Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1601 woorden
  • 3 juni 2008
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 7
82 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Echte mannen eten geen kaas
Auteur: Maria Mosterd
Uitgever: Van Gennep
Jaar van eerste druk: 2008
Gelezen druk: 4e druk
Opnieuw bewerkt ja/nee: Nee
Genre: Drama
Aantal pagina’s: 186

Inhoud
Het onderwerp van dit boek is: ‘Loverboys’

Samenvatting:
Maria is twaalf als voor het eerst naar de middelbare school fietst met haar vriendin Nikki. Voor haar school staat altijd een groep donkere jongens die erg populair zijn. Maria word steeds vaker aangesproken door een van deze jongens ‘Manou’ en stapt na twee weken bij hem in de auto. Ze wordt al meteen gedwongen tot seks en na een week moet ze het al met andere jongens gaan doen en voor de ramen staan. Ze krijgt elke dag drugs, op het begin vooral joints, later ook nog andere drugs. Maria gaat alleen nog maar naar school voor belangrijke toetsen en om Nikki te zien. Nikki, Maria’s zusje en natuurlijk Maria’s moeder zien al meteen dat er iets niet goed zit. Maria komt vaak stoned thuis en praat nooit meer over iets met haar moeder. Haar zusje en moeder zijn erg bezorgd maar komen niet achter de reden van het rare gedrag van Maria. Maria heeft uiteindelijk 4 jaar bij haar Manou gezeten en heeft daarna aangifte gedaan. Ze zat een jaar in een internaat of bij een pleeggezinnen, maar zelfs daar wisten de jongens van Manou haar te vinden. Dus Maria gaat voor de laatste optie: een jaar naar India om weer een normaal leven te kunnen lijden.
(249 woorden)


Personages
De hoofdpersoon in dit verhaal is ‘Maria’
Maria:
Maria is een meisje met een Surinaamse vader (die ze nooit ziet) en een Nederlandse moeder. Een halfbloedje dus. Ze heeft zwart lang haar en ze zit qua lichaam al vroeg in de puberteit. Ze woont in een rijtjeshuis aan de rand van de Stenenmuur in Zwolle.
Ze is op het begin een onzeker naïef meisje. Vooral naïef omdat ze al na twee weken bij een veel oudere donkere jongen in de auto stapt die ze eigenlijk nog niet kent. Naarmate ze langer bij haar loverboy Manou zit verandert ze van onzeker en naïef naar hard en meedogenloos. Zo kan ze bijvoorbeeld haar gevoel uitschakelen bij het zien van een marteling (Manou martelde de jongens die hem niet op tijd geld gaven). Maria moest ook nieuwe meisjes strikken om achter de ramen te werken, en ze deed dat. Terwijl ze wist dat ze de hele jeugd van zo’n meisje zou verpesten, meedogenloos dus.

Nikki
is een stereotiep figuur in dit verhaal. Ze gaat altijd op tijd naar huis, spijbelt nooit, en haalt goede punten. Als Nikki er op een gegeven moment achter komt dat Maria een soort van hoer is, is de vriendschap grotendeels over.
Ik vergelijk mezelf met Maria. De grootste verschillen zijn dat ik niet naïef ben, en dus nooit met een vreemde man zou wegrijden. En ik zou het veel eerder hebben verteld aan mijn moeder, ik zou zo iets nooit 4 jaar lang kunnen verzwijgen voor mijn moeder. In tegenstelling tot Maria, want die heeft haar moeder nooit iets verteld en heeft het alleen maar aan de politie moeten vertellen omdat een docente van haar school erachter was gekomen. (Dat ze bij een loverboy zat)

Bouw
Het verhaal speelt zich af op het moment dat Maria 12 is. Maria is 18 wanneer ze dit boek schrijft. Dus is het verhaal 6 jaar geleden gebeurd. Het verhaal neemt 4 jaar tijd in beslag. Van het moment dat ze Manou ontmoet, tot het moment dat ze voorgoed van hem verlost is.

Er zijn geen terugblikken in het verhaal. Wel komen er stukken in voor waar ze vooruitziende blik heeft: ‘dat Manou het toch drie keer zou gaan proberen wist ik toen nog niet’. Maria laat in haar verhaal zien dat ze al weet wat er gaat gebeuren. Soms slaat ze maanden over in het verhaal. Vooral maanden waarin niet zoveel nieuws gebeurd.

Voorbeelden van tijdsprongen:
‘Zo ging het een paar weken door. Op school kwam ik bijna nooit, alleen voor toetsen, of voor Nikki’
‘Een paar weken later moest ik met Manou mee naar een paar jongens. Dit keer was het niet voor seks, maar moest ik pakketjes gaan bezorgen’
‘De maanden gingen voorbij en voor ik het wist was ik veertien. Ik was nu al ongeveer twee jaar bij Manou en ik was er nog steeds niet aan onderdoorgegaan’
‘Na ongeveer tweeënhalve maand kreeg ik van mijn plaatser te horen dat hij niet meer wist waar hij mij naartoe moest sturen. Ik kon kiezen om naar een gesloten opvang te gaan, of naar India.

Het verhaal is chronologisch geordend.

Recensie
Loverboys, wie heeft er niet van gehoord. Maria Mosterd, de schrijfster van het boek 'Echte mannen eten geen kaas' kende het fenomeen niet. Hoe kon ze ook, ze was pas 12 toen ze voor de eerste keer met Manou in contact kwam. Na twee weken alleen maar 'hoi' en 'hoe gaat het?' tegen elkaar gezegd te hebben, gaat Maria met hem mee. Vanaf dan gaat het helemaal mis.
Maria komt terecht in een wereld vol drugs, dealen, criminaliteit en moet van Manou met mannen naar bed voor geld. Doet ze dit niet, dan wordt ze volledig afgetuigd. In totaal was ze vier jaar in de macht van Manou. In die tijd was Manou geobsedeerd door haar en ondanks dat Maria niet verliefd was op Manou en hij haar verschrikkelijk behandelde, was Maria ook geobsedeerd door hem. Op een gegeven moment runt ze zelfs in zijn afwezigheid zijn imperium van drugs, hoeren en gewelddadigheid. Uiteindelijk weet ze te ontkomen en komt ze allereerst in een internaat terecht, waarna ze vervolgens in een rehabiliteringsprogramma in India terecht komt.

Maria beschrijft eigenlijk op een soort van afstandelijke manier wat haar is overkomen. Daarnaast is het boek ook heel erg confronterend. Het boek is werkelijk bloedstollend en doet je vaak walgen van afgrijzen. Het is verschrikkelijk om te moeten lezen hoe een puur meisje van 12 dat heeft moeten meemaken. Haar onschuld is haar ontnomen, net als een deel van haar toekomst.

Bewonderenswaardig als iemand zo'n verleden achter zich kan laten, maar het lijkt erop dat Maria op de goede weg is.

Na een beetje research blijkt dat dit verhaal zich heeft afgespeeld in Zwolle. Zwolle is geen criminele stad bij uitstek en daarom is het ook zo schrikbarend dat het waargebeurde verhaal zich dáár heeft afgespeeld. Maria vertelt ook dat ze zeker weet dat het in alle steden in Nederland gebeurt. Dus voor iedereen die deze recensie leest, behoed je dochter, zusje, nichtje en vriendin voor deze eikels en laat ze het boek van Maria Mosterd lezen.
Bronvermelding:
www.studenten.net
http://studenten.net/entertainment/boeken/5639/recensie_echte_mannen_eten_geen_kaas

Eigen mening
Ik vond het een verhelderend en indrukwekkend boek. Dit boek heeft echt mijn ogen geopend voor dit soort nare dingen die kunnen gebeuren. Ik dacht dat ik al wist hoe loverboys te werk gingen, mooie jongens die veel cadeautjes kopen voor het meisje en haar daarna achter de ramen zetten. Maar het blijkt (bij Maria) helemaal niet zo te zijn, Maria kreeg geen cadeautjes, en Manou was geen mooie jongen. Ze werd ook veel geschopt en geslagen. Daarom vind ik het ook een schokkend boek. Als ze geen zin in Seks had, werd ze geslagen en gestompt in haar buik of benen. Maar niet in haar gezicht want dan wilden de mannen haar niet meer. Ze moest als meisje van twaalf, vier volwassen mannen bevredigen op alle mogelijke manieren en werd daarna doodleuk weer afgezet voor de school bij haar fiets. Dat stukje deed me echt wat..
Het zet me ook aan het denken, want telkens als ik nu een meisje in zo’n groep jongens zie staan, of een jong meisje vaak met oudere donkere (meestal Antilliaanse jongens) zie. Dan denk ik altijd dat zij misschien wel in dezelfde situatie zou kunnen zitten. En ook vind ik de groepen jongens met gouden kettingen en mooie auto’s helemaal niet meer zo stoer. Maar gelukkig zijn niet al die groepen ‘loverboys’.
Ik vond het écht een heel goed boek, en ik kon daarom ook niet ophouden met lezen.


Creatieve opdracht
‘Een zelfgemaakt krantenbericht’

Slachtoffer loverboy naar India
Door: --
19 mei 2008 – Zwolle – Slachtoffer van loverboy ‘Maria Mosterd’ ging na een jaar in een internaat te hebben gezeten naar India omdat haar loverboy haar zelfs in het internaat opzocht. Nergens in Nederland kon zij een nieuw leven opbouwen met het gevolg dat ze nu haar dagritme in India weer gaat oppakken.
Maria Mosterd inmiddels achttien jaar heeft vier jaar onder invloed van een loverboy gezeten. Ze werd er tussen uit gepikt op haar twaalfde door een Antilliaanse jongen tijdens haar eerste dag middelbare school. Na een paar keer ‘hoi’ en ‘alles goed?’ te hebben gezegd word het serieus.
Meteen liet hij haar al voor zich werken, en ja als twaalfjarig meisje deed ze dat omdat ze simpel weg nog niet beter wist! Maria raakte er steeds meer in verstrikt totdat er géen weg meer terug was.
Na vier jaar bij Manou te hebben gezeten kwam een docente van haar school erachter. Ook kwam ze erachter dat Maria meerdere keren gedwongen seks heeft gehad, en stuurde haar daarom meteen door naar een abortuskliniek. Daar kreeg ze de morning-after pil.
Daarna kwam ze voor ongeveer een jaar in een internaat te zitten. Maar omdat zelfs daar de jongens die voor Manou werken achter haar aan zaten was er maar een oplossing. Met een groep meisjes naar India, en dat deed ze. Nu zit ze daar om haar dagritme weer op te pakken.
Maar ze is nog lang niet de Maria die ze eerst was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"