Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Amadeus (1984)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 465 woorden
  • 14 november 2007
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
CKV Handelingsdeel

*Wie heeft deze film geregisseerd en geproduceerd?
Milos Forman

*Welke andere films zijn van deze regisseur?
Hair, Man on the Moon, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Ragtime

*Wanneer is deze film gemaakt?
1984

*Van welke filmgenre is hier sprake?
Drama, Biografie, Muziek

*Geef een korte beschrijving van de verhaallijn en de ontwikkelingen van de belangrijkste personages.
De film begint met een stukje over Salieri. Nadat hij zelfmoord probeerde te plegen, kwam hij in een psychiatrische inrichting en daar ging er een priester met hem praten. Salieri vertelt daar zijn levensverhaal en ook dat hij Mozart persoonlijk kende. De man was vroeger een hofcomponist in dienst van de keizer in Wenen. Salieri wilde in zijn jeugd graag iets met muziek doen alleen vond zijn vader dat niet goed. Bij Mozart was dat anders, zijn vader spoorde hem juist aan om iets te doen met muziek. Hij leerde al heel jong opera’s schrijven en hij kon zelfs al (blind) piano spelen. Daar was Salieri dus al jaloers op.

Op een gegeven moment komen Mozart en Salieri met elkaar in contact. Mozart spelen voor de keizer. Dan wil de keizer dat hij een opera schrijft voor hem.
Als Mozart trouwt met Constanze komen ze in geldproblemen want ze krijgen geen financiële steun meer van zijn vader die tegen hun huwelijk is. Zo gaat het al bergafwaarts. Mozart werkt hard om geld te verdienen. En dan wordt hij benoemd als Hofmusicus bij de keizer. Salieri werd toen echt jaloers. Hij begon Mozart een beetje te haten. Dan haalt hij een paar listige trucs uit om Mozart te bespioneren. Salieri had een plan gemaakt. Hij ging verkleed als de vader van Mozart (die kort daarvoor was overleden) en hij wou dat hij een requiem schreef. De bedoeling was dat hij Mozart zou vermoorden en dat hij dat requiem kon doen op Mozarts begrafenis. Maar uiteindelijk gaat Mozart zelf dood door een bepaalde gezondheidsproblemen. Zo kon Salieri met Mozarts requiem met de eer strijken.
*Was Wolfgang Amadeus Mozart een idool voor de hoofdrolspeler? Wat voor muziekgenre maakte Mozart?
Ja, Salieri was geobsedeerd door Mozart zijn muziek. Hij vond het prachtig alleen was hij stik jaloers op hem. Mozart maakte klassieke muziek

*Welke rol speelt muziek in de film?
Een hele grote omdat Mozart zelf een componist was is dit erg belangrijk.

*Beschrijf een scène uit de film waar dit heel sterk naar voren komt, die jou heel erg is bijgebleven.
De scène dat Mozart op een piano speelt voor de keizer. De keizer speelde een liedje van Salieri maar Mozart ging het toen verbeteren.

*Vind je de film Amadeus geloofwaardig?
Ik vind het redelijk geloofwaardig. Ze hebben het gebaseerd op echte feiten maar aan sommige dingen zie je ook wel dat het fictie is.

REACTIES

L.

L.

zeer hulp vol ik wist zelf het begin van de film niet meer goed daarmee

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amadeus (1984)"