Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Oorlogswinter

CKV

Filmverslag

Oorlogswinter (2008)

7.1 / 10
4e klas vwo
  • Ellie
  • Nederlands
  • 1443 woorden
  • 25534 keer
    46 deze maand
  • 8 februari 2009
Inleiding
Op vrijdag 23 januari 2009 ben ik met wat vrienden naar de film Oorlogswinter in Arcaplex in Spijkenisse geweest. Ik had er al best veel over gehoord, maar ik dacht dat het een kinderfilm zou zijn er ik verwachtte er eigenlijk niet erg veel van. Zelf was ik ook nooit gegaan, want ik hou niet van oorlogsfilms, maar ik ben eigenlijk meegesleept.

Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in Nederland tegen het eind van de oorlog in de winter van 1944. Michiel van Beusekom is een 14-jarige jongen en is de zoon van de burgemeester. Zijn vader, Johan, gaat heel aardig met de Duitsers om en probeert daarmee zijn dorp te redden. Michiel kijkt erg op tegen zijn oom Ben die in het verzet is. Hij is gevlucht voor de Arbeitseinsatz en logeert bij Michiel thuis.
Op een dag komt de buurjongen Dirk met een brief voor Michiel. Hij zegt tegen Michiel dat als hij die nacht niet thuiskomt dat hij de brief dan aan Bertus van Gelder (de smit) moet geven. Die nacht wordt Dirk opgepakt en wil Michiel de brief aan Bertus gaan geven. Hij komt bij de smid aan, maar die wil net op de vlucht gaat slaan om de Duitser hem komen arresteren. Hij wil wegrennen, maar wordt daarbij neergeschoten.

Michiel blijft achter met de brief en begint hem te lezen. Er staat een locatie in het bos in. Michiel wordt nieuwsgierig en gaat naar de plek. De plek is een ondergrondse schuilplaats. Hij treft daar de Engelse soldaat Jack die daar ondergescholen zit voor de Duitsers. Hij heeft namelijk een Duitser doodgeschoten en hij wordt gezocht. Jack neemt Michiel in vertrouwen en laat hem een paar dingen voor hem doen. Jack is gewond aan zijn been, Michiel mag aan niemand over Jack vertellen, maar gaat toch naar zijn zus (Erica), die verpleegster is, om Jack te laten verzorgen.
Als er op een dag een dode Duitser in het bos gevonden worden er in het dorp tien mensen opgepakt, ook de vader van Michiel. Oom Ben probeert zijn vader nog vrij te krijgen, maar het is al te laat. Hij wordt onder het oog van zijn zoon doodgeschoten.
Jack moet naar Zwolle. Michiel probeert hem hierbij te helpen. Om bij Zwolle te komen moeten ze met de pont. Om 3 uur zouden de Duitsers pauze hebben en kunnen ze met de pont. De eerste poging gaan ze met de fiets proberen, maar die mislukt omdat ze Duitsers tegenkomen. De tweede keer proberen ze het met paard en wagen. Ook dit mislukt, omdat het wiel van de wagen afloopt. De Duitsers maken het wiel weer aan de wagen ze lijken Jack te herkennen, maar zeggen en niet gelijk iets van. Later op de pont blijkt toch dat ze hem toch hebben herkend en er wordt van alle kanten op hun geschoten. Ze kunnen nog net van de pont af. Maar ze worden wel achtervolgd. Op een gegeven moment struikelt het paard van Michiel en kan die niet meer verder omdat het een botbreuk heeft. Michiel wil zijn paard dan met pijn in het hard doodschieten om hem van de pijn te verlossen, maar kan dit toch niet. Uiteindelijk schiet Jack het paard dood.
Wanneer ze Jack weer terug brengen naar de schuilplaats blijkt die gevonden te zijn door de Duitsers. Michiel besluit Jack mee naar huis te nemen. Er zit niets anders op dan oom Ben te vertellen van Jack. Oom Ben is boos op Michiel, omdat hij had gezegd dat hij niet met de oorlog moet bemoeien. Oom Ben neemt het daarna over van Michiel. Samen met Erica brengt hij Jack naar de brug waarover hij ook richting Zwolle zou kunnen. Als ze weg zijn ontdenkt Michiel dat oom Ben dingen zei die hij helemaal niet had kunnen weten en gaat in z’n koffer zoeken. Hij komt erachter dat oom Ben een verrader is en dat hij samenwerkt met de Duitsers. Michiel gaat hen achterna en vertel hun wat hij weet. Michiel bindt oom Ben vast en ze kijken samen hoe Jack en Erica de overkant van de rivier bereiken. Als hij omkijkt is oom Ben er al vandoor. Michiel gaat hem achterna en als oom Ben valt richt Michiel een geweer op hem. Hij houdt hem onderschot, maar oom Ben probeert zichzelf eruit te praten. Dit lijkt te lukken, maar als oom Ben richting een groepje Duitsers loopt schiet Michiel als nog zijn eigen oom neer.
Als Nederland wordt bevrijdt van Nederland kan Michiel niet echt lachen. Maar uiteindelijk komt er toch een grote glimlach op zijn gezicht.

Kijkwijzer

Wie zijn de makers?
Martin Koolhoven

Wie zijn de belangrijkste acteurs?
Martijn Lakemeier = Michiel van Beusekom
Yorick van Wageningen = Oom Ben
Jamie Campbell Bower = Jack
Melody Klaver = Erica van Beusekom (zus van Michiel)
Raymond Thiry = Johan van Beusekom (vader van Michiel)

Wat is de titel?
Oorlogswinter.

Hoe lang duurt de film?
103 minuten

Wanneer is de film gemaakt?
27 november 2008

Waar en via welk medium heb je de film bekeken?
In de bioscoop arcaplex in Spijkenisse

Wat zijn je verwachtingen (vooraf) van de film?
Ik hou niet zo van oorlogsfilms, dus ik verwacht er eigenlijk niet zo veel van.

1. Wat zie je: fictie of non-fictie?
Ik denk wel dat het een mengvorm is, want het is deels ook nog wel echt. Nederlands werd in die tijd echt bezet door de Duitsers en als je zou willen ontsnappen zou het denk ik wel echt zo gaan zoals in de film.

2. Wat zie je: welke filmtechnieken vallen op?
Montage, ze film gaan val verschillende punten in iets anders.
Camerastandpunten/-gebruik, vooral bij achtervolgingen en als iemand rent in het bos wordt er veel gebruik gemaakt van schoudercamera, ze gaan er zelf ook achteraan met de camera, daardoor wordt het beeld er schokkering en dat is niet echt prettig om te zien.

3. Wat zie je: wat is de verhouding tussen story en plot?
Plot maakt story spannend doordat het erg verrassend is.

4. Wat ervaar je: hoe wordt de film vertoond?
Klassieke bioscoopsituatie, je zit in de bioscoop en wordt meegesleept in het verhaal door het grote doek wat op je afkomt. Je beleeft het verhaal heel intens en krijgt veel emotie mee.

5. Wat hoor je: Welke rol speelt muziek in de film?
Muziek voegt elementen toe, als de vader van !!! dood gaat krijg je hele treurige muziek, daardoor voel je heel erg de emotie. Bij een spannende scène bijvoorbeeld in het begin als ze achtervolgd worden is de muziek ook spannend en dat voegt dan weer spanning toe.

6. Inhoud: tot welke genre hoort de film?
Het is echt een oorlogsfilm

7. Inhoud: waar ligt de nadruk van het verhaal?

8. Inhoud: wie of wat speelt een grote rol bij het maken van de film?
Eerder uitgebrachte boek, Oorlogswinter is een verfilmd boek van Jan Terlouw. Het verhaal komt van het boek, maar de regisseur en de acteurs geven daar natuurlijk wel een eigen draai aan.

9. Betekenis: wat denk je dat de betekenis van de film is?
Het roept emoties op, want het is op sommige moment best een emotionele film.


Verwerkingsopdracht

Hoi Henk,

Ik heb jou echt lang niet meer gesproken. Is alles goed met je? Weet je wat gek is, ik dacht laatst weer aan je… namelijk toen ik met een paar vrienden naar de bioscoop ging. We gingen naar de film Oorlogswinter. Een echte oorlogsfilm, niet echt iets voor mij. Maar voor jou als oorlogsfan natuurlijk wel!
De film gaat over een jongen die een andere jongen gaat helpen met ontsnappen. Hij leert daarbij veel over zijn familie en raakt er ook enkele familieleden mee kwijt.
Het is echt een aanrader als je van oorlogsfilms houdt.
Ik hoop snel weer wat van je te horen. En laat het me even weten als je naar de film bent geweest en zeg dan gelijk wat je ervan vond.

Groetjes Ellen


Mening
Ik vond het niet echt een leuke film. Het was zeker geen slechte film, maar je moet er wel van houden. Ik hou zelf niet zo van oorlogsfilms, want er wordt vaak veel in geschoten en dat vind ik niet echt leuk om te zien. Maar het was wel een film die goed in elkaar gezet is en een heel verrassend einde heeft, want dat had ik toch echt niet verwacht.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6444

reacties

mooi
door koekje dr bij (reageren) op 23 december 2010 om 12:23
keischoon hoor ik ben ben
door ummels (reageren) op 17 februari 2011 om 11:46
goed gedaan mijn complimenten heb je. maar mis kan je de volgende keer kijken naar de spelling controle
door Bram Suijs (reageren) op 27 oktober 2015 om 21:35

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer