel verschillende kleuren, een werk moet ook uniek zijn, en jou stijl moet erin verwerkt zitten, net zoals je van een schilderij vlug kunt zeggen dit is een picaso ‘de kenners toch’ ten slotte komt er ook onder je werk een tag, dit is bv jou naam, of de naam van een groep waar je bij zit.

Is grafitti kunst of niet?

De meeste mensen vinden het zeker geen kunst en zien het als vandalisme, ‘wat soms ook waar is’, maar voor de hip hoppers is het pure kunst, dit mag wel gezegd worden vind ik want somige werken zijn gewoon prachtig, vind ik toch ‘cederique maes’ .

- MC’ing
MC’ing is het zelfde als rappen, dus praten op een beat, rappen heb je als liedjes, maar ook als battles, dit zijn dan 2 personen die elkaar het meest verwijten maken, er zit ook aan rijm in de liedjes, en dit is zeer moeilijk, want te plekke een rap verzinnen, doe het maar eens.

- DJ’ing
Nu zou je denken dj’s, thechno, jump ??? neen, toch niet, het is muziek maken door behulp van een platenspeler ‘de wheeles of steel’ tijdens de plaat opligt ben je steeds bezig met de plaat vlug te verdraaien onder de naald, en dit op wel 1000 verschillende manieren, zo krijg je leuke geluiden, iedereen kent het wel, wanneer je even een plaat sneller doet draaien, wel dit is DJ’ing waar je mee bezig bent, welkom in de hip hop wereld :D

6)Bespreek lied
Lied I love jou more

Origineel
You still love me?
Take this. [2 guns cock]
You ready? 1.. 2.. 3! [2 shots]

The more you, put me through,
The more it makes me wanna come back to you,
You say you hate me, I just love you more,
You don't want me, I just want you more,
I buy you flowers, you throw 'em at me,
I know it's sad but it's makin me happy,
The more that you slap me,
the more that it turns me on,
Cuz you love me, and I love you more.

It's sick, but who could ever predict,

We'd be doin' the same shit,
We say we do it for our baby
but we don't,
We do it for us, it's lust,
Cuz neither one of us trusts each other,
So we fuck 'til we bust,
Then we cuss each other, out,
We know what it's about,
Shout 'til I throw you out the house,
You throw me out the house,
I throw you on the couch,
Punch you in the mouth,
Fist fight 'til we turn this mother OUT,
And apologize after,
Laughter, pain, it's insane,
We're back in the same chapter again,
And it's sad but it's true,
When I'm layin' here with you,
There ain't nothin' anyone could ever say ever do.

The more you, put me through,
The more it makes me wanna come back to you,
You say you hate me, I just love you more,

You don't want me, I just want you more,
I buy you flowers, you throw 'em at me,
I know it's sad but it's makin me happy,
The more that you slap me,
the more that it turns me on,
Cuz you love me, and I love you more.

Cuz I hate you, do you hate me?
Good cuz you're so fuckin' beautiful when you're angry,
It makes me wanna just take you,
And just throw you on the bed,
And f***you like I don't even know you,
You f*** other people,
and I f*** other people,
You a slut but I'm equal,
I'm a mutt,
We're both evil in our ways,
But neither one of us would ever admit it,
Cuz one of us would have one up on the other,
So forget it,
We can make accusations,
people spread rumors,
But they ain't got proof,

'Til they do it's just the two of us,
It's you and me,
cuz any chick can say that
she's screwin' me,
But you gotta believe me to a degree,
Cuz if you didn't I wouldn't be hittin' it,
Yeah I would cuz the sex is too damn good,
If I ran who would I run to,
That would be this soft and warm,
So it's off and on, usually more off than on,

But at least we know that we share this common bond,
You're the only one
I can f*** without a condom on,
I hope, the only reason that I cope,
Is cuz of that fact,
And plus I can bust in that,
And that's why...

The more you, put me through,
The more it makes me wanna come back to you,
You say you hate me, I just love you more,
You don't want me, I just want you more,

I buy you flowers, you throw 'em at me,
I know it's sad but it's makin me happy,
The more that you slap me,
the more that it turns me on,
Cuz you love me, and I love you more.

