Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hairspray (2007)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 973 woorden
  • 17 september 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hairspray

Inhoudsopgave

Blz. 1 Titelpagina
Blz. 2 Inhoudsopgave
Blz. 3 Zakelijke gegevens over de film
Blz. 4 Luisterwijzer
Blz. 5 Samenvatting van de film
Blz. 6 Samenvatting van de film




























Zakelijke gegevens over de film

Mijn verslag gaat over de film hairspray.
Locatie: Foroxity Filmarena Geleen
Rijksweg Noord 330
6162 AR, Geleen-Sittard
Datum: 05-09-2007

Naam: Hairspray
Productie: Craig Zadan
Neil Meron
Script: John Waters (originele scenario uit 1988)
Thomas Meehan

Mark O'Donnell (originele musical)
Leslie Dixon
Hoofdrollen: Nikki Blonsky
John Travolta
Michelle Pfeiffer
Muziek: Marc Shaiman
Scott Wittman
Montage: Michael Tronick
Cinematografie: Bojan Bazelli
Distributie: New Line Cinema
Uitgebracht: Verenigde Staten: 20 juli 2007
Nederland: 30 augustus 2007
Genre: Muziek, Komedie
Lengte: 110 min.
Taal: Engels
Land: Verenigde Staten

Acteur/Actrice Personage
Brittany Snow Amber Von Tussle
Amanda Bynes Penny
Elijah Kelley Seaweed
Michelle Pfeiffer Velma
James Marsden Corny Collins
Queen Latifah Maybelle
John Travolta Edna Turnblad
Zac Efron Link Larkin

Christopher Walken Wilburn Turnblad
Allison Janney Prudy Pringleton

Luisterwijzer

Hairspray is een verfilming van een musical waarin de nummers verband met elkaar houden door een verhaal. Het verhaal heeft verschillende decors, omdat het een film is, maar het decor is typisch jaren ’60 en ook de kleding , de haren en de huizen zijn typisch jaren ’60. De solist staat meestal voor of midden in de groep en staat extra in de spotlights. De film is een verhaal en om de zoveel tijd komt er een liedje tussendoor dat het verhaal voor een gedeelte overneemt, en het zijn dan meestal toch wat vlottere nummers. Er werden in de film solo’s gezongen, er was meerstemmigheid, meerdere melodieën door elkaar heen en afwisseling in coupletten en refreinen. De film kun je indelen in het genre komedie en muziek. De meeste liedjes in de film waren pop nummers. Het verhaal speelde zich af in de jaren’60 en je kreeg er wel een beetje een swing achtig gevoel van. Sommige liedjes blijven echt in je hoofd zitten, zoals het openingslied. Er zit geen crossover in. Het zijn hele vrolijke, vlotte en swingende nummers, wat ik niet verwacht had dat in de film zouden zitten. De liedjes zijn gebaseerd op een verhaal, namelijk op de verhaallijn van de film. De bedoeling van de muziek is luisterplezier, ondersteuning van de film, amusement en uiting van persoonlijke gevoelens en gedachten van de schrijver van de film. In het begin van de film laat hij de 2 rassen apart zingen en op het einde laat hij ze samen zingen. Hiermee maakt hij duidelijk dat hij vindt dat er geen rassenschending mag zijn. Ik voelde me niet echt betrokken met de muziek, het was wel swingend en zo, maar het feit dat een musical verfilmd is spreekt mij niet aan, ik zie liever in het echt een musical en niet op het witte doek. Achteraf gezien was het een goede film en ook leuk gemaakt (vrolijk, swingend en alles paste bij de jaren’60), maar je moet houden van een verfilmde musical. De liedjes waren leuk voor in de film, de acteurs waren voor hun rollen geknipt en het decor, de kleding en vooral de haren zagen er op en top uit.


















Samenvatting van de film:

Tracy Turnblad, een studente uit Baltimore, gaat samen met haar vriendin Penny Pingleton na een lange schooldag naar huis. In de namiddag wordt hun favoriete programma uitgezonden: Corny Collins Show, een tienerdansshow. Het programma wordt gesponsord door een haarlakfabrikant. Amber von Tussle en haar vriendje Link Larkin zijn twee tieners die in de show zitten en ze zitten bij Tracy en Penny op school. Tracy heeft een hekel aan Amber, maar Link is haar grote idool. Velma, de moeder van Amber, is de manager van het station waar de show wordt uitgezonden, heeft gezorgd dat haar dochter in de show te zien is en wil dat de productie van de show helemaal door haarzelf wordt gecontroleerd. Ze wil ook dat er alleen blanke in de show zitten en 1 keer op de laatste donderdag van de maand is er een Negro Day, waarbij er ook donkere tieners, op een apart gedeelte van de dansvloer, in de show mogen dansen.













Op een dag wordt er in het programma aangekondigd dat er iemand zwanger is en dat je auditie kunt doen voor de show, maar de audities vallen onder schooltijd. Tracy is er 100% van overtuigd dat ze mee wilt doen aan de auditie, maar ze wordt weggestuurd door Velma, vanwege haar overgewicht. Ze komt een groep donkere jongeren tegen die heel goed kunnen dansen en ze raakt met de beste danser van de groep bevriend. Hij leert haar verschillende dansjes en hij laat haar mee dansen op Negro Day. Ze blijkt uiteindelijk zo goed te kunnen dansen, dat ze een rol in de show krijgt. Hiermee is Velma niet blij, want Tracy zou zo maar de “Miss Teenage Hairspray” wedstrijd kunnen winnen van haar dochter en Link begint Tracy steeds leuker te vinden. Op school leert Penny de jongen kennen die Tracy uitgenodigd had voor mee te doen aan de show. Het is liefde op het eerste gezicht. Op een middag laat Tracy zich expres de les uit sturen, zodat ze naar het feest kan van de vriend van Penny. Link volgt haar meteen. Het feestje blijkt een afscheidsfeest te zijn: Negro Day is opgeheven door Velma von Tussle. Tracy stelt voor om een protestmars te houden. Link denkt dat hierdoor zijn carrière beschadigd zou kunnen raken en doet niet mee. Na de protestmars wordt Tracy achtervolgd en ze besluit zich te verstoppen bij Penny thuis. Maar hier wordt ze door de moeder van Penny opgesloten in de kelder en Penny zelf wordt vastgebonden. De vriend van Penny en een paar vrienden weten de twee meisjes uiteindelijk vrij te krijgen. Samen bedenken ze een plan om Tracy binnen te krijgen op de “Miss Teenage Hairspray” wedstrijd. Tracy komt binnen en ze danst samen met Link. Tijdens de show trekt Link het zusje van de vriend van Penny op de dansvloer en raad eens wat: Ze wint de “Miss Teenage Hairspray” wedstrijd. Eindelijk zit er dan ook een donkere in de Corny Collins Show.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hairspray (2007)"