Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Opdracht 3 t/m 12

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 1598 woorden
  • 1 oktober 2004
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Letterkunde Metropool Opdracht 3 A) Moeder zette veel sneller de aanval in dan haar zoon. Ze was snel woedend en kreeg dan die bekende waas voor haar ogen zoals in de inleiding beschreven staat. B) Moeder heeft absoluut geen spijt van haar daden omdat ze hoopte dat het in de krant zou komen en dan zou ze het uit kunnen knippen en aan de muur kunnen hangen. C) Ze was het niet eens met zijn manier van handelen. Hij gaf commando’s aan de kinderen en dat beviel haar niet. D) Brief: Geachte Mevr. Peskens, Ik last zou juist een stuk over uw gedrag tegenover andere mensen waar u het niet mee eens bent. Ik denk sowieso dat u veel te overdreven reageert. U moet echt gaan proberen om zoiets verbaal op te gaan lossen, want met geweld los je echt niets op. U heeft ook alleen uzelf daarmee, want mensen krijgen zo een hekel aan u en dat kan alleen maar tegen u werken. Ik denk ook dat u uw zoon alleen maar in de problemen werkt. Zijn leraar in elkaar slaan omdat hij niet juist zou handelen is geen goede oplossing. De leraar zal wraak nemen op uw zoon, door hem slechte cijfers te geven en hem geen dingen meer te laten doen die hij leuk vindt. Uw zoon zal er ook op aangekeken worden door zijn klasgenoten. Die zullen allemaal praten over de jongen met de agressieve moeder. En dat is natuurlijk niet leuk voor uw zoon. Nogmaals, ik geef u echt het advies om conflicten verbaal op te gaan lossen. U zult zich er zelf ook beter door gaan voelen en uw zoon zal ook een veel geruster schoolleven lijden. Met vriendelijke groet, Bob de Vries Opdracht 5 A) Hij geeft ze de schuld van vervelende dingen die gebeuren en vindt ze slecht in de dingen die ze doen. B) Er zijn veel onenigheden tussen Max en Laurie. Max blaft Laurie vaak af, en vindt haar vaak maar niks. Ze hadden ook een verschillende perceptie van de werkelijkheid. C) Ik denk dat het zeker vaak voorkomt dat een relatie tussen man en vrouw slecht is. Dat komt omdat man en vrouw heel vaak verschillende ideeën hebben en daar kan dan vaak onenigheid over ontstaan. Maar als man en vrouw hetzelfde zijn denk ik niet dat het een goede relatie zou zijn. D) Als ik Laurie was geweest zou ik het Max lekker zelf laten uitzoeken in de kelder. Ik zou denken dat hij het maar ff lekker moet bekijken daar en zelf maar moet zien hoe hij van die krioelende muizen afkomt. E) Ik denk voor allebei, want er wordt nou niet iets speciaals over mannen of iets speciaals over vrouwen verteld. Het is een beetje door elkaar en dan zal het dus ook wel voor een breder publiek zijn.
Opdracht 6 A) De Spanjaarden wordt de Spaanse overheersing over de Nederlanden verweten. Nederland heeft zich uiteindelijk kunnen losrukken van deze Spaanse overheersing. B) Hij was waarschijnlijk een sterk overtuigd kristen, omdat ie zijn volledige vertrouwen in god zijn handen legt en omdat het Christendom ten tijde van de Spaanse overheersing het meest voorkomende geloof was. C) Het is wel een beetje zo dat iedereen die een beetje nationalistisch gezind is minstens een of twee coupletten van het eigen volkslied zou moeten kennen. Puur omdat het volkslied goed laat zien waar je vanaf komt en waar je trots op bent. Maar om het nu weer te gaan verplichten vind ik overdreven. D) 1 - Het moet een goede weergave geven van een belangrijk deel van de historie van het betreffende land. 2 – Het moet mensen aanspreken door een goede tekst met een goede melodie, zodat het makkelijk in het geheugen blijft zitten. 3 – Het moet niet te oud worden, zodat er inmiddels al veel belangrijkere gebeurtenissen zijn geweest. Ik vind het Wilhelmus überhaupt niet kunnen. Het is een Nederlands volkslied en er komt het woord Duits in voor. Ik vind dat het veranderd moet worden. Ik had graag gewild dat het gedaan werd door Andre Hazes. Maar dat kan nu helaas niet meer. Opdracht 9 A) De gezapigheid en massa vreugdige opkomst van honderden Nederlanders, hun streven was om het o zo perfecte koningspaar eens een keer niet de beste en mooiste paartje van Nederland te zijn. Jammer dat Claus nu dood is. B) Ik vond het idee van een ratelend geweer door de speakers te laten klinken een hoogst aardig idee, duizenden mensen zouden dan in paniek raken. Zelf zou ik als ik het zou moeten aanpakken de gouden koets eens een beetje erg gaan bewerken met een leuk zwart/blauw spuitbusje. En er iets dergelijks als “ De monarchie verdiend geen gouden koets “ maar ik heb persoonlijk niets tegen het koningshuis dus zou ik als ik niets mocht doen, niets doen. C) Hij verwijt de politie dat hun beveiliging te goed is, ik vind dit verwijt zeker niet terecht. Het is namelijk de plicht van de politie om de zaak zo goed mogelijk te bewaken en om jongeren met kwaad in de zin te stoppen. D) Deze opvattingen zijn gedateerd, hij haat als het ware nog steeds de Duitsers. Dat komt nog maar erg weinig voor. Hoogstens onder wat ex-militairen die in de 2e WO hebben gevochten. Het is dus erg gedateerd om Duitsers te haten. Toch snap ik dat sommige mensen het nog steeds doen. Die mensen hebben in die tijd geleefd en het is natuurlijk verschrikkelijk wat hun is aangedaan. Opdracht 10 A) 1 - Wij willen zelfbestuur
