Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Aardbevingen

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vwo | 309 woorden
  • 11 februari 2007
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
28 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Aardbevingen Aardbevingen zijn trillingen die door het verschuiven en verzakken van de aardkorsten ontstaan. Er zijn aardbevingen zowel op het land als in zee, aardbevingen onder water veroorzaken hoge vloedgolven(tsunami) doordat de stille oceaan veel aardbevingen kent komen deze veel voor in Japan. Het midden van een aardbeving( waar deze het sterkst is) wordt het episch centrum genoemd. De kracht van aardbevingen wordt berekend op de schaal van Richter. 0 t/m 3 geen risico’s
3 t/m 6 lichte aardbeving

6 t/m 7 zware aardbeving
Boven de 7 zeer zware aardbevingen. Al deze trillingen komen doordat het aardoppervlak 4,5 miljard jaar geleden uit lava bestond. Maar waarop langzamerhand een korst ontstond, de aardkorst. Ongeveer 180 miljoen jaar was er één continent genaamd Pangea in de loop der tijd is gaan schuren en zich in nu nog steeds verplaatst met slechts enkele centimeters per jaar. Al deze continenten nemen maar slechts 30% van het aardoppervlak terwijl water maar liefst 70% van het aardoppervlak inneemt. Er zijn 2 soorten platen(schollen): oceanische platen, continentale platen. Al deze platen bewegen afzonderlijk van elkaar. Dit komt doordat er van uit de aardkern lava naar boven wil maar er niet uit kan en zich in zijwaartse beweging voortbeweegt(convectiestromen).Doordat deze platen van elkaar af en naar elkaar toe bewegen ontstaan de volgende natuur verschijnselen. 1. Doordat platen naar elkaar toe bewegen. - Als deze platen even sterk zijn zullen ze beide omhoog gaan, waardoor een gebergte ontstaat. - Als de ene sterker is dan de ander dan gaat de zwakste onder de sterkste schuiven. 2. Doordat platen van elkaar af schuiven. - Als twee platen van elkaar afschuiven gaat vloeibaar gesteente van onder de breuk naar boven waardoor ook een gebergte kan ontstaan. - Als dit gebeurt onder water kan er een mid-oceanische rug ontstaan bijv. als in de Atlantische oceaan waar de rug boven het wateroppervlak uitkomt en daardoor ijsland ontstaan is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.