Ciske de rat (1984)

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 406 woorden
  • 29 mei 2006
  • 152 keer beoordeeld
Cijfer 8
152 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Filmverslag Ciske de Rat

Naam: Renske Vroom
Klas 2b
Datum: 27 maart ’06
Opdracht: nieuw Nederlands blz. 143.3
Docent: mw. Lohuis

A. Inhoud en genre

Genre: fictie, jeugdfilm, drama

Ciske de Rat is een jongen die het niet makkelijk heeft. Zijn vader is zeeman en hij is vaak weg. Thuis wordt Ciske door zijn moeder mishandeld. Hij moet in het café van zijn moeder werken.
Op een dag loopt de ruzie met zijn moeder erg uit de hand en hij stoot een olielampje om, waardoor het huis in de fik vliegt. Zijn moeder geeft hem aan bij de politie en hij moet naar een tehuis. Maar hij is zo onhandelbaar dat hij daar niet lang blijft. Zijn oude school wil hem niet meer hebben dus hij gaat naar een nieuwe school. Eerst wordt hij daar erg gepest, maar later krijgt hij een vriendje, Dorus. Dat is een gehandicapt jongetje.
Na een tijdje komt zijn vader weer eens thuis. Hij heeft een nieuwe vriendin, tante Jans. Zijn vader wil dan scheiden met zijn moeder, maar zijn moeder weigert, terwijl zij ook een nieuwe vriend heeft.

Daarna gaat het weer veel slechter met Ciske. Zijn vriendje Dorus gaat dood en zijn moeder verbiedt hem naar tante Jans te gaan. Hij krijgt weer erge ruzie met zijn moeder en hij steekt haar dood. Daarom moet hij naar een jeugdgevangenis. Na een paar maanden mag hij daar weer weg. Maar de school wil hem nu ook niet meer.
Ciske is lange tijd alleen omdat al zijn vrienden hem in de steek gelaten hebben. Maar op een dag, als hij bij de haven zit, redt hij een jongen uit het water. Die jongen pestte Ciske heel vaak. Omdat Ciske hem uit het water gehaald heeft, krijgt hij een medaille en hij mag weer terug naar school. Zijn vader en tante Jans trouwen en hij gaat bij ze wonen.

B. Mijn beoordeling

Ik vond het niet echt een leuke film. Ik denk dat er wel leukere films zijn van Nederlandse regisseurs die ook leuker zijn voor onze leeftijd. Het verhaal was soms moeilijk te volgen en sommige delen waren saai en langdradig. Misschien moest het spannend zijn, maar ik vond er niet zoveel aan.
De acteerprestaties vond ik best goed, vooral van Ciske (Danny de Munk). De moord op zijn moeder vond ik wel erg nep, maar dat komt misschien omdat het een oude film is.
Kortom, het was niet echt fantastisch en ik denk dat er wel leukere Nederlandse films zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ciske de rat (1984)"