Xenontransplantatie

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 702 woorden
  • 21 november 2004
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hallo allemaal ik hou mijn spreekbeurt over xenotransplantatie. 1. Wat is xenotransplantatie precies? Xenos is Grieks voor vreemd, xeno-transplantatie betekent dus letterlijk de transplantatie van vreemde organen. Bij xenotransplantatie worden levende cellen, weefsels of(delen van) organen overgeplaatst van dier naar dier of van dier naar mens. Er worden uitgebreide proeven gedaan met bijv. het transplanteren van alvleeskliercellen van een muis naar een rat, of men plaatst het hart van een varken in een aap. Uiteindelijk wil men in staat zijn dierlijk materiaal naar de mens te transplanteren. Dan kun je de huid van een varken gebruiken om een litteken bij een mens te repareren, of je transplanteert een varkensnier zodat de patiënt niet meer aan dialyseapparaat hoeft. Voorstanders van xenotransplantatie zeggen dat het weinig uitmaakt of een mens delen van een ander dier nu via hun mond of via een wond binnenkrijgt. Zij zien geen verschil tussen het eten van een varkenslever of het verder leven met een varkens hart. Terwijl dat verschil er wel is. 2. xenotransplantatie weinig succesvol. Met xenotransplantatie word al sinds het begin van de jaren 50 geëxperimenteerd. Eerst uitsluitend met dieren, maar later ook met de mens. De resultaten zijn tot nu toe niet bijzonder succesvol. Zo is er in 1964 een eerste serieuze poging gedaan. Zes mensen kregen een chimpansee nier. Vijf patiënten overleden na een dag, één persoon bleef 9 maanden in leven. In 1984 is de tot nu toe meest beroemde transplantatie uitgevoerd. Het Engels meisje Fae, dat geboren werd met een hartafwijking, kreeg het hart van een baviaan. De moeite was te vergeefs: het apen hart kon haar uiteindelijk 20 dagen in leven houden. Eind 1995 was er opnieuw sprake een transplantatie. In dit geval ging het om een aids patiënt, die het beenmerg kreeg van een baviaan. De operatie mislukte, doordat het beenmerg werd afgestoten. Deze afstoting word veroorzaakt door ons afweersysteem. Om dat systeem niet te heftig laten reageren op het vreemde orgaan, krijgt de patiënt afweeronderdrukkende medicijnen. Het nadeel is wel dat hij deze zware medicijnen zijn hele leven moet innemen.
3. Wordt xenotransplantatie al bij mensen toegepast? Ja, er zijn zelfs heel oude berichten van xenotransplantatie. Zo werden bijv. in de 18 eeuw transplantaties van hoornvlies van katten en honden naar mensen gedaan. Begin 20 eeuw waren chirurgen in staat om organen te transplanteren. De vraag naar donororganen nam sterker toe dan het aanbod en het tekort aan donororganen werd in toenemende
mate een probleem. Sinds het begin van de jaren 90 is xenotransplantatie daarom weer terug op de het onderzoeksagenda en zijn er op kleine schaal proeven met xenotransplantatie bij mensen gedaan. In veel landen, waaronder Nederland, mag dat niet vanwege de mogelijke overdracht van infecties. De xenotransplantatie van hartkleppen afkomstig van een varken is nu routine. Deze vorm van xenotransplantatie vormt echter een uitzondering, omdat het geen levend weefsel bevat. 4. Waarom is bij xenotransplantatie gekozen voor het varken? De xenogene concordante barrière (aapmens) lijkt de kleinste barrière binnen de xenotransplantatie. Hier wordt echter niet voor gekozen, omdat het een aantal nadelen met zich meebrengt. De meeste dieren die hiervoor in aanmerking komen, hebben te kleine organen om naar de mens te transplanteren, veel van deze dieren zijn beschermd, ze zijn moeilijk in gevangenschap te fokken en zijn erg duur. Er bestaat een reëel gevaar, dat ze dragers zijn van micro-organismen die dodelijk zijn voor de mens, denk bijv. aan aids wat via de aap waarschijnlijk naar de mens is overgebracht. Om deze reden richt met zich op het varken. 5. Dierenbescherming. De dierenbescherming vindt dat dieren niet mogen worden aangepast aan de wensen van de mens. Zij maken onder andere bezwaar tegen de manier waarop de varkens moeten worden gehouden en het aantal proefdieren dat nodig is tijdens de onderzoeksfase. Zij willen een (tijdelijk) verbod op onderzoek naar xenotransplantatie zodat er eerst een discussie over het onderwerp kan plaats vinden. Er zijn namelijk voldoende andere manieren om het te kort aan donor organen op te lossen. 6. Slot. Het transplanteren van menselijke organen lukt inmiddels vrij goed, maar er zijn nog steeds een tekort aan donoren. Met xenotransplantatie willen wetenschappers de afhankelijkheid van menselijke donororganen verminderen. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om het probleem van het organen te kort aan te pakken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.