Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Zonne-energie

Natuurkunde

Opdracht

Zonne-energie

6.1 / 10
2e klas vwo
  • Sanne
  • Nederlands
  • 565 woorden
  • 13708 keer
    10 deze maand
  • 13 juni 2003
Inleiding

Ik heb gekozen voor zonne-energie omdat de zon de belangrijkste energiebron is. Dit komt omdat de zon voor leven op aarde zorgt (zonder de zon zou er geen leven zijn) en ook weer andere energiebronnen ‘maakt’.
Ik wil mijn verslag maken aan de hand van de volgende vragen:
-Wat is zonne-energie?
-Hoe wordt zonne-energie opgevangen?
-de zon: de belangrijkste energiebron.
-Hoe ziet de toekomst eruit met zonneenergie?

Wat is zonne-energie?


Zonne-energie is een bijna
onuitputtelijke bron van energie.
Deze energie bestaat uit licht en
warmte. De zon straalt onvoor-
stelbaar veel energie uit en dan
komt nog maar slechts één miljoenste deel op de aarde terecht.
-Zonne-energie is vooral in de bekendheid gekomen omdat er een tekort is ontstaan aan fossiele brandstoffen en men het milieu niet verder wilde aantasten.

-Er bestaan ‘twee soorten’ zonne-energie; actieve en passieve. Het verschil tussen actieve- en passieve zonne-energie is dat bij actieve zonne-energie gebruikt gemaakt wordt van een zonnecollector of een ander apparaat, bij passieve zonne-energie wordt juist helemaal geen gebruik gemaakt van apparaten.

Hoe wordt zonne-energie opgevangen?


-Zonne-energie wordt onder andere opgevangen met zonnecollectors en zonnepanelen maar je kan zonne-energie ook opvangen door gewoon ramen op het zuiden te maken, zo kun je vooral in de winter van elke zonnestraal profiteren.
-De zonnecollector zet zonne-energie om in warmte. De zonnewarmte wordt door de zonnecollector opgevangen, wordt meegenomen naar een opslagvat. In dit opslagvat wordt de warmte van het collectorwater via een warmtewisselaar overgebracht aan het leidingwater. Omdat het water niet altijd een voldoende hoge temperatuur heeft wordt er gebruik gemaakt van een apparaat dat het water op de gewenste temperatuur kan brengen, zodat je niet ineens onder een koude douche staat bijvoorbeeld. Er zijn zonnecollectoren in twee soorten systemen. Het ene systeem maakt gebruik van water en antivries en het andere van zuiver water.
-Met zonnepanelen bedoelen we eigenlijk PV-panelen. Dit zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit en zijn opgebouwd uit kleine vierkante zonne-cellen. Deze zonnecellen zijn weer opgebouwd uit hele dunne laagjes halfgeleidend materiaal waartussen spanningsverschil ontstaat als de zon er op schijnt. De opgewekte elektriciteit kan gelijk worden opgeslagen in batterijen of accu’s.
-Er zullen nog wel meer apparaten zijn die zonne-energie opvangen, maar het wordt anders te uitgebreid om overal iets over te gaan vertellen en de hierboven genoemde apparaten zijn het meest bekendst.

Hoe ziet de toekomst eruit met zonne-energie?


-Zonne-energie zal in de toekomst een grote rol gaan spelen, vooral omdat het ook duurzame energie is. Vooral zonnepanelen zullen hierin de belangrijkste rol spelen. Verder is het belangrijk dat er zoveel mogelijk zonlicht op de collectoren of panelen valt. Dakkapellen zijn dus minder goed mogelijk omdat ze te veel schaduw veroorzaken. Om een goed resultaat te krijgen zal de architect moeten denken aan een ontwerp om het dakoppervlak zo veel mogelijk te gebruiken en zal hij bij het ontwerp van het dak ook rekening moeten houden met de instralinghoek van de zon.
-Helaas loopt ons land nog wel een beetje achter met het opvangen van zonne-energie. Vaak omdat mensen vinden dat de aanleg van een systeem duur is en het te lang duurt voordat je de kostprijs er weer uit hebt. Hierbij kan wel – als pluspunt - worden genoemd dat sommige provincies of gemeenten subsidie geven bij de aanleg van een systeem. Ook is zonne-energie handig op plaatsen waar geen elektriciteitsnet ligt.

-Zonnecellen zijn erg handig in gebieden waar geen aansluiting op elektriciteit is, en de zon vaak schijnt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8782

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer