Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vulkanen in Indonesie

Aardrijkskunde

Opdracht

Vulkanen

5.9 / 10
4e klas vwo
 • Leen
 • Nederlands
 • 994 woorden
 • 13058 keer
  7 deze maand
 • 30 mei 2001
Algemene informatie over IndonesiŽ

IndonesiŽ ligt in zuidoost AziŽ en heeft 200 miljoen inwoners. De meeste mensen daarvan zijn moslim. IndonesiŽ is een staat die uit meer dan 13000 eilanden bestaat. Hiervan zijn er ongeveer 600 bewoond, door verschillende bevolkingsgroepen.
IndonesiŽ wordt omsloten door de Indische Oceaan, de Zuid- Chinese Oceaan en de Grote Oceaan. Er ligt een gedeelte onder en boven de evenaar. Het is er heet en vochtig, de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden. Je vindt er veel tropisch regenwoud, dat echter door de enorme houtkap wordt bedreigt.
De eilanden worden gevormd door een keten van bergen en vulkanen die boven de zee uitsteekt. Van Sumatra tot Irian Jaya liggen meer dan 300 vulkanen. Op Java liggen vruchtbare landbouwgronden als gevolg van de vulkanische as, hier heb ik het later nog over.

Een aantal vulkanen is nog actief, er vinden nog regelmatig uitbarstingen plaats. Later zal ik enkele vulkanen in IndonesiŽ voorstellen, die het bekendst zijn.
Java is het belangrijkste eiland van IndonesiŽ, hier woont namelijk 70% van de bevolking. Het is echter niet het grootste eiland. Eilanden zoals de Kalimantan, Sumatra, Sulawesi en Irian Jaya zijn vele malen groter. Er is veel ruimte voor akkerbouw en de grond is erg vruchtbaar door het vulkanisch as.
Alles wat belangrijk is op het gebied van cultuur en politiek is te vinden op Java, die was al het belangrijkste eiland in de tijd dat de Nederlanders hier nog de baas waren. IndonesiŽ is bijna 350 jaar een kolonie van Nederland geweest, sinds 1949 is IndonesiŽ onafhankelijk.
Uit IndonesiŽ komen veel producten, zoals koffie, tabak, rubber, thee en suiker. Maar ook specerijen zoals peper, nootmuskaat en kruidnagelen. Ook levert IndonesiŽ aardolie.

Gevolgen van vulkaanuitbarstingen

Op kort termijn kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn. Hier moet je dan aan denken aan bijvoorbeeld aan de uitbarsting van de Vesuvius in ItaliŽ in het jaar 79 na Christus. Daarbij werd een groot deel van de stad Pompeii verwoest door lavastromen, modderstromen en vulkanisch gesteente. Veel mensen konden niet meer vluchten en werden door dit natuurgeweld overvallen. De mensen werden als het ware versteend, door de hete lava.
Lavastromen kunnen alles waar ze langs komen verbranden of bedelven. Het landoppervlak waar een lavastroom overheen gaat, wordt helemaal veranderd in een woestenij met heet en dampend gesteente. Ze maken meestal niet veel slachtoffers, maar wel bosbranden die een stuk gevaarlijker zijn.
Vulkanisch gas zit in het magma, wanneer deze naar boven stijgt, komt er gas vrij. Sommige zijn zo giftig, dat ze slachtoffers eisen. Koolstofdioxide is een van de gevaarlijkste gassen, omdat het onzichtbaar is en snel neerslaat op het oppervlak en daar alles en iedereen doodt binnen enkele minuten. Dat was het geval op een keer in Java, waarbij 142 mensen om het leven zijn gekomen.
Dan heb je ook nog vulkanisch as, dat is een vulkanisch gesteente dat wordt geŽxplodeerd uit de vulkaan. Het lijkt op kleine scherpe glassplinters, dat doordringt door de kleinste kieren en gaten en kan overal in de omgeving van de vulkaan veel schade kosten. Tijdens hevige asregens kunnen gebouwen onder het gewicht van de as instorten, mensen en dieren kunnen bedolven raken en stikken.
De aarde bestaat uit platen, grote stukken aardkorst, verdeeld door scheuren en ongeveer 40 km dik. Waar de platen botsen, ontstaan zware aardbevingen en hevige vulkaanuitbarstingen zoals de Krakatau in 1883 die ik al eerder beschreef. Er ontstond een gloedgolf van 22 meter hoog, omdat het in de zee tot uitbarsting kwam. Hierdoor zijn 36.417 mensen verdronken en diverse schepen zijn tientallen kilometers ver op het land teruggevonden.
Uit de bovenstaande uitleg is duidelijk geworden dat de gevolgen verschrikkelijk kunnen zijn. Maar dan ben je er nog niet, dan begint het pas! Want dan moet je beginnen met het wederopbouwwen van het land. Iedereen moet herstellen van het eventuele verlies van familieleden of vrienden, of van hun huis en bezittingen. Dit is een sociaal gevolg. En iedereen moet ook opnieuw beginnen met een nieuw leven te beginnen. De regering zal geld moeten uitbesteden aan het bouwen van gebouwen zoals huizen en winkels. De hele infrastructuur is vernield, er moeten nieuwe wegen en spoorwegen worden aangelegd. Door de lava zijn alle oogsten vernield, dus er moet ook voor voedsel worden gezorgd. Dit alles bij elkaar kost een gigantische som geld. Wat een land normaal ongeveer uitgeeft in een aantal jaren (de wegen vernieuwen of spoorwegen vervangen of nieuwe huizen bouwen etc) moet nu allemaal tegelijk. Dit is een economisch gevolg.
Een vulkaan kan dus zeer bedreigend zijn voor de mens, vooral als er een vulkaan in de buurt ligt van een stad. Je vraagt je dan natuurlijk wel af waarom mensen dan zo dicht bij een vulkaan gaan wonen. In de eerst plaats is het niet zo dat een vulkaan elk jaar en enorme uitbarsting heeft. Dit gebeurt eens in de zoveel jaren. Mensen nemen die gok gewoon en lopen dus ook het risico. Een vulkaanuitbarsting is helaas niet te voorspellen. Er worden wel metingen gedaan, maar er kan nooit met zekerheid gezegd worden wanneer de vulkaan ook daadwerkelijk zal uitbarsten.
Dan blijft de vraag natuurlijk waarom mensen dan toch daar blijven wonen. Dit kan om de volgende reden. Bij een vulkanische uitbarsting komt ook veel vulkanisch as vrij. Het vulkanisch as daalt in een grote straal rondom de vulkaan neer. Dit vulkanisch as blijkt, in veel gevallen, erg vruchtbaar te zijn. En waar de grond vruchtbaar is, gaat men akkerbouw bedrijven. De mensen vestigen zich er en er ontstaat een dorp of stad. Dus een vulkaan betekent ook voor veel mensen vruchtbare grond en dus automatisch een inkomen.
Een vulkaan heeft dus veel nadelen en maar enkele voordelen. En nog meer gevolgen! Als je bij een actieve vulkaan woont, loop je het risico en dat weet je gewoon. Een land met actieve vulkanen weet dat als er een uitbarsting volgt, dat veel economische gevolgen kan hebben en moet daar dus rekening mee houden.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2079

reacties

eeeeeeeeeeeeej leen, ik wou gewoon even tegen je zeggen dat je werkstuk top is ik ga er zeker veel informatie van gebruiken alvast bedankt dagdag heel veel groetjes tessa
door tessa (reageren) op 8 maart 2004 om 19:29
@tessa: een tip wat leerje hier van het is te klein om te lezen en een beetje te veel tekst zal de volgende keer wel wat meer plaatjes bij doen als dat kan
door klootzak (reageren) op 26 februari 2014 om 14:44
Heey Leen, heel erg bedankt, ik heb veel aan je werkstuk (L) xx fleur
door fleur (reageren) op 11 januari 2011 om 18:14
@fleur: slechte commentaar
door poepie (reageren) op 26 februari 2014 om 14:42
stommmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
door yindi (reageren) op 5 december 2015 om 16:16

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?