Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo presenteer je zonder zenuwen

Zo presenteer je zonder zenuwen

Door Jens

Het zweet loopt als kraanwater van je voorhoofd. Voor je staat een klas verveeld te wachten. Aan jou de eer om een interessante presentatie te geven. Maar je beseft ineens: je voorbereiding schiet tekort, achtergrondkennis ontbreekt, je hebt nog geen koffie of ander hersenstimulerend middel genomen. Kortom: dit moet anders. Hier lees je hoe.

Presenteren kan voor sommige mensen heel vervelend zijn, maar met een gedegen aanpak kan iedereen een goede presentatie geven. Daarvoor zijn twee dingen heel belangrijk: de inhoud van je presentatie en de manier waarop je erbij staat.

1: Sta er zelfverzekerd bij
Als je erbij staat als een waggelende pinguïn die heel nodig moet plassen en jeuk heeft aan zijn rechterschouder zal niemand vinden dat je er zelfverzekerd bij staat. Je presentatie wordt krachtiger als je zelfverzekerd overkomt en vertrouwen uitstraalt. Nu kun je denken: ‘ik ben helemaal niet zelfverzekerd en ik straal geen vertrouwen uit’. Geen zorgen. Daar kom ik zo meteen op, maar nu eerst: als je zelfverzekerd wilt overkomen is je lichaamshouding van essentieel belang. Sta stevig op twee benen (maar niet als een soldaat!), wiebel niet heen en weer, maak oogcontact, kijk de klas in, hoofd rechtop, loop ook niet continu heen en weer langs het bord, maar zet je benen naast elkaar en barst los.

2: Lul niet uit je nek
Zo mogelijk nog belangrijker: weet waar je het over hebt! Als je voor, laten we zeggen, geschiedenis een presentatie moet geven over alle vrouwen en minnaressen van Henry de Zesde van Engeland kun je denken: boring. Kan kloppen, maar nog beter is het om jezelf helemaal in te graven in je onderwerp. Ik snap dat je er geen zin in hebt, maar je presenteert altijd beter en zelfverzekerder wanneer je snapt wat je zegt. Sterker nog, waarschijnlijk krijg je een hoger cijfer als je begint over dingen die je niet per se hoefde te weten (zoals de datum van de onthoofding van de tweede vrouw van Henry de Achtste, Anna Boleyn, op 19 mei 1536).

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram!

3. Leg alles uit wat je zegt
Stel, je houdt een presentatie over Europa na de Eerste Wereldoorlog. Dan kun je zeggen: het Ottomaanse Rijk viel uit elkaar en daarna kwamen er allemaal andere landen. Maar dat verklaart niet waarom het Ottomaanse Rijk uit elkaar viel! Onthou altijd: State, Explain, Illustrate. Maak eerst je punt (het viel uit elkaar), leg dan uit waarom, en gebruik vervolgens voorbeelden van wat er daarna gebeurde. Hoe preciezer je bent, hoe meer punten. 

4. Trek de aandacht
Begin met een pakkende inleiding. Een voorbeeld, een 'stel dat'-constructie, werkt altijd goed, en zorgt ervoor dat mensen meteen gefocust zijn – veel meer dan bij 'mijn presentatie gaat over cavia's en dit is de inhoudsopgave'. Zorg voor een pakkende openingszin, neem een mooi voorbeeld dat past bij je onderwerp en hou die aandacht vast.

5. Hou je PowerPoint/Prezi beperkt
Een PowerPoint of Prezi kan heel handig zijn voor een presentatie, maar zet niet al je tekst in een presentatie. Zorg ook niet voor een druk scherm: dat leidt mensen af van jou. Ga voor een strakke lay-out met korte steekwoorden en een enkel relevant plaatje, zodat het je verhaal ondersteunt. Uiteindelijk gaat het om wat je zegt, niet om wat je opschrijft. 

Dus als je voortaan niet harder wilt trillen dan Groningen en niet je zweet op wilt dweilen, geen zin meer hebt om je stem onzekerder te laten klinken dan een 5-jarige die aan zijn moeder moet vertellen dat ie in z’n broek heeft geplast: dan volg je deze tips op.

Ruim je dweil op, pak je steekwoordenblaadje en presenteren maar. Succes!

Gepubliceerd op 14 november 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.