Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ghandi

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 1e klas vwo | 845 woorden
  • 12 februari 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Er zijn mensen die vinden dat zij beter zijn dan de anderen. Diegene die er anders uitzien, of een andere mening hebben, zijn volgens hen minderwaardig. De jonge Gandhi had dit ook gezien toen hij op zakenreis was in Zuid-Afrika. Indiërs mochten er niet op het trottoir lopen, … Daar kon Gandhi niet tegen en hij besloot om er iets aan te doen. Hij vocht met woorden, niet met wapens! Hij leerde zijn volgelingen hoe ze zonder wapens sterker konden zijn dan stokken en geweren.
Gandhi's leer en methodes van geweldloos verzet raakten over heel de wereld bekend. Vroeger greep men altijd naar geweld, maar nu zagen de mensen dat het ook anders kan. Tegen het einde van Gandhi's leven was India onafhankelijk. Hij werd door miljoenen Indiërs op handen gedragen, maar ook in de rest van de wereld had men grote bewondering voor hem.


Wie was Gandhi?
Mohandas Karamchand Gandhi werd geboren op 2 oktober te Porbandar, aan de westkust van India.
Twee jaar lang probeerde hij zich als advocaat te installeren, maar dat nieuwe leven viel niet mee, tot hij naar Zuid-Afrika ging. Hij bleef daar 21 jaar.
Naar Afrika
In Afrika ging ook niet alles even goed! Gandhi merkte dat de blanken de Indiërs niet zo graag hadden en ze zelfs vernederden. Hij wilde hier iets aan doen en al snel werd hij de leider van de Indiase gemeenschap in Zuid-Afrika.
In 1907 werd het teveel voor de Indiërs, in dat jaar werd de "zwarte wet" uitgevaardigd.
Omdat deze zo onrechtvaardig was en Gandhi al een passief protest voerde, werd hij al een paar keer opgepakt. O.a. duizenden mijnwerkers gingen in staking en hierdoor bereikte hij de "Indiase herstelwet". Gandhi was nu een heel bekend man geworden, door iedereen gerespecteerd om zijn eerlijkheid, bekwaamheid en moed.
Gandhi was hierdoor erg veranderd: van een verlegen man werd hij een moedig staatsman. Dit kwam vooral omdat hij er zo sterk in geloofde. Men moest werken aan rechtvaardigheid zonder geweld te gebruiken. Een ander belangrijk ding was het niet-bezitten van materiële goederen. Je kan pas echt rijk zijn in je gedachten en geest als je arm bent, en je je aandacht niet moet besteden aan teveel bezit.

Terug naar India
In 1915 gaat hij terug naar India.

Gandhi gaat zich nu tegen de Britse regering verzetten. Samen met de Indiërs gaat hij een dag bidden en vasten. En wie moet bidden, kan niet werken, dus bleef alles die dag gesloten. Dit was het begin van een strijd die 28 jaar duurde en die een einde maakte aan de Britse overheersing.
In 1929 begon het proces met de historische naam zoutmars. Hij protesteerde dat Groot Brittanië het alleenrecht had om zout te winnen in India. Ze maakten een tocht van 322 km over 24 dagen naar de kust om zout zeewater op te halen en dat te laten verdampen zodat ze dan zelf ook zout hadden. Hierna legden velen Indiërs het werk neer en begonnen zelf zout te winnen en te protesteren, waar ook weer slachtoffers vielen.

De splitsing van Groot Brittanië
15 augustus 1947 was een historische dag: India werd onafhankelijk. Tijdens een indrukwekkende plechtigheid bij het gedenkteken van WO I in de stad Delhi, werd de vlag van de Indiase staat gehangen. Gandhi dacht dat de strijd tussen de Hindoes en Moslims gedaan was, maar het geweld laaide weer op. De zo taaie Gandhi was de moed verloren, maar gaf toch de strijd in de laatste maanden van zijn leven niet op. Na een situatie in Calcutta door een hongerstaking weer verzoend te hebben, trok hij naar Delhi. Dit zou zijn laatste reis zijn. Maar omdat daar de situatie zo verhit was besloot hij weer een hongerstaking te doen. Het lukte weer, en ondanks dat hij nog niet hersteld was, plande hij al een voetreis naar Pakistan.

De dood van Gandhi, zijn laatste reis
Toen hij op 30 januari weer naar één van de gebedsbijeenkomsten ging, kwam een man naar voor en schoot hem met enkele kogels neer. Gandhi zei nog: "Hey Rama!" dat betekent: o, God! En toen viel hij dood neer, maar hij dacht altijd al dat hij op zo'n manier aan z'n einde zou komen.

Tijdslijn
1869 Gandhi was geboren in Porbandar in India.
1893 Gandhi gaat naar Zuid-Afrika.
1906 Gandhi, 37 jaar, start een campagne tegen geweld ten opzichte van discriminatie van Indiërs.
1914 Mohandas Gandhi ging terug naar India toen hij 45 jaar was.
1930 Een campagne tegen de Britten begon op 12 maart in Indië.
1947 Indië was voor 200 jaar vrij van de Britse wetten. Dit is een echte overwinning voor Gandhi´s principes.
1948 Gandhi werd vermoord door Nathuram Godse.


Bibliografie
http://members.lycos.nl/mot/gandhi.html
http://home.wanadoo.nl/lionne/gandhi.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mohandas_Gandhi
http://www.kennisnet.nl/vo/scholier_havovwo_perdagwijzer/gandhi/html/page2.html
http://users.belgacom.net/citaten/gandhi.htm
http://www.vredesmuseum.nl/t_vision/paneel8.html
http://nl.wikiquote.org/wiki/Mahatma_Gandhi
http://users.skynet.be/zoekheteensop/ghandi.htm
http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl&artikel=316
http://www.spiritlijn.com/mohandas_karamchand_gandi.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.