2 - Wij willen een Republiek
3 - Wij willen afschaffing van dienstplicht
B) Komen dicht in de buurt van Mulisch en zijn vrienden, zij willen namelijk ook afschaffing van de monarchie. C) Hij vindt dat het sloopgedeelte erg achteruit is gegaan, iets waar mensen lang over hebben gedaan om op te bouwen breken mensen ook weer erg graag af. Zodat het weer toe is aan stadsvernieuwing. Hij is niet erg positief over het oude gedeelte van Amsterdam. D) Hij is behoorlijk geïntimideerd door het optreden van de ME, hij zat liever niet in de positie waarin hij vooraan bij de meest felle demonstranten stond. Niet al de demonstranten waren bang omdat velen met verfbommen gooiden. En zoiets doe je niet als je bang bent. E) Ik denk dat de kans op rellen erg klein is omdat je niet veel negatieve dingen hoort over Willem-Alexander. Dat komt vooral door zijn populaire vrouw Maxima. Ik denk dat er niet veel negatiefs gaat gebeuren als Willem-Alexander koning wordt. Opdracht 11 A) Columns waar persoonlijke verhalen worden verteld, hierin verteld de columnist over een ervaring die hij heeft gehad die hij met de lezer wilde delen. Het shockeren van lezers, een verhaal vanuit een heel ander oogpunt bekijken en daardoor ook een logische redenatie voor geven maar die tevens te gek voor woorden is. Het beledigen van een bepaalde groep, in deze columns wordt een bepaalde groep aangevallen door de columnist. Over onderwerpen waarmee deze groep veel mee te maken heeft en waarover de columnist zich over ergert. B) Ik vind dat een column niet kwetsend mag zijn maar wel shockerend. Kwetsende columns zetten mensen niet aan het denken, maar maken ze alleen maar kwaad. Als je mensen kwetst zullen zij zich waarschijnlijk alleen nog meer gaan afzetten tegen de kritiek die ze hebben gekregen.
Opdracht 12 A) Column 10 hoofdgedachte: Er wordt een beschrijving gegeven van de mogelijkheden tot het schrijven van verschillende soorten columns. Column 11 hoofdgedachte: De ontreddering van dieren die hun leefgebied hebben verloren door menselijke ontginning van de natuur. Column 12 hoofgedachte: De gedachte van een vluchteling die zijn haat tegenover een tiran uit het land waar hij oorspronkelijk vandaan komt, uit. B) Column van tekst 11 heeft de belangrijkste boodschap. Namelijk dat we door nieuwbouw wel ons eigen leefomstandigheden verbeteren maar dat we tevens met deze ontginning van natuur. Honderden dieren benadelen en zelf tot uitsterven dwingen. De boodschap is dus dat we goed moeten nadenken voordat we zomaar beginnen te bouwen, omdat we zo erg veel levens verwoesten. Column van tekst 12 heeft de een na belangrijkste boodschap. Het uit de haat van de columnist tegenover een tiran in zijn land die door iedereen wordt gehaat. Maar door niemand kan worden afgezet, hij beeld zich in hoe hij de tiran “Hadji” vermoord met een uzi. Uiteindelijk besluit hij in zijn droom de tiran niet meer dood te schieten en zijn Uzi in de IJssel te gooien. Hij heeft geen zin meer in geweld. Hieruit volgt de boodschap dat mensen dingen achter zich moeten laten, niet eeuwig moeten blijven haten. Geweld heeft geen oplossing, je zou er alleen maar het probleem mee oplossen met hetzelfde middel als wat het probleem heeft veroorzaakt. Column tekst 10 heeft niet echt een boodschap, hoogstens dat mensen de waarde van een goede column leren waarderen. Voor de rest heeft deze column niet echt een boodschap. C ) Ik vind column 11, de ontreddering, de beste. Het is gewoon mooi geschreven en zet je aan het denken over hoeveel dieren er worden geschaad door de overmatige woningbouw in Nederland. Het geeft de beste weergave van de realiteit. Column van tekst 12 “ Hadji “ is ook erg goed, maar gaat eigenlijk alleen over een persoonlijke ervaring. Het laat mensen wel goed zien, hoe anderen in zulke maten beïnvloed kunnen worden door anderen, dat ze gaan roepen dat hun eigen kind moet sterven. Dat is behoorlijk aangrijpend en geeft goed het probleem aan wat er aan de hand is in dat land. Column van tekst 10, aandacht trekken, is uitsluitend een beetje informatief over de moeilijkheidsgraad van het schrijven van een column, dit vond ik niet echt interessant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.