Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Semmelweis (2001)

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 519 woorden
  • 5 juli 2004
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Film Semmelweis Er ligt een man in bed, hij lijkt dood. Op de achtergrond hoor je triestige vioolmuziek. Een andere man komt binnen, hij wast zijn handen. Dan dekt hij hem af. ‘Semmelweis, een gevecht tussen macht en geweten’ Wenen 1848, professor Klein loopt door een gang. Semmelweis rent hem achterna en praat met hem. Hij vertelt dat er veel zijn gestorven, meer dan bij de vroedvrouwen. Maar professor Klein antwoord met: ‘De geneesheer luistert nooit naar de klachten van de patiënt
In een erg donkere ruimte: Weer begint Semmelweis over het hoge sterftecijfer. Professor Klein noemt wat oorzaken; er worden alleen mannen opgeleidt; zij zijn ruwer. Ook zijn er veel buitenlandse studenten; zij zijn minder voorzichtig. En een laatste oorzaak; angst. Als vrouwen niet bang zijn om ziek te worden, worden ze niet snel ziek… Miasma; ze weten niet wat het is, en hoe het werkt. Wel dat het er is, en dat het werkt. Professor Klein zegt dat de onderzoeker die het aan kan tonen, wetenschapper van de eeuw wordt. Daar zou Semelweis zich volgens hem op moeten richten. In het ziekenhuis: Semmelweis laat zien met behulp van cijfers dat sinds professor Klein er is, het sterftecijfer stijgt. Professor Klein probeert er onderuit te komen. In de donkere ruimte: Semelweis heeft ontdekt dat vrouwen die op straat bevallen en daarna binnenkomen, nooit kraamvrouwenkoorts krijgen. Professor Klein besluit de helft minder buitenlandse studenten aan te nemen. Dan ontslaat hij Semelweis. 3 maanden later in het ziekenhuis Semmelweis is terug als vrijwilliger. Hij vertelt dat sinds hij weg was, het sterftecijfer is gedaald. Professor Klein zoekt naar een andere verklaring, wat gelijk word afgekapt met het feit dat de sterftecijfers weer stijgen sinds Semelweis terug is. Professor Klein verteld dat een collega van Semelweis is overleden door een injectie die per ongeluk hem injecteerde. Semmelweis mag zijn positie innemen. Semelweis kijkt in het dossier, en constateert dat zijn collega aan kraamvrouwenkoorts is gestorven. Het lijkt hem zo logisch als wat, door het aanraken van dode organen komen de bacteriën op de handen. En als daarna een vrouw wordt onderzocht, komen de bacteriën in het bloed van de vrouw. Professor Klein wil er niks van weten, Semelweis vraagt hem zijn handen te ruiken, ze te wassen met chloor en nog eens te ruiken. De tweede keer rook hij niet meer de geur van de dood. Semelweis wil dat alle studenten eerst hun handen wassen. Andere ruimte: Semelweis laat zien dat het sterftecijfer snel is gedaald, hij wil het experiment voortzetten. Ook vindt hij dat de studenten op poppen moeten oefenen, in plaats van op lijken. Professor Klein voelt zich bedreigd, omdat juist hij het oefenen op lijken heeft ingevoerd. Dan verteld professor Klein dat hij de voorzitter is van de onderzoekscommissie. Andere ruimte: Professor Klein wil dat Semelweis stopt met het project. Maar Semelweis is er van overtuigd dat hij ontdekt heeft hoe kraamvrouwenkoorts te bestrijden. Dan ontslaat Professor Klein hem met de woorden dat niemand hem gelijk zal geven. Budapest 1863, Semelweis is radeloos overspannen en sterft aan geesteziekte. Professor Klein is blij dat hij geen fout begaan is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Semmelweis (2001)"