Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examentips management & organisatie

Door Stijn

Over een tijdje is het weer zover: de eindexamens komen eraan. Menig kandidaat schiet al in de stress bij alleen al het horen van dat woord, laat staan het beginnen met de echte voorbereidingen. Daar komt de reddende engel Scholieren.com, met slimme examentips voor elk vak. 

In dit blog geeft docent management & organisatie Richard van der Berg een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de  Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL)

Tip 1: Bronnen ontcijferen
De bronnenboekjes bij het m&o-examen zijn altijd erg goed gevuld. Zo goed gevuld als de tomatensoep-in-zak van Unox. En dat is vervelend, want je wilt natuurlijk geen uren kwijt zijn met bronnen doorbladeren.

Richard: \"Bepaal altijd eerst waar je naar zoekt. Lees de vraag goed en zoek dan de informatie die je nodig hebt.\" Gaat de vraag over de loonkosten? Zoekfunctie -> \'loonkosten\' -> enter. Scan de tekst op alles wat met die loonkosten te maken kan hebben en gebruik alleen die informatie. \"Bedenk van tevoren ook goed waar die info zou kunnen staan. De loonkosten vind je bijvoorbeeld terug op de resultatenrekening, dus die moet je dan goed bekijken.\"

Dan zijn er nog een paar flauwe instinkers, om het ons, zielige examenleerlingen, nog wat moeilijker te maken. \"Het woordje ‘per’, bijvoorbeeld. Wel zo handig dat je voor de loonkosten per maand de jaarlijkse loonkosten nog even deelt door twaalf. Niet moeilijk, maar je verliest er makkelijk punten door! Daarnaast wordt belangrijke informatie vaak verstopt in de voetnoten. Check die dus ook altijd even.\"

Tip 2: Opbrengsten en kosten of inkomsten en uitgaven?\"Docent

Voor veel mensen vormt het verschil tussen deze duivelse begrippen een behoorlijk probleem. Want wanneer komt iets nou op de resultatenrekening? En wat vind je terug op de liquiditeitsbegroting?

\"Onder inkomsten en uitgaven verstaan we producten die je écht binnenkrijgt,\" legt Richard uit. \"Dus nú, op dit moment. Bij opbrengsten en kosten ontvang je producten op een ander tijdstip. Denk hierbij onder andere aan een leverancierskrediet. Twee dingen moet je uit je hoofd leren: aflossingen zijn uitgaven en afschrijvingen zijn kosten.\"

Tip 3: Maar wat moet je nou precies in je kop stampen?

Voor de rekenhelden onder ons, goed nieuws: er komt nauwelijks theorie terug in het examen. Havo kan twee à drie vragen verwachten, vwo misschien eentje. Maar ook voor degenen die al duizelig worden bij het denken aan cijfertjes is er een geruststelling. \"Op basis van de afgelopen jaren kan ik zeggen dat je eigenlijk nooit een hele balans of begroting op hoeft te stellen. Ik kan natuurlijk niks garanderen, maar ik zou daar niet te veel nadruk op leggen tijdens het leren. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je een balans als bron krijgt of bepaalde posten moet uitrekenen,\" zegt Richard. \"Ook dingen als het hefboomeffect zijn de afgelopen jaren zelden getoetst. Maar het is natuurlijk wel examenstof, dus kijk er toch even overheen. Het beste kun je gewoon examens oefenen.\"

Tip 4: Het heilige formuleblad

Ook bij m&o krijg je wat formules gegeven. De eindwaarde en prijs- en efficiencyverschillen krijg je sowieso. De contante waarde daarentegen, dat is nog een beetje een issue. Normaal gesproken krijg je die ook cadeau, maar soms zijn de examenmakers in een impulsieve bui en besluiten ze de contante waarde op mysterieuze wijze te laten verdwijnen. Spannend hoor.

Zo. Nu is het aan jou. Met deze tips kan het bijna niet meer misgaan, toch? Selecteer de juiste info, bedenk of je het over opbrengsten, kosten, inkomsten of uitgaven hebt en oefen vooral een hele hoop examens. Aan alle managers en organisatoren in de dop: heel veel succes!

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com twee keer per week examentips op Scholieren.com. Voor elk van de veertien populairste vakken komt een examendocent van de Stichting Studiebegeleiding Leiden aan het woord. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en -artikelen? Klik hier!

Op maandag 6 mei van 17-18u kun je chatten met een docent M&O en al je last-minute vragen nog even stellen. Handig!

Gepubliceerd op 9 april 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}