Leesopdracht nummer 1

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 737 woorden
  • 5 december 2003
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Handelingsdeel.
Uit boek Metropool, Leesopdracht nummer 1.

Leesopdracht 1:

Slechtste fragment.
Ik heb het hoofdstuk van Jonge Helden gelezen en het beroerdste fragment vond ik toch wel die van ‘Margaretha bleef het langste liggen’. Ik zelf heb helemaal niets met drugs, want ik houd daar niet van. Het is alleen maar slecht voor je dus… Ze gebruiken er pilletjes in het verhaal, en die hoofdpersoon geeft er zelfs eentje aan zijn broertje. Tenminste aan iemand die jonger is dan de hoofdpersoon. Ik snapte in het begin niets van het verhaal. Ik wist niet goed wie de hoofdpersoon was, en waar het allemaal over ging. Dus het is niet raar dat ik het saai vond in het begin. Toen ik het fragment uit had gelezen, was ik niet veel wijzer geworden, waar het boek nou over gaat. Het gaat over drugs, ja, maar wat is nou het probleem? Waar wonen de jongens. Het is wel zeker dat ze in het criminele circuit zitten, want de hoofdpersoon heeft XTC en is een soort nazi.

Beste fragment.

Ik heb hier veel moeite mee gehad om het beste fragment uit te kiezen. Ik twijfelde tussen Bint en Rita Koeling. Rita Koeling verteld over pesten op school, en dat is een onderwerp dat wel veel voorkomt in jeugdboeken. Dus het kan zijn dat je een verhaal leest, dat je vroeger ook wel gelezen hebt, maar dan in een andere stijl. Maar ook al is dat zo, die boeken zijn wel altijd spannend, want je wilt weten hoe het afloopt met de hoofdpersoon. Je wilt ook dat de jongen die hem pestte zwaar gestraft wordt. Ik heb zelf veel boeken gelezen waarin gepest wordt.
Toch kies ik voor het boek Bint met de leraar. Ik heb nog nooit een boek gelezen die ging over leraren, en vooral niet op zo’n manier. Een nieuwe leraar die de klas een harde les gaat leren. Dit boek is geschreven in 1934, en is dus oud. Vroeger mocht je niet zoveel op schol. Leraren mochten je wel slaan met een liniaal en dat was pijnlijk. Elke dag moest het stil zijn in de klas en alleen de leraar had het woord. Je mocht pas iets zeggen als je de beurt kreeg om antwoord te geven op een vraag. Nu is dat wel anders. Ik wil wel graag lezen over vroeger, hoe dat er op die scholen op aan ging. Hoe reageerden leraar en klas? En de benadering die deze leraar gebruikt om de baas te zijn inde klas is op zich ook wel apart. Het is misschien ook wel leuk om zijn karakter van dichtbij te bekijken. Ik maak nu een recensie van het fragment Bint, omdat ik Bint gewoon het leukste lezen fragment vond.

Recensie van Bint.
Bint is een prachtig realistisch geschreven verhaal over een nieuwe leraar op een school die de leerlingen hardhandig gaat opvoeden. Het boek is geschreven door F. Bordewijk (1884-1965). Hij heeft een paar novelles geschreven in zijn leven. Dit boek is uitgegeven door Nijgh en Van Ditmar, te Amsterdam. Het boek gaat over een leraar en hij heet De Bree. Als De Bree zijn eerste lesdag gaat geven op de school voelt hij meteen de spanning van de leerlingen en bij zichzelf. Men zit door elkaar en ook zijn tafel is zeer wankel op het podium gezet. Expres volgens De Bree.
Hij neemt het de klas kwalijk en verklaart dat het oorlog tussen hem en de klas zal zijn, het hele schooljaar door. En dat is het begin van alle ellende die de klas zal krijgen. De Bree is een leraar die van Bint zeer streng moet handelen. En dat doet de Bree ook en hij krijg lol in het vak. Hij is leraar Nederlands. In het fragment zijn veel korte, zakelijke zinnen. Het boek komt ook heel erg koel over, wat juist de extra volume geeft aan het verhaal. Het boek is spannend geschreven, je wilt graag weten hoe het verhaal verloopt. Er is weinig sprake van taalveroudering, terwijl het boek toch uit 1934 komt.
Dit boek maakt aan de jeugd duidelijk hoe het er vroeger aan toe ging op scholen en wat voor een groot verschil dat met nu is.
Dit is een leuk om te lezen en zorgt voor veel vermaak. Mijn verwachting is dat je het boek wel snel uit zal hebben, omdat je door het verhaal heen raast. Het is zo spannend, dus je kan het niet wegleggen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.