Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Inspiratie nodig voor je pws?

Inspiratie nodig voor je pws?

Het bedenken van een goed onderwerp voor je profielwerkstuk kan soms best lastig zijn. Het Rijksmuseum denkt graag met je mee! 

Wist je dat je pws ook geld kan opleveren? Het Rijksmuseum organiseert elk jaar de Junior Fellowship wedstrijd waarbij je een studiebeurs t.w.v. €1.500,- en een traineeship in het museum kunt winnen. ⁠Check de voorwaarden! 

De finalisten van de profielwerkstukkenwedstrijd van het Rijksmuseum maakten met SchoolTV verschillende 'explainers' over het museum. Deze video's kan je gebruiken als  inspiratie voor een onderwerp voor jouw pws. Hieronder een aantal voorbeelden. Alle video's bekijk je hier.

Voorbeeld 1: hoe trekken musea jongeren?

In deze video wordt uitgelegd hoe musea jongeren enthousiast maken om langs te komen. Dit is een interessant onderwerp voor een pws, waar je alle kanten mee op kunt. Onderzoek bijvoorbeeld hoe het Rijksmuseum actief kan worden op een nieuw social media platform als TikTok om jongeren te bereiken. Of ontwerp een nieuwe interactieve rondleiding. 

Voorbeeld 2: hoe Nederlands zijn onze lekkernijen?

Een filmpje waar je honger van krijgt! Door het analyseren van schilderijen, kunstwerken en documenten, kun je de geschiedenis van dingen achterhalen. Dus bijvoorbeeld waar pannenkoeken en appeltaart vandaan komen. Maar je kunt ook van andere zaken de herkomst achterhalen, door goed naar kunst te kijken. Denk aan: modetrends of bepaalde gebruiken. 

Voorbeeld 3: roofkunst

Je hebt vast wel eens in het nieuws gehoord over kunstwerken in Nederlandse musea, die 'gestolen' bleken te zijn uit andere landen. Ook het Rijksmuseum heeft hiermee te maken. Het kan lastig zijn om de kunst aan de rechtmatige eigenaars terug te geven. Het museum doet daar veel onderzoek naar, misschien kan jij met je pws wel bijdragen? Bijvoorbeeld door van een kunstwerk in het museum dat niet 'van Nederland' is, de geschiedenis proberen te achterhalen?

Twijfel jij nog over de vorm van je profielwerkstuk?

Denk dan eens aan een andere vorm dan een schriftelijk werkstuk. Je kunt bijvoorbeeld ook een film, kunstwerk of tentoonstelling maken. Het Rijksmuseum geeft nog een aantal suggesties:

Nog even de details op een rijtje!

Het Junior Fellowship is bedacht om talent een steuntje in de rug te geven én scholieren die interesse hebben in kunst en geschiedenis te belonen. Het maakt niet uit vanuit welk profiel of vak je het werkstuk schrijft, onderwerpen met een link naar het Rijksmuseum zijn er genoeg. 

Er zijn drie categorieën: vmbo, havo en vwo. Per categorie kiest de jury een top-3. Als je in de finale staat krijg je een vijfdaags traineeship aangeboden, waarbij je een uniek kijkje achter de schermen van het museum krijgt. 

Uiteindelijk wordt er per categorie één winnaar gekozen die een studiebeurs ontvangt t.w.v. €1500,-! Meedoen kan vanaf december 2022.

Dit artikel is eerder verschenen op 28 september 2021 en is aangepast op 27 juni 2022.

Gepubliceerd op 27 juni 2022