Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

LEK

Nederlands

Filmverslag

Lek (2000)

6.2 / 10
  • DeNiSiEj
  • Nederlands
  • 1203 woorden
  • 8245 keer
    33 deze maand
  • 13 juni 2005
Algemene gegevens van de film:

Wat is de titel van de film?
De titel van de film is LEK.

Wie is de regisseur van de film?
De regisseur van de film is Jean van de Velde.

Wie zijn de scenarioschrijvers?
De scenarioschrijvers zijn Jean ban de Velde en Simon de Waal.

Wie speelt de hoofdrol?
Cas Jansen speelt de hoofdrolspeler. Hij speelt Eddy Dolstra
in de film.

Wie spelen de bijrollen?
De bijrollen worden gespeeld door Thomas Acda (Franco), Ricky Koole (Ria Dolstra), Victor Low (Sjakie Boon).

Welke taal spreekt men in de film?
De taal die ze spreken in de film is Nederlands.

In welk land speelt de film?
De film speelt in Nederland af.

Wie maakte de muziek in de film? Is de muziek belangrijk in de film?
De muziek word gezongen door Dilana Smith.
Het nummer heet To al planets.

Is de film gemaakt op basis van een boek?
De film is gemaakt op de basis van een boek.

Wie is de schrijver van dat boek?
De schrijver van het boek is Jan van Daalen.

Inhoud:

1. Titelverklaring:

De titel van de film is Lek. De film heet Lek omdat er ergens een lek zit in het politieapparaat. Dat Lek moet gevonden worden en alles kan gaan zoals het moet.


2. Genre:

De genre van de film is thriller. Zelf vind ik het niet op een thriller lijken.
Het lijkt meer op actie.

3. Hoofdpersoon + karakterbeschrijving:

De hoofdpersoon is Eddy Dolstra die word gespeeld door Cas Jansen. Eddy werkt bij de politie en maakt geen geweldige indruk. Eddy wil graag hoger op komen. Hij heeft een vrouw Ria (Ricky Koole). Zelf is hij niet zo zeker van zichzelf.
Hij heeft zwart/bruin haar, donker blauwe ogen, niet erg lang en niet dik of dun dus gewoon.
Hij is in de film aardig (tegen ze vrouw) en verlegen (omdat hij niet zeker van zichzelf is op zijn werk).

4. Bijpersonen + karakterbeschrijving:

Ria Dolstra:
Ria is de vrouw van Eddy Dolstra. Ze werkt bij een dierenasiel en ze probeert al 2 jaar zwanger te worden van Eddy.

Sjakie Boon:
Sjakie is een oude vriend van Eddy. Vroeger deden zij samen allemaal vervelende dingen die eigenlijk niet mogen. Nu is Sjakie rijk geworden door wapen en drugs handel.
Sjakie heeft een dochter.

Franco:
Franco is een collega van Eddy. Franco is het lek bij de politie.

5. Plaats:

De film lek speelt zich af in Amsterdam. Het speelt zich in de stad af op het politiebureau en waar de criminelen zich bevinden.

6. Tijd:

De film speelt zich af in onze tijd en doet er 105 minuten over. In de film zijn geen tijdsprongen alleen word er soms door Sjakie verteld hoe Eddy en hij vroeger met elkaar omgingen. De film speelt chronologisch af. De film gaat niet terug of vooruit in de tijd.

7. Begin:

De film begint in het ziekenhuis bij de dokter. Eddy en Ria willen een kind maar dat lukt niet en de dokter gaat vertelen waarom. Daarna word Eddy gevraagd om de CID (Centrale Inlichtingen Dienst) te helpen.

8. Afloop:

Het verhaal heeft een goede en een slechte afloop.
Sjakie pleegt zelfmoord (door met een pistool zich dood te schieten). Hij geeft voor dat hij dat doet zijn kind aan Eddy. Omdat hij en zijn vrouw geen kinderen konden krijgen hebben zij nu de dochter van Sjakie.

9. Samenvatting:

Eddy en Ria proberen al 2 jaar kinderen te krijgen maar het lukt niet. De dokter wil nakijken wat er aan de hand is. Als Eddy naar de wc gaat komt hij een oude vriend tegen (Sjakie).
Ze hebben een gesprek over wat ze nu allemaal hebben. Sjakie heeft een kind die net geboren is (een dochter) en Eddy heeft een vrouw (Ria) en geen kinderen.
Eddy en Ria hebben huisdieren dat zijn 2 pinguïns en een schildpad.

