Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hypnose

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1049 woorden
  • 23 mei 2001
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 7
116 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hypnose


Wat is hypnose?

Het woord ‘hypnose’ betekent in het Grieks ‘slaap’. Het is een bewust-zijnstoestand, die in de fase tussen waken en slapen ligt.
Hypnose zit in de groep van de ongebruikelijke bewustzijnstoestanden, zoals yoga en trancedente meditatie.
Bij hypnose ben je geestelijk en lichamelijk ontspannen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt om mensen te genezen. Tijdens hypnose is het onderbewuste toegankelijk voor suggesties, die genezend kunnen werken bij allerlei emotionele en lichamelijke problemen.
Hypnose laat het onderbewuste werken en schakeld het bewuste als het ware uit. Zo kan je op een makkelijke manier leren zien, horen en voelen wat er in het verleden is gebeurd en in het heden gebeurd. Je kan ervaringen oproepen en vandaaruit je problemen oplossen. Bovendien krijg je door de ontspanning extra energie.



Hypnose voor vermaak

De hypnose waar iedereen waarschijnlijk het eerst aan denkt is die van het vermaak. In sommige tv-shows worden mensen onder hypnose gebracht en moeten ze bijvoorbeeld een kip nadoen. Die mensen worden op precies dezelfde manier onder hypnose gebracht als waarop het soms wordt gebruikt in de hypnotherapie, alleen krijgen ze daarna een bevel te horen dat ze moeten uitvoeren. Dit klinkt heel onschuldig, maar het kan best gevaarlijk zijn. De hypnotiseur weet niks van de persoon af en weet dus ook niet of diegene bepaalde fobieën of angsten heeft. Mis-schien maakt de hypnotiseur de fobie of angst veel erger. Maar meestal gaat het goed. En mensen blijven het leuk vinden om naar te kijken, en ze betalen ervoor. En daar gaat het om bij sommige mensen.
Hypnose voor genezing

Op veel manieren kan hypnotherapie (de therapie d.m.v. hypnose) heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld bij:

·Hulp bij slaapstoornissen.
·Genezing bij psychomatische ziekten zoals migraine, hyperventilatie, cara.
·Beïnvloeding van het hele organisme.
·Verhoging van de leer- en studiemogelijkheden door invloed op het herinnerings vermogen.
·Hulp om bevallingen pijnloos te laten verlopen.
·Hulp bij ontwikkeling van een nieuw persoonlijkheidsbeeld, zoals dit moet gebeuren bij gevoelsmatig erg aangetaste mensen.
·Verwijderen van angsten, examenvrees, fobieën en trauma’s.
·Ontspanningsoefening voor gestresste mensen.
·Hulp bij pijn of pijnbestrijding.
·Hulp bij drugsverslaving, alcoholisme en nicotinegebruik.

·Hulp bij frigiditeit en impotentie.
·Hulp bij (on) verklaarbare angsten en allerlei neuroses.
·Hulp om beter met emoties om te leren gaan.
·Versterking van andere therapieën .
·Concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
·Bedplassen.
·Voor kankerpatiënten is er een methode om d.m.v. visualisatie het afweersysteem te versterken. Mensen met chemotherapie kunnen d.m.v. (zelf) hypnose deze beter verwerken.
·Ontspanningsoefeningen zoals meditatie.
·Regressie. Dat is het teruggaan in de tijd tot de oorzaak van een lijden, via een gevoelsdraad, dus het bewust herbeleven van een gebeurtenis, die de oorzaak is van de ziekte, trauma of fobie.
·Progressie (vooruitgaan in de tijd) naar een pijnvrij moment.
·Reïncarnatie. Dat is het teruggaan naar vorige leven(s).


Het verschil tussen hypnose en wakker zijn

Bij hypnose gebeurt er dit:


