Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gandhi

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 2e klas vwo | 1125 woorden
  • 24 oktober 2004
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
42 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mahatma; die grote ziel.

Mahatma Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869. Eigenlijk heet hij Mohandas Kamamchand Gandhi, maar hij heeft de naam Mahatma gekregen, omdat het “grote ziel” betekent.
Gandhi is geboren in Porbandar. Dat is een plaats aan de westkust van India.

Een paar van Gandhi’s uitspraken waren:
“Geweldloosheid is de grootste macht die de mensheid heeft. Het is machtiger dan het machtigste vernietigingswapen dat door de mens is ontwikkeld.”
En:

“Geweldloosheid zou nooit gebruikt mogen worden als een schild voor lafheid. Het is een wapen voor de dapperen”

De jeugd van Gandhi in het heel kort.

Gandhi was een gewone jongen een beetje bang en verlegen van aard. Hij hield van lange eenzame wandelingen. Hij vertelde dat hij moeite had met de tafels met rekenen.
Toen hij 13 jaar werd, in 1882, en nog op school zat, ging hij trouwen met Kastruba, de dochter van een zakenman.

Gandhi in Engeland en Zuid-Afrika

In 1888 ging Gandhi met de boot naar Engeland om daar rechten te gaan studeren. Zijn ouders waren het daar eigenlijk helemaal niet mee eens, maar nadat hij beloofd had geen alcohol te drinken en geen vlees te eten, mocht hij toch gaan.
Toen had hij samen met zijn vrouw al zijn eerste zoontje gekregen.
In Engeland was het best lastig om zich aan te passen, maar dat lukte hem uiteindelijk toch goed. Hij ging zelfs Engelse kleding dragen.
In 1891 studeerde hij af als advocaat.
Toen ging hij weer terug naar India. Daar bleek intussen zijn moeder te zijn overleden. In India ging Gandhi werken als advocaat, maar dat beviel hem eigenlijk niet zo.
Na ruim twee jaar in India kon hij voor een jaar in Zuid-Afrika gaan werken. Alleen is hij uiteindelijk meer dan twintig jaar in Zuid-Afrika blijven werken.

Toen Gandhi in Zuid-Afrika woonde waren er allerlei conflicten tussen bevolkingsgroepen. Mensen van verschillende rassen werden heel verschillend behandeld. Indiërs en negers werden erg slecht behandeld door de blanken. De blanken voelden zich boven mensen van andere bevolkingsgroepen staan.

Gandhi was het hiermee niet eens. Hij gaf de mensen om hem heen praktische leefregels over hygiëne en eerlijkheid. Hij wilde beslist geen geweld gebruiken, maar verzette zich toch telkens tegen nieuwe regels die de blanke machtshebbers maakten tegen de zwarte en Indische bevolking.
In 1908 is Gandhi voor het eerst gevangen genomen. Daarna is hij nog verschillende keren in de gevangenis terechtgekomen. Iedere keer gebruikte hij geweldloos verzet en riep daartoe ook op aan andere Indiërs. Zij gingen dan bijvoorbeeld staken of een bepaalde grens oversteken terwijl dat niet mocht. Dat wordt ook burgerlijke ongehoorzaamheid genoemd. Uiteindelijk kreeg Gandhi het toch voor elkaar dat de rechten van de Indiërs werden veranderd. Het was voor het eerst dat geweldloos verzet gebruikt was en zoveel succes had.
Gandhi werd nu bewonderd om zijn eerlijkheid, bekwaamheid en moed.
Daarna ging hij weer terug naar India.

Gandhi liet zich leiden door drie principes: geweldloosheid, rechtvaardigheid en standvastigheid in liefde.

Gandhi in India

Toen Gandhi in India aankwam met de boot (1915), werd hij bijzonder verwelkomd. Men wist dat hij zijn doelen geweldloos wilde bereiken. Hierdoor vond men hem eerlijk, oprecht, rechtvaardig en moedig (ook wel eerlijk en moedig genoemd).
Gandhi ging in Sabarmati wonen. En al snel waren er 200 mannen en vrouwen bijgekomen. Zij wilden volgens Gandhi´s voorschriften leven en gingen daarom dicht bij hem wonen.
Ondertussen wilden de bewoners van India onafhankelijk worden van de Britten.
In 1917 hadden de Britten het moeilijk. Zij waren betrokken bij de
1e Wereldoorlog.
Gandhi wilde de Britten helpen door te zeggen dat de mannen in India in het Britse leger moesten. Veel mensen vonden dit raar en waren dit niet van Gandhi gewend.
Maar Gandhi zei, dat als de Indiërs dezelfde rechten wilden als ieder ander, dat zij ook dezelfde plichten moesten vervullen.

Maar het Indiase volk voelde zich bedrogen, nadat de Britse koning slechts vage beloftes had gedaan over zelfbestuur en daar na de oorlog helemaal niks van gekomen was.
Toen ging Gandhi zich te verzetten tegen de Britten.
Die strijd duurde in totaal 28 jaar. Gandhi belandde daarna in de gevangenis, omdat hij zich “ongehoorzaam” had gedragen. Dat deed hij omdat hij zich had verzet tegen de Britten. In 1923 kwam hij weer vrij.
Zijn invloed op de strijd voor de geweldloosheid was toen verdwenen. Zijn partij kreeg een andere leider.
In 1930 ging hij weer in actie maar hij werd weer gevangen genomen. Al snel werd hij vrijgelaten. Na zijn vrijlating ging Gandhi naar Groot-Brittannië. Hij ging naar de Londense “Rondetafelconferentie” Indiase politieke partijen. Hij had daar een paar vrienden. Hij verwachtte niet veel van zijn besprekingen. De conferentie werd een mislukking. Het was zelfs erger, de afstand tussen de Indiërs onderling (Hindoes en Moslims) was namelijk vergroot. Gandhi vertrok weer naar India en besloot nooit meer terug te keren naar Groot-Brittannië.
Maar de Engelsen bleven acties voeren en hierdoor werd Gandhi weer gevangen genomen. Dit keer ging hij over tot hongerstaking, wat hij veel vaker deed tijdens zijn acties.
Toen de 2e wereldoorlog uitbrak had Gandhi geen mening hierover. In India brak op dat moment het geweld los en Gandhi kon vanuit de gevangenis het volk niet tot rust laten komen. Kort na de arrestatie van Gandhi overleed plotseling een vriend van Gandhi, Mahadev Desai.

Gandhi wordt vermoord

Terwijl Gandhi al een paar maanden in de gevangenis zat werd Kasturba plotseling ernstig ziek. Ze kenden elkaar al sinds hun 13e en hadden vier zonen. Kasturba liet niet vaak wat van zich merken, maar ze was een heel belangrijke persoon in het leven van Gandhi. Op 22 februari 1944 stierf ze in Gandhi´s armen.
Gandhi kwam , zes weken na de dood van Kasturba, erg ziek uit de gevangenis. Hij had veel last van zijn hart en nieren die beschadigd waren. Toch zet hij door voor de onafhankelijkheid van India.

Gandhi wilde dat de Hindoes en Moslims gingen samenwerken, om samen ervoor te zorgen dat India een vrij land werd. Eerst was dit ook het geval, na de Tweede Wereldoorlog, maar uiteindelijk wilden de Moslims een eigen staat, het land wat nu Pakistan heet.


Sinds die tijd hebben Pakistan en India ruzie over een grensgebied, Kasjmir. Ze voeren al jaren oorlog en hebben beiden kernwapens, waarmee ze gedreigd hebben die te gebruiken.

Op 30 januari 1948 ging Gandhi net als elke avond om 5 uur naar de tuin waar het de gebedsbijeenkomst was. Er kwamen daar gemiddeld zo´n 300 mensen bij elkaar. Gandhi vouwde zijn handen om te bidden. Hij glimlachte nog steeds. Vooraan in de menigte stond een gezette man van in de dertig. Hij deed een stap voorwaarts, trok een revolver en vuurde enkele schoten af. De man die Gandhi vermoorde was een Hindoe, die het niet met Gandhi eens was omdat Gandhi iedereen (Hindoes en Moslims) gelijk behandelde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.