I could never understand it,
That's why I don't try,
From junior high until we both die,
It's silly ho why must we try,
Is it really so rough,
That we must always call
each other's billy goat's gruff,
Try to pull each other's legs,
Until the other begs,
We're liein' to ourselves,
That's the beauty of it yeah,
Cuz we truly love each other,
That's why we always fight,
And all we do is shove each other,
Every other fuckin' night,
And it's clear it ain't gonna change,
It's pent up rage,

We both have,
We both feel like
we've been upstaged by someone else,
We've both been,
Someone else's someone else,
Problem is neither one wants help,
It's an addiction and it can't be fixed,
Our family's mixed up,
There's a baby sister in the mix,
And it hurts
cuz the pieces to the puzzle don't fit,
And anybody who thinks they know us doesn't know shit,
And they're probably just tired
of hearin' it all the time,
On every song, every lyric, and every rhyme,
All the hoopla, all of the whoopdy whoop,
What you put me through, f****' whoopdy doo,
But I won't be made a fool of,
If this is true love,
You wouldn't do what,
You did last time,

You wouldn't screw up,
This time,
Cuz this time girl,
I'm tellin you what,
You do it again I'm fuckin you up,
No matter what...

What you say, what you do,
I'ma hunt you down 'til I find you,
No matter where you run, I'll be right there,
Right behind you, in your nightmares,
All the flowers, and the candy,
All the times that you threw it back at me,
You say you hate me, you gon' hate me more,
When you find out, can't escape me whore.

The more you, put me through,
The more it makes me wanna come back to you,
You say you hate me, I just love you more,
You don't want me, I just want you more,
I buy you flowers, you throw 'em at me,

I know it's sad but it's makin me happy,
The more that you slap me,
the more that it turns me on,
Cuz you love me, and I love you more.

Vertaling
Hou je nog steeds van me?
Neem dit. [2 geweren laden]
Ben je klaar? 1.. 2.. 3! [2 schoten]

Hoe meer je me aandoet
Hoe liever ik bij je terugkomt
Je zegt dat je me haat en ik hoe meer van je
Je wilt me niet en ik wil jou meer
Ik kocht bloemen voor je, je gooide ze naar me toe
Ik weet dat het triest is maar het maakt me gelukkig
Hoe meer je me slaat,
hoe meer het me opwindt
Omdat je van me houdt en ik houd nog meer van jou

Het is ziek maar wie had ooit voorspeld
Dat we weer hetzelfde zouden doen

We zeggen dat we het voor ons kind doen
maar dat is niet zo
We doen het voor ons, het is lust
Want we vertrouwen elkaar niet
Dus we doen het tot we niet meer kunnen
Dan schelden we elkaar uit
We weten waar het over gaat
Scheld totdat ik je het huis uit gooi
Jij gooit me uit het huis
Ik gooi je op de bank
Sla je op je mond
Vechten eerst totdat we deze moeder eruit sturen
En verontschuldigen daarna
Lachen, pijn, het is krankzinnig
We zijn weer terug in hetzelfde hoofdstuk
en het is verdrietig maar waar
Als ik hier lig met jou,
Is er niets wat iemand kan zeggen of doen

Hoe meer je me aandoet
Hoe liever ik bij je terugkomt
Je zegt dat je me haat en ik hoe meer van je
Je wilt me niet en ik wil jou meer

Ik kocht bloemen voor je, je gooide ze naar me toe
Ik weet dat het triest is maar het maakt me gelukkig
Hoe meer je me slaat,
hoe meer het me opwindt
Omdat je van me houdt en ik houd nog meer van jou

Omdat ik je haat, haat je mij?
Goed want je bent verdomd mooi als je kwaad bent
Het maakt me dat ik het met je wil doen
En je gewoon op het bed gooien
En het met je doe alsof ik je niet eens ken
Jij ging naar bed met andere,
ik ging naar bed met andere mensen
Je bent een slet maar ik ben hetzelfde,
ik ben een stommeling
We zijn allebei slecht op onze manier
Maar geen van ons wil het ooit toegeven
Want een van ons wil de ander een slag voor zijn
Dus vergeet het
We kunnen beschuldigingen maken,
mensen verspreiden geruchten

Maar ze hebben geen bewijs
Tot ze dat hebben is het alleen tussen ons
Het is jij en ik,
omdat elk lekker ding kan zeggen
dat ze met me naar bed is geweest
Maar je moet me in zekere mate geloven
Want als je dat niet deed zou ik het niet raken
Ja ik wil want de seks is verdomde goed
Als ik zou rennen naar wie zou ik dan rennen
Dat zou dit warme en zachte zijn
Zo het is uit of aan, gewoonlijk meer uit dan aan.

Maar tenminste delen we deze gemeenschappelijke band
Jij bent de enige
met wie ik het kan doen zonder condoom om
Ik hoop dat de enige rede waarom ik het aankan
Is om die rede
Plus, ik kan stukgaan in dat
En dat is waarom

Hoe meer je me aandoet
Hoe liever ik bij je terugkomt

Je zegt dat je me haat en ik hoe meer van je
Je wilt me niet en ik wil jou meer
Ik kocht bloemen voor je, je gooide ze naar me toe
Ik weet dat het triest is maar het maakt me gelukkig
Hoe meer je me slaat,
hoe meer het me opwindt
Omdat je van me houdt en ik houd nog meer van jou

Ik zal het nooit begrijpen
Dat is waarom ik het niet probeer
Van de middelbare school tot we doodgaan
Het is dom, waarom moeten we het proberen
Is het echt zo hard,
Dat we elkaar altijd moeten bellen
norse geitenbok
Proberen om elkaars been te scheuren
Totdat de ander smeekt
We liegen tegen onszelf
Dat is het mooie van het, yeah
We houden werkelijk van elkaar
Dat is waarom we altijd vechten
En het enige wat we doen is elkaar duwen
Elke verdomde nacht

En het is duidelijk dat het niet gaat veranderen
Het sluit de woede op
Die we allebei hebben
We voelen allebei
alsof we zijn overschaduwd door iemand anders
We zijn allebei geweest
Iemand anders z'n iemand anders
Het probleem is dat niemand hulp wil
Het is een verslaving en het kan niet worden opgelost
Onze families zijn er bij betrokken
Er is een baby in vermengd
En het doet pijn
want de stukjes van de puzzel passen niet
En iemand die denkt dat hij ons kent, kent ons niet
En ze zijn waarschijnlijk moe
om het de hele tijd aan te horen
In elke lied, elke tekst, elke rijm
Al de herrie, al het schreeuwende geschreeuw
Wat je me hebt aan gedaan, verdomd schreeuwend ding
Maar ik wil er geen gekheid van maken

Als dit ware liefde is
Je zou niet doen wat
Je laatst deed
Je zou het deze keer niet verpesten
Deze keer
Want deze keer, meid
Ik vertel je iets,
Als je het nog een keer doet verpest ik jou
Maakt niet uit wat

Wat je zegt, wat je doet
Ik volg je totdat ik je vind ,
Maakt niet uit waar je bent, ik zal daar zijn
Recht achter je in je nachtmerries
Al de bloemen en het snoep
Al de keren dat je het naar me teruggooide
Je zegt dat je me haat, je zult me nog meer haten
Als je het ontdekt kun je niet meer voor me vluchten

Hoe meer je me aandoet
Hoe liever ik bij je terugkomt
Je zegt dat je me haat en ik hoe meer van je

Je wilt me niet en ik wil jou meer
Ik kocht bloemen voor je, je gooide ze naar me toe
Ik weet dat het triest is maar het maakt me gelukkig
Hoe meer je me slaat,
hoe meer het me opwindt
Omdat je van me houdt en ik houd nog meer van jou

Kenmerken van hip-hop (rap) :

1)Inhoud:
Je praat swingend op muziek
Je praat een eind weg en gebruikt veel woorden
Je gebruikt rijmwoorden, ook middenin de zin (binnenrijm)
Je gebruikt woorden die met dezelfde letter beginnen (alliteratie)
Je gebruikt woorden die ongeveer hetzelfde klinken (assonantie>
Je praat over wat je bezighoudt: verliefdheid,
pesten,
sport,
TV-programma's,
onvoldoendes,
broers en zussen,
de kleren. die je aanhebt, enzovoort

sex

2)tekstvolgorde:
-inleiding
-refrein
-strofe 1
-refrein
-strofe 2
-refrein
-strofe 3
-refrein

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.