Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter (2008)

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 670 woorden
  • 20 december 2015
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Gebeurtenissen

Michiel ging naar de schuilplaats van Jack om hem naar de overkant van het meer te brengen. Hij gaat naar een man die ze naar de overkant kan brengen. Ze gaan naar de overkant en dan gaat Jack weg. Michiel gaat terug naar zijn huis maar op de terugweg komt hij 2 Duitsers tegen en hij verstopt zich zo snel mogelijk. Later op die dag word zijn vader aangehouden door de Duitsers. Michiel zijn oom probeert zijn vader te bevrijden alleen het lukt hem niet. Zijn vader word de volgende ochtend neergeschoten. Later komt Michiel erachter dat zijn oom een verrader is omdat hij in zijn koffer een geweer vond. Hij heeft later toegegeven dat hij een verrader was en hij zei dat de vader van Michiel (Johan) zichzelf opofferde voor oom Ben. Nadat oom Ben dat had verteld rende hij snel weg, Michiel rende erachteraan. Waarop oom Ben viel over een tak en toen hield Michiel hem onder schot. Het is Ben ook nog gelukt om Michiel over te halen om hem te laten gaan. Ben liep naar een stoet Duitsers toe. Nu is het enige wat Michiel kan doen de trekker overhalen, waarop Ben dood neervalt. Bij het bevrijdingsfeest kijkt Michiel toe. Hij is ouder geworden en feest niet mee. Zelfs als zijn moeder hem probeert over te halen lukt het niet. Wat later komt zijn vriend Theo hem halen maar dat helpt ook niet. Nadat hij een slang boven zijn hoofd slingert verschijnt er voorzichtig een glimlach op Michiel zijn gezicht.

 

Personen

Michiel van Beusekom

Michiel is de hoofdpersoon van de film, hij is 15 jaar en zoon van de burgemeester (Johan). Hij helpt  veel mensen die hulp nodig hebben. Het is een stille, serieuze jongen. Hij durft veel.

Erica van Beusekom

Erica is de zus van Michiel. Ze hielp met het verzorgen van Jack. Erica werd gevraagd omdat ze een EHBO-opleiding had gevolgd. Erica werd verliefd op Jack.

Ben van Hierden

Is een soort oom van Michiel. Michiel vindt zijn oom geweldig tot hij erachter komt dat Ben een verrader is en schiet hem dan dood.

 

Plaats

De film speelt zich af in Nederland, in de buurt van Zwolle.

 

Tijd

Het speelt zich af in e 2e wereld oorlog. De 2e wereld oorlog was van 1940 tot 1945 en dat was ook in die tijd. Het verhaal speelt zich af in de laatste jaren van de oorlog. Alles word verteld in de volgorde van de tijd.

 

Begin

De film begint in zijn huis, Michiel die gaat naar het bos en hoort een geluid. Het is Jack waar hij later bevriend mee word.

 

Probleem en afloop

Het probleem is dat de Duitsers Nederland bezetten en dat er oorlog is. Zijn vriend en vader worden vermoord en er is een verrader in zijn buurt. Het blijkt oom Ben te zijn die de verrader is en Michiel schiet hem dood.

 

Muziek

Op sommige momenten is de muziek heel rustig en op andere momenten spannend. Om de film spannender te maken hebben ze er dus spannende muziek achter gezet. Op het eind is er vrolijkere muziek omdat ze dan bevrijd zijn.

 

Beelden

De beelden van het oversteken van het meer vond ik wel mooi en de laatste beelden op het moment dat Ben word doodgeschoten en die actie scènes.

 

Beoordeling

Ik vond het wel een leuke film dus ik geef de film een 6.7 omdat hij er mooi uitzag en de muziek was goed en het was soms ook spannend.

 

Schrijver en regisseur

Schrijver:

Jan Cornelis Terlouw is een Nederlandse fysicus, schrijver en voormalig politicus voor D66. Terlouw is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij bewoont en bewerkt een klein landgoed in Twello.

Geboren: 15 november 1931 (83 jaar), Kamperveen

Echtgenote: Alexandra van Hulst

Opleiding: Universiteit Utrecht

Partij: Democraten 66

Kinderen: Sanne Terlouw

Films: Oorlogswinter, Briefgeheim

 

Regisseur:

Martinus Wouter Koolhoven is een Nederlands filmmaker.

 

Geboren: 25 april 1969 (46 jaar), Den Haag

Partner: Tallulah H. Schwab

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter (2008)"