Francisca romana

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Mondelinge opdracht door een scholier
  • 4e klas aso | 239 woorden
  • 5 juni 2017
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Francisca Romana

In 1384 werd ze geboren te Rome. Op haar dertiende werd ze uitgehuwelijkt. Zelf was zij liever in het klooster gegaan, maar voor de familie was het een kwestie van overleven. Voortdurend was de familie verwikkeld in ruzies en oorlogjes. Alle veertig jaren van haar huwelijk was zij een toonbeeld van toewijding aan haar man, haar zes kinderen en haar huishoudelijke plichten. Toch kon dit niet verhinderen dat haar man tijdens een op straat uitgevochten familieruzie ernstig gewond raakte en naar Napels werd verbannen. Buiten hun sombere kasteel-achtige huis werd hun alles afgenomen. In diezelfde tijd stierven haar kinderen een voor een aan de pest; slechts één zoon bleef in leven.

Zoals zij vroeger met liefde voor haar kinderen had gezorgd, wendde zij zich nu tot de armen van de stad. Omdat er zoveel nood was, sloten zich allerlei meisjes uit hooggeplaatste kringen bij haar aan. Zo ontstond de door haar gestichte religieuze gemeenschap van de Tor de' Specchi.

Intussen werd tussen de families vrede gesloten en keerde haar echtgenoot als een gebroken man naar huis terug. De laatste jaren van zijn leven heeft zij hem liefdevol verpleegd. Na zijn dood in 1436 trad zij toe tot haar eigen orde. In 1440 stierf ze.

Ze werd in 1608 heilig verklaard.

Ze is patrones van Rome, huisvrouwen, moeders en weduwen en van alle gemotoriseerde verkeer.

Op 9 maart word ze geëerd en worden de autos in rome ingewijd.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.