Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Girl interrupted

Nederlands

Filmverslag

Girl, Interrupted (1999)

5.4 / 10
  • Dorre
  • Nederlands
  • 353 woorden
  • 2376 keer
    13 deze maand
  • 6 april 2005
De volgende filmrecensie gaat handelen over de film ‘Girl Interrupted’ geregisseerd door James Mangold. Het is een drama die 2 uur en 10 minuten duurt. Hij was voor het eerst in de zalen te zien op 29 maart 1999. Zelf heb ik deze film niet zes jaar geleden gezien maar op vijf tv. Voordat de film begon dacht ik dat het een ‘huilfilm’ ging zijn omdat hij op vijf tv te zien was en de films volgens mij meestal triestige films zijn over problemen. Het is een drama dus ik had niet anders verwacht. De film is een verfilmde versie van het gelijknamige boek. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.


Het verhaal speelt zich af in 1967. Susanna Kaysen (Winona Ryder) belande in een psychiatische instelling in Nieuw-Engeland na een mislukte zelfmoordpoging. De psychiater plakt haar het etiket `Borderline Persoonlijkheidsstoornis' op. Hier ontmoet ze dan hij kamergenoot Georgina Tuskin (Clea Duvall) en nog twee meisjes die in de instelling zitten: Lisa Rowe (Angelina Jolie) en Daisy Randone (Brittany Murphy). Samen nemen zij het op tegen de hoofdzuster (Whoopi Goldberg), de hoofdpsychiater (Vanessa Redgrave). Lisa maakt veel indruk op haar en zorgt daardoor ook voor veel problemen. Uiteindelijk beseft ze als ze ooit uit deze instelling wil geraken ze een confrontatie met zichzelf moet doorstaan.

Winona Ryder kreeg geen oscar voor haar acteerprestatie maar Angelina Jolie kreeg er wel een voor de beste vrouwelijke bijrol. De schmink van de speelsters is zeer overtuigend, het lijkt net echt. Het decor is prachtig en alle bijrollen, vooral van de medepatiënten zijn prachtig gespeeld. De film eindigt misschien wel rooskleurig maar in de loop van de film gebeuren ook wel enkele minpunten zoals de zelfmoord van Poly, een meisje die was vrijgelaten uit de instelling. Wel zou ik de rede om in een instelling te raken voor twee jaar lang iets geloofwaardiger maken want als je tien aspirientjes neemt hoef je toch niet twee jaar lang opgesloten worden?

Ik vond het een meeslepende film die ook een duidelijker blik gaf over hoe het er vroeger aan toe ging in zo’n instelling. De film was ook zeer spannend en geloofwaardig.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6367

reacties

poly pleegde geen zelfmoord maar daisy
door lisa overmars (reageren) op 11 oktober 2006 om 18:08
ze wordt niet in een instelling gestoken omdat ze een zelfmoordpoging heeft gedaan maar omdat ze depressief is dankzij haar borderline en dat ze rust nodig heeft.
door Lotte Raeymaekers (reageren) op 14 mei 2014 om 17:55

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer