De economische crisis van 1929

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 591 woorden
  • 16 februari 2004
  • 146 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
146 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

SCHRIJFOPDRACHT GESCHIEDENIS

HOOFDVRAAG:

Was de economische crisis een belangrijke oorzaak voor Hitlers macht overname
en heeft Hitler de crisis opgelost?

Ik heb deze vraag gekozen, omdat ik dit de beste vraag vond. Je kon hierover ook veel informatie vinden en de meeste deelvragen over maken.

DEELVRAGEN:

Hoe is de crisis ontstaan?

De crisis is ontstaan in Amerika. In Amerika ging alles heel goed en steeds meer mensen gingen geld investeren op de beurs. Een tijd lang ging dat goed, maar in 1929 ging de beurs dalen. Veel Amerikanen verkochten in paniek hun aandelen. De kleinere banken gingen ook failliet, want ze konden de mensen niet hun geld uitbetalen. Toen besloot Amerika geen geld meer aan Europa uit te lenen, zodat ze zelf weer een nieuwe economie konden ontwikkelen. Duitsland was toen net bezig met de opbouw van hun land, omdat de eerste wereldoorlog alles had verwoest. Toen kon Duitsland niet meer verder met de opbouw van hun land en was er een grote werkloosheid en kwam er ook een Economische crisis.

Werd de crisis na Hitlers macht overname erger of minder erg?

Toen Hitler aan de macht kwam ging het ontzettend slecht met Duitsland. Al gauw bleek dat Hitler veel meer interesse had in het wreken van de eerste wereldoorlog. Hij bouwde wegen, zodat het Duitse leger zich snel kon verplaatsen. Daarvoor had hij mensen nodig. De werkloosheid nam dus wel af, maar ze konden niet kiezen wat voor werk en mochten geen eisen stellen.
De mensen werden er dus niet veel beter op en de economische crisis was dus nog lang niet op gelost, maar Hitler was wel van plan spoedig oorlog te gaan voeren.

Welke gevolgen had de crisis?

De daling van inkomens leidde tot nieuwe ontslagen, omdat de fabrikanten en de overheid niets anders konden doen dan bezuinigen. Zo kreeg iedereen te maken met het verlagen van de lonen en personeel ontslaan
Door moedeloosheid kregen veel mensen wantrouwen in de regering, want de regering slaagde er niet in een oplossing voor de economische problemen te vinden.
De communistische partijen, die destijds de kleinere partijen in de parlementaire democratieën waren, die wel met de verkiezingen meededen, groeide.

Wat deed Hitler aan de crisis?

Nadat Hitler de macht overnam in 1933 daalde de werkloosheid. Dat kwam doordat Hitler de mensen overal inzette waar hij ze maar kon gebruiken. Hij liet ze allerlei voorzieningen boor het leger bouwen zoals goede wegen waar ze snel overheen konden. Er werd na 1933 wel iets meer consumptiegoederen geproduceerd, maar niet genoeg. Wel werden er veel meer andere goederen geproduceerd, zoals wapens en andere spullen voor het leger. Hitler gaf dan ook ontzettend veel geld uit aan het leger. Er was honger, armoe en de mensen leefde in barre omstandigheden, maar dat zou in het belang van de vrijheid van het volk zijn. Dus was Hitler eigenlijk alleen maar bezig om wraak te nemen en niet om het land over de crisis te helpen.

CONCLUSIE:

De economische crisis was wel een belangrijke oorzaak voor Hitlers macht overname, want nu kon hij veel makkelijker de macht overnemen. Het volk wilde graag alleen dat het land weer een goede economie kreeg en geloofde dus in de verhalen van Hitler. Hitler beloofde het volk dat alles weer goed zou komen als hij aan de macht kwam. In het echt was dit natuurlijk heel anders. Hitler wilde alleen maar wraak nemen, omdat de eerste wereld oorlog was mislukt. Hij vond het leger belangrijker dan de crisis. Dat zou later wel goed komen.
De crisis is dus niet door Hitler opgelost.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.