·Het maken van plannen neemt af bij de gehypnotiseerde. Hij/zij kan nog wel initiatief nemen, maar wil dat niet.
·De aandacht wordt naar de hypnotiseur gericht, de aandacht voor alle andere dingen buiten de stem van de hypnotiseur verdwijnt. Je kan dat vergelijken met een spannend(e) film of boek, de gehypno-tiseerde laat de omgeving even los. Dat heet ‘selectieve inactiviteit’.
·Visuele herinneringen zijn onder hypnose beter bereikbaar. Ge-beurtenissen die de gehypnotiseerde vroeger heeft meegemaakt en die hij/zij is vergeten, kan hij/zij zich onder hypnose weer heel goed herinneren. Er is wel een vergrote kans dat hij/zij gaat fantaseren.
·De realiteitszin neemt af en de gehypnotiseerde gaat afwijkingen van de realiteit tolereren. Dat heet translogica.
·De gehypnotiseerde is vatbaar voor suggesties.
·Op bevel van de hypnotiseur is geheugenverlies mogelijk.
·Post-hypnotische suggesties (suggesties die uitgevoerd worden na het ontwaken uit de hypnose) worden onder hypnose geaccepteerd.
·Na de hypnose kan iemand nog drie kwartier worden beïnvloed of post-hypnotische opdrachten verwerken.
·Het verantwoordelijkheidsbesef is verdwenen onder hypnose, de gehypnotiseerde heeft de verantwoordelijkheid grotendeels aan de hypnotiseur overgedragen.
·Bij de gehypnotiseerde zijn er verschillen in de frequentie en de amplitude van de hersengolven, vergeleken bij iemand die niet onder hypnose is. De bloeddruk verandert ook en de electrische weerstand van de huid is anders.


Wat voor mensen zijn wel of niet vatbaar voor hypnose?

Kinderen tot 12 jaar en mensen met stress zijn meestal heel goed te hypnotiseren. Hypnotiseren lukt soms een aantal keren niet en dan opeens wel, dat komt geregeld voor. Het karakter van de persoon die gehypnotiseerd moet worden en de omstandigheden en zijn ook belangrijk.


- 5% van de mensen is moeilijk hypnotiseerbaar. Dit komt doordat ze onzeker zijn en ze willen zelf controle houden over zichzelf en de omgeving.
- 34% van de mensen gaat onder een lichte hypnose en is vatbaar voor suggesties en hypnotherapeutische hulp.
- 42% van de mensen gaat in middeldiepe hypnose en is geschikt voor regressie, progressie, reïncarnatie, suggesties en hypnotherapie.
- 19% van de mensen gaat in een diepe hypnose en is heel geschikt voor regressie, progressie, reïncarnatie, suggesties en hypnotherapie.


Wat voor methodes zijn er?

Er zijn ontzettend veel manieren om mensen onder hypnose te krijgen. Bijvoorbeeld:

·De ‘uitgebreide methode’. Deze duurt wel het langst, maar geeft bijna 100% resultaat.
·De ‘evenwichtshypnose’, die ook heel goed werkt.
·De ‘trappentelmethode’, die heel vermoeiend is voor de hypnotiseur én de persoon die gehypnotiseerd gaat worden. Met deze manier gaan heel moeilijk te hypnotiseren personen onder hypnose.
·De oogfixatie-inductie van Cheek en Lecron.

Er zijn een aantal manieren die zijn af te raden. Dat zijn:

·De methode van het versnelde ademhalen;
·De halsslagader-methode;
·De shock-methode;

·De drugsinjectie;
·Het gebruik van alcohol.

Hypnotiseurs komen veel verschillende mensen tegen met veel verschillende redenen. Bijvoorbeeld mensen die aandacht zoeken, mensen die zich aanstellen om de hypnotiseur uit te proberen, mensen die van dokter naar dokter gaan, mensen die door het leven en ziekten totaal verkreukeld zijn, mensen met (wanhopige) angsten en mensen die gewoon nieuwsgierig zijn.

Een hypnosebehandeling bestaat uit drie onderdelen.
1.het voorgesprek, waarin wordt besproken wat het probleem is en wat voor therapie er gaat worden gebruikt, ook wordt er uitgelegd wat er precies gaat gebeuren, zodat mensen zich niet gaan drukmaken;
2.de hypnosebehandeling;
3.het nagesprek, waarin wordt besproken hoe de gehypnotiseerde het heeft ervaren en wat eventueel de oplossing zou kunnen zijn.

(Bewerkte bron: http://www.gerardlenting.nl/hypnose/Hypnose.html)

REACTIES

W.

W.

he wat een onwijs goed werkstuk!! ik zocht al een tijdje naar wat info hierover maar ik kon niets vinden. nou ja eigelijk is dit werkstuk ook weer niet zoooo geweldig maar iets is beter dan niets toch? nou doeiiiii wolter.

22 jaar geleden

M.

M.

ik vin je werkstuk top

22 jaar geleden

A.

A.

leuk werkstuk!
ik waardeer het echt heel erg!
ik vind dat je het heel goed hebt gedaan!
je had zeker ook een goed cijfer cvoor!!
bedank hea ik had nu ook een goed cijfer!!!!!

Groetjes annemarith en romy

13 jaar geleden

#.

#.

Handig werkstuk!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.