Lieve Céline door Hanna Bervoets

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Lieve Céline
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 589 woorden
  • 19 juli 2015
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
36 keer beoordeeld

Boekcover Lieve Céline
Shadow

Brooke is een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Celine Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar een doel in haar leven: Celine zien optreden. Dus reist ze in haar eentje naar Las Vegas. Op Schiphol, en later ook in het vliegtuig, schrijft ze achttien brieven aan haar idool. Daarin vertelt Brooke over …

Brooke is een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Celine Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar een doel in haar…

Brooke is een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Celine Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar een doel in haar leven: Celine zien optreden. Dus reist ze in haar eentje naar Las Vegas. Op Schiphol, en later ook in het vliegtuig, schrijft ze achttien brieven aan haar idool. Daarin vertelt Brooke over het leven in Amsterdam-Noord. Over haar moeder, haar zus, het huis op de Waddenweg, de Canta. Stap voor stap onthult ze haar grootste geheim.

Lieve Céline door Hanna Bervoets
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

Schrijver: Hanna Bervoets
Titel: Lieve Celine
Uitgever: L.J. Veen
Plaats van uitgave: Amsterdam/Antwerpen
Voor het eerst verschenen in: 2011
Druk plus jaartal: 3e druk mei 2011

Aantal bladzijdes: 204
Leestijd (bij benadering): 3 dagen
Uitgelezen op: 25 december 2012

 

Verantwoording van keuze & verwachtingen

Ik gin naar de plaatselijke boekenwinkel om een boek te vinden voor GLO. De medewerksters daar hebben mij geholpen met het vinden van dit boek. Ze zeiden dat het een goed verhaal was en leuk om te lezen. Ze raadden het mij ontzettend aan, dus ik werd benieuwd.

 

Beoordeling

Dit verhaal was mooi, goed bedacht en meeslepend. Als je begint in het boek is dit niet het eerste wat je denkt. Het is een onverwachts sterk verhaal, niet iets waar je vaker over leest. Het is begrijpelijk en mooi gescheven wat het leuker maakt om te lezen. Ik kon het snel uitlezen omdat je in het verhaal getrokken werd.

 

Korte beschrijving

Perspectief

De brieven die Brooke naar Céline schrijft, worden vanuit ik-persoon geschreven. De rest van het verhaal wordt geschreven in het personale perspectief.

 

Hoofdpersonen

Brooke

Brooke is een jong, dik meisje. Ze heeft een erg sterke band met haar moeder, met wie ze samen alleen maar films en series kijkt. Door dit is Brooke dik, maar ze geeft er niet veel om. Later wordt ontdekt dat Brooke laagbegaafd is. Ze is, naar eigen zeggen, de grootste fan van Céline Dion. Na het overlijden van haar moeder heeft Brooke er erg veel moeite mee om verder te gaan. Ze stort zich op de muziek van Céline.

 

Plaats en tijd

Het speelt zich voornamelijk af in Amsterdam-Noord, waar Brooke woont samen met haar moeder Pamela en oudere zus Sue. De overige belangrijkste plaatsen zijn Egypte, de Bijenkorf en Las Vegas.

Op hun vakantie in Egypte raakt Brooke zwanger van de vriend van Sue, wegens erg rare omstandigheden.

In de Bijenkorf maakt ze de beslissing om een einde te maken aan het leven van haar kind.

En in Las Vegas ontmoet Brooke uiteindelijk haar grote heldin.

Het verhaal wordt verteld terwijl Brook wacht op haar vliegtuig op schiphol, in het vliegtuig zit en in Las Vegas is. Dit alles gebeurt in de laatste week van juni 2010.

Het verhaalt dat verteld wordt heeft een andere tijdduur. Deze gaat over een periode van ongeveer 2 jaar.

 

Probleem/conflict

Het verlies van haar moeder, haar laagbegaafdheid en haar zwangerschap leiden tot veel problemen voor Brooke. Maja, haar begeleidster, probeert haar hier doorheen te helpen.

 

Thema en motieven

Het belangrijkste thema van dit boek is eenzaamheid. Brooke heeft geen echte vrienden en is grotendeels alleen in dit boek, vooral na de dood van haar moeder.

Motieven van dit boek zijn waarschijnlijk verdriet, onwetendheid en muziek.

Brooke moet met veel verdriet om leren gaan. Het enige wat haar hierbij helpt is de muziek van Céline Dion. Haar onwetendheid en onbegrip is soms erg overheersend in situaties, wat vooral te maken heeft met haar laagbegaafdheid.

 

Taalgebruik

Het is geschreven op een makkelijke, begrijpelijke manier. Je pikt alles snel op en leest er makkelijk doorheen. Het bestaat niet uit te lange zinnen en er worden geen onbekende woorden gebruikt.

 

Titel

De titel luidt Lieve Celine wat ook meteen de allereerste zin van het boek is. De zin die Brooke gebruikt om haar brieven naar Céline Dion te beginnen. Brooke laat haar leven draaien om haar grootste idool. En daar is in dit geval ook de titel op gebaseerd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lieve Céline door Hanna Bervoets"