Eddy word gevraagd voor de CID (Centrale Inlichtingen Dienst) om weer contact op te nemen met Sjakie. De CID zegt dat Sjakie op een crimineel pad is. Hij zit in de handel van drugs en wapen en is lid van een club waar een grote crimineel de baas van is (Havebaas). Dit is de kans voor Eddy om hoger op bij de politie te komen en neemt het aanbod aan. Sjakie die met Eddy heeft gepraat neemt het aanbod voor informant van de politie ook aan.
Sjakie geeft alleen z’n informatie door aan Eddy, Eddy is de enige die hij vertrouwd.

Sjakie geeft informatie aan Eddy die Eddy weer door geeft aan de CID. Sjakie heeft gezegd dat er een boot met drugs of wapens aan komt in de haven om een bepaalde tijd. Als de CID en de politie iets wilden ondernemen mislukte het. Er kwam geen schip aan in de haven. De politie en de CID hebben een lek. Eddy verdenkt zijn chef Berg, maar hij heeft daar geen bewijzen voor. De politie gaan opzoek naar zijn lek en dat doen de criminelen ook.

Als Eddy thuis komt hoort hij van Ria dat ze zwanger is. Eddy heeft eindelijk ergens om blij over te zijn. Sjakie was niet meer zo zeker van het doorgeven van informatie moest hij hem overhalen. Eddy word een stuiterbal van de criminelen en de politie die op jacht zijn naar de verraders. Eddy weet niet meer wie hij kan vertrouwen. Als de criminelen er achter zijn gekomen dat Eddy alle informatie doorgeeft krijgt hij ook nog een de criminelen achter zich aan. Eddy word gebeld en hoort dat zijn vrouw in elkaar is geslagen. Hij gaat meteen naar het ziekenhuis en hoort daar dat de doktoren de baby hebben moeten weggehaald.

Eddy gaat nu helemaal door het lint en gaat door op zijn eigen manier. Hij komt bij de club langs en schiet Havebaas dood. Daar bij ziet hij zijn politiecollega Franco. En Eddy is er eindelijk achter wie het lek is bij de politie. Hij schiet Franco in zijn been. Eddy rijd weg en word gevolgd door andere leden van de club. Hij rijdt naar het asiel de andere rijden hem nog steeds achter aan. Eddy rent het asiel in en verstopt zich. De criminelen rennen met geweren hem achterna. Als Eddy zich verstopt heeft dan steken de criminelen het asiel in brand. En gaan voor de uitgang staan. Eddy probeert ze naar binnen te lokken en slaat de een op zijn kop met iets en pakt zijn geweer en schiet de ander dood. Dan komt Sjakie met zijn dochter in zijn hand uit de vuurzee lopen en geeft zijn dochter aan Eddy. Sjakie pleegt zelfmoord met een pistool.

Eddy zit in de gevangenis omdat hij Havebaas dood heeft geschoten. Ria en Eddy hebben nu de dochter van Sjakie zij heet Jackie.

10. De bedoeling van de film:

Ik denk dat hij wil laten zien dat er veel mensen in dit soort omstandigheden zijn.
Dat er veel mensen zijn die in de wapen en drugs industrie zitten en niks anders kunnen en daar aan hun geld verdienen.

11. Eigen mening:

Zelf hou ik niet van dit soort films. De film was best wel spannend zelf ga je een beetje mee met het verhaal en met de personen. In de film zie je bekende dingen van Amsterdam en als je dan daar bent dan bedenk je zelf wat er allemaal in de film was gebeurd.

12. ‘filmdingen’:

Er zijn niet zo veel stunts uitgehaald in de film dus dat maakt de film ook wat goedkoper.
De kleuren zijn erg donker (er word erg veel in de nacht gefilmd).

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1850

reacties

in het werkstuk staat havebaas, maar volgens mij is het haveman
door le0ntiien (reageren) op 20 december 2005 om 15:57
Wie zijn de scenarioschrijvers? De scenarioschrijvers zijn Jean BAN? de Velde en Simon de Waal. Just saying. U know :P
door Mitchel (reageren) op 6 maart 2011 om 12:07
Die samenvatting is zo slecht want de helft klopt niet eens. Zo slecht dit werkstuk
door jan (reageren) op 11 oktober 2014 om 16:51

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer