Laura, Julie en Maxim kregen te maken met een school shooter

Laura, Julie en Maxim kregen te maken met een school shooter

Een achttienjarige jongen zorgde vorige week voor flink wat opschudding in België. Hij liep met een luchtdrukpistool op zak door de gangen van Hogeschool Vives in Kortrijk, waarna hij zich verplaatste naar de stad Waregem. Op dat moment moesten alle openbare gebouwen en scholen daar in lockdown.

Dit vertelt Julie mij via een WhatsApp-videoverbinding. Zij is een van mijn vrienden uit het verre België die in Waregem op school zit. De school shooter is inmiddels opgepakt én vrijgelaten, maar hoe heeft Julie deze dag beleefd? Ik vraag het haar, haar broertje Maxim en haar vriendin Laura.

Laura (14)

"Tijdens wiskunde kwam rond 14.30 uur een melding op het bord dat we tijdens de speeltijd binnen moesten blijven. Iedereen in de klas was redelijk verschoten en in de war", vertelt Laura. "Niemand wist wat het was, en het kwam heel opeens binnen. De rest van het uur werd wel serieus doorgewerkt zonder de nodige afleidingen. Hierna kwam er een melding op het bord dat we twee uur langer op school moesten blijven. Een van die uren zouden we aan ons vak doorwerken."

Als ik vraag of dat beviel, moet ze lachen: "Nee, tuurlijk niet! Het is wiskunde!"  Naarmate het later wordt, mogen ze op hun telefoon en de tijd een beetje relaxed doorbrengen. "Maar wij zaten in het achterste gebouw, waar we geen internet hadden. In eerste instantie wisten we dus niet wat er aan de hand was." Uiteindelijk komen ze erachter wat er speelt, maar wordt - wonder boven wonder - niemand bang. Wél wil ze als een typisch zusje via sms een heerlijke dramaqueen uithangen naar haar oudere zus toe. "Précies op het moment dat mijn zus zei dat die guy niet naar Waregem zou komen, lazen wij op het nieuws dat hij wél naar Waregem kwam."

Laura's appcontact tijdens de lockdown:


Maxim (15)

Waar alles nóg relaxter aan toegaat, is bij Maxim. "Wij hadden muzikale opvoeding, toen rond 14.45 uur een medewerker kwam melden dat de speeltijd binnen zou zijn. Er klonk toen al geroezemoes in de klas dat het door die gast uit Kortrijk zou zijn. Wij waren wel een beetje verbaasd dat hij naar Waregem wilde komen. Daarna kwam het bericht dat wij ook na speeltijd in het lokaal moesten blijven."

"De angst onder klasgenoten viel wel mee. We zaten in een muzieklokaal en gingen een beetje zwaardvechten met buizen waar zo’n geluid uit komt, op het bord tekenen of op onze gsm spelen. We wisten wel dat het door die chappie uit Kortrijk zou zijn, maar niemand was echt bang." Wat het vervelendste was? Maxim grinnikt: "Ik begon echt honger te krijgen. We liepen een maaltijd mis en daar betaal ik wel voor hè!" Wel besluit hij als een briljante zoon zijn bezorgde moeder te laten weten dat alles goed met hem gaat.

De berichten die Maxim naar zijn moeder stuurde tijdens de lockdown:

Julie (17)

Julie heeft het een stuk minder goed getroffen dan haar jongere broertje Maxim. Zij wordt in een benauwde studiezaal met huilende brugklassers geplaatst. "Ik zat net in mijn tweede studie-uur voor mijn wiskundeproefwerk toen een medewerker binnenkwam. Zij vertelde ons dat we het volgende lesuur zouden hebben in het lokaal waar ons vorige lesuur was. De reden hiervoor wilde ze niet delen. Omdat ik het vorige uur niet in een 'lokaal' maar in een studieruimte zat, zag ik dit als mijn vrijbrief om toch in de speeltijd naar buiten te gaan. Buiten zag ik toch wel de ernst van de situatie in. Zo vlogen er helikopters over voor de klopjacht."

"We werden weer naar binnen gestuurd en toen begon het drama pas echt. Alle brugklassers die net gesport hadden en ook van buiten kwamen, moesten bij ons in de studieruimte komen zitten. Nu duidelijk werd wat er allemaal aan de hand was met die gewapende man, begonnen eersteklassers te huilen en meisjes elkaar te knuffelen. Ondertussen werd er door een microfoon geroepen dat iedereen kalm moest blijven. Dat hielp niet echt. Wel werd het - mede door die klas die net gegymd had - steeds benauwder en gingen mensen zich vervelen. Ramen mochten niet open in verband met de lockdown, dus bleef het stikkend heet, en jongetjes die niet wisten wat ze beter konden doen, gingen maar in de gordijnen klimmen." 

Hectische bende

Na drie uur stilte vanuit de directie, wordt de school ontruimd. Julie vertelt dat er dan meer dan 200 mensen aan de poort staan. Politie, journalisten met camera’s, ouders die hun kinderen niet meer met het openbaar vervoer willen laten gaan. Het is een hectische bende. De scholen komen de leerlingen gelukkig wel tegemoet. Zo vervallen de toetsen en het huiswerk. Maxim kijkt me vreugdevol aan: "Heel erg fijn, ik was toch al te laat begonnen met leren."

Lees ook
Rens (15) verdient tienduizenden euro's met zijn lasergame-pistolen

Gepubliceerd op 19 oktober 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.