Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Het Bittere kruid

CKV

Filmverslag

Het bittere kruid (1985)

7.1 / 10
3e klas havo
  • Anne
  • Nederlands
  • 777 woorden
  • 7501 keer
    20 deze maand
  • 27 januari 2003
Wat is het voor een film?
Het Bittere kruid is een verfilming van het boek van Marga Minco. Deze film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog.

Waar gaat de film over?

Het gaat over een joods meisje Shara dat samen met haar joodse familie de Tweede Wereldoorlog meemaakt. En uiteindelijk als enige van de familie deze oorlog ook overleeft.

Filmverslag:

Shara ligt samen met haar vriendin Greet in een ziekenhuis. De vader van Greet is bevelhebber van het leger van Hitler. Door de vader van Greet wordt Shara naar huis gestuurd omdat ze joods is. Shara’s broer David wordt opgeroepen om in het leger te komen werken, maar hij zorgt er voor dat hij niet goed gekeurd werd door zich helemaal lam te drinken. Haar vriendin Greet mag Shara niet zien omdat Shara joods is. Alle joden krijgen een jodenster thuis gestuurd die ze allemaal verplicht moeten dragen zo konden de Duitsers zien wie joods is en wie niet. De ouders van Shara vertrekken naar Amsterdam en Shara blijft achter met David en zijn vriendin Lotti. Omdat Shara met Lotti ruzie kreeg vertrekt ook Shara naar Amsterdam. David en Lotti veranderen hun persoonsbewijs zodat de Duisters niet kunnen zien dat zij joods zijn. De ouders van Shara willen dit niet ze vinden dit tegen het principe van het geloof in gaan.

In Amsterdam scheidde een brug de joods en niet joods mensen en de joden mogen niet de brug over. Maar Greet haalt Shara over om bij haar langs te komen, maar als Shara ruzie krijgt met Greet gaat ze weer naar huis.
De Buren van Shara werden door de Duitsers meegenomen en Shara voelde dat zij ook een keer haar ouders en haar komen halen en haar ouders weten dit ook maar zij verzwijgen het. Shara’s ouders besluiten om in het huis van de buren te gaan wonen.
Lotti en David trouwen met elkaar en zijn gelukkig, alleen Lotti is een beetje in de war van de oorlog.
Als Shara een keer op een middag over straat loopt komt ze in een straat waar iedereen door de Duitsers wordt opgepakt, ook haar pakken ze. Maar Shara vertelt dat ze niet hier woont dus mag ze weer naar huis.
Toen gebeurde “het” waar Shara voor had gevreesd ze kwamen hen halen, maar Shara kan op het nippertje ontsnappen en alleen haar ouders worden meegenomen naar het concentratiekamp. David is ondertussen ondergedoken en Shara gaat bij David wonen. Lotti, David en Shara veranderen hun haren en kleding zodat ze niet te herkennen zijn. Ze gaan weg met de trein naar een oom in Lisse en ze spreken af om de beurt de trein in te gaan en elkaar dan later te treffen, David gaat eerst dan Shara maar Lotti gaat niet mee ze is bang voor de Duitsers en gaat schreeuwen en raakt helemaal in de war, de Duitsers merken dit en nemen haar mee. David laat zijn vrouw niet alleen dus gaat Lotti achterna, zo komt het dan uiteindelijk dat alleen Shara in de trien zit naar haar oom toe in Lisse. Shara blijft daar de gehele oorlog verder.
Op 5 mei 1945 kan ze weer naar huis, de oorlog is voorbij, Shara heeft de oorlog overwonnen in haar eentje…

Mijn mening over deze film:

Ik vond het een interessante maar ook erg leuke film. Ik vond hem een beetje lijken op de film van Anne Frank. Ik vind de films over iemand die de oorlog meemaakt vaak erg mooi en interessant, zo ook bij deze! Alleen het einde vond ik een beetje raar lopen, dat ze ineens weer thuis was en niet meer bij haar oom dat had voor mij wel wat uitgebreider gemogen. Maar ik vind dat de film duidelijk de gevoelens en de gedachten van het meisje laten zien zonder dat te vertellen, je ziet dat ze bang is dat zij ook een keer worden opgepakt en dat ze weet dat, dat een keer ging gebeuren haar ouders wisten het ook maar verzwegen het. De film heeft ook een interessante kant, doormiddel van een mooi verhaal geven ze een beeld over de oorlog. Daar valt veel mee te leren, ik zou me echt niet voor kunnen stellen hoe die mensen toen geleefd hebben wat een angst zou ik hebben gehad. In de film zie je die bange ogen van de joodse mensen, nee wat er toen is gebeurd zou ik nooit mee willen maken maar ook zeker niemand toe wensen.

Het boek Het Bittere Kruid heb ik nog niet gelezen, maar naar aanleiding van deze film zou ik hem best wel eens willen doen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5687

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer