Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Pianist (2002)

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1505 woorden
  • 25 juni 2004
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
94 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De Inleiding

Voor dit filmverslag hebben we de film “The Pianist” gekeken. Het is waarschijnlijk een film waar je veel van kan leren. De film heeft met godsdienst te maken, omdat het gaat over het Joodse volk. Het is een film die veel zegt over het leven van een Jood (Wladyslaw Szpilman) in de 2e Wereldoorlog. Het verhaal is ook echt gebeurd. Later is er door Szpilman zelf een boek over geschreven. Omdat de film dus ook echt is gebeurd, ga je nog eens extra nadenken over het lot van de Joden. Ook krijg je een keer een goed beeld van de oorlog in een ander deel van Europa. De films die wij zien gaan voornamelijk over de Joden in Nederland en omstreken. Dit verhaal speelt zich af in Warschau, Polen. Ook dit maakt de film leuker. In de pagina’s hierna volgen alle antwoorden op de vragen. Als laatste volgt er nog een recensie, waarin een mening wordt gegeven over de film en waarin de film wordt beoordeeld.

2. Algemene gegevens

Ø Wat is de titel van de film?

De titel van de film is: “The pianist”
Ø Leg de titel uit?
De hoofdrolspeler in de film was een bekende pianospeler en daarom is er voor deze titel gekozen.
Ø Is de film op basis van een boek gemaakt?
Ja, de film is op basis van een boek gemaakt.
Ø Wat is de titel van het boek?
De titel van het boek is: “The pianist”
Ø Wie is de schrijver van dit boek?
De schrijver van dit boek is: Wladyslaw Szpilman
Ø Wie is de regisseur van de film?
De regisseur van de film is: Roman Polanski
Ø Wie is de scenarioschrijver?
De scenarioschrijver is Ronald Harwood en hij heeft dit gebaseerd op het boek van Szpilman.
Ø In welk land is de film gemaakt?
De film is gemaakt in Polen, in het oude Praga district van Warschau, de filmset in Berlijn en in Jüterbog.
Ø Welke taal spreekt men in de film?

In de film wordt er Engels en Duits gesproken
Ø In welk jaar is de film gemaakt?
De film is in 2002 gemaakt
Ø Wie spelen de hoofdrollen?
De echte hoofdrolspeler is Adrien Brody. Andere belangrijke spelers zijn: Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman en Emilia Fox
Ø Heeft de film prijzen gewonnen?
Ja, de film heeft een aantal prijzen gewonnen.
Ø Welke prijzen heeft deze film gewonnen?
De film heeft de "Palme d’Or" en 3 Oscars gewonnen. De drie Oscars waren voor: de beste film, de beste regisseur en de beste acteur.
Ø Wie maakte de muziek van de film?
De muziek is samengesteld door Wojciech Kilar.
Ø Is de muziek belangrijk in de film?
Ja, de muziek is belangrijk, want die zorgt voor extra spanning in de film.

3. Inhoud van de film

De film gaat over de belevenissen van een pianist Wladyslaw Szpilman en zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film begint op het moment dat Wladyslaw Szpilman piano aan het spelen is voor de Warschause radio. Toen hij aan het spelen was, vielen de eerste Duitse bommen op Warschau neer. Het probleem van de hoofdrolspeler is dat hij wordt vervolgd door de Duitsers en dat hij voor hen moet vluchten. Hij is erg geschrokken maar hij heeft er veel voor over om de oorlog te overleven. Hij kan het probleem niet oplossen omdat hij tegenover de macht van de Duitsers staat. Wladyslaw is wanhopig, maar zijn leven gaat door. Alle joden worden in het getto geplaatst. Er worden vele joden gedood en mishandeld. Vele mensen worden naar concentratiekampen vervoerd. Ook de familie van Wladyslaw wordt daar naartoe gestuurd. Wladyslaw zelf komt in enkele werkploegen terecht. Eigenlijk is hij helemaal geen sterke werker: hij moet zijn vingers beschermen tegen de kou en andere invloeden, als hij ooit nog eens piano zal willen spelen. Gelukkig is hij een bekende pianist en vele andere Joodse werkers helpen hem en nemen vaak zijn lasten van hem over. Ze helpen hem ook weg te vluchten van het werkkamp en onder te duiken op verschillende plekken. Uiteindelijk komt hij terecht in een appartement tegenover het bureau van de Gestapo en een ziekenhuis voor Duitse oorlogsslachtoffers.
Vanaf dat moment lukt het de Duitsers niet meer om de situatie in Warschau onder controle te houden en ze besluiten het getto en de rest van Warschau te vernietigen. Wladyslaw moet weer vluchten als het appartement waarin hij zich bevindt in brand wordt gestoken. Hij schuilt eerst in het verlaten ziekenhuis en later in de ruines van het getto. Als hij op straat eten aan het zoeken is wordt hij betrapt door een Duitse officier. Maar deze officier blijkt een goede man te zijn die hem wil helpen. Hij vraagt Szpilman om wat voor hem te spelen op een oude piano. Wladyslaw speelde toen een muziekstuk van Chopin. Daarom hielp Wilm Hosenfeld Szpilman door hem voedsel te brengen. Dan trekken de Duitsers uit het pand en vertelt Hosenfeld aan Wladyslaw dat hij snel bevrijd zal worden Dan komen de Russen en die bevrijden Warschau. Wilm Hosenfeld wordt door de Russen in een kamp voor oorlogsmisdadigers opgesloten. Szpilman probeert hem nog te vinden, maar dat lukt niet. Hosenfeld sterft in het Russische kamp in 1952. Wladyslaw Szpilman gaat verder met zijn leven en wordt nog beroemder met pianospelen dan dat hij al was. Hij sterft op 6 juli 2000 op 88 jarige leeftijd.

De film loopt dus goed af en heeft daarom een gesloten eind. Ook het probleem van Wladyslaw is opgelost, want hij wordt niet meer vervolgd en hoeft ook niet meer te vluchten.

(464 woorden gebruikt)

4. Bespreking van de film

Soort film
The Pianist is een oorlogsfilm. Het speelt zich af in de 2e wereldoorlog. Het genre van de film is drama. Er gebeuren erge dingen in de film en dat maakt de film dramatisch.

De plaatsen waar de film zich achtereenvolgens afspeelt.
De film begin in de stad Warschau. Eerst gaan de joden naar het getto en daarna naar werkkampen. Andere plekken zijn het station en het plein waar alle joden werden verzameld.

De tijd waarin de film speelt
1 De film speelt zich af in het verleden, want het gaat over de 2e wereldoorlog en er worden tijden aangegeven van 1939 t/m 1952
2 In 1939 tot 1952. De film duurt 148 minuten.
3 Ja, er wordt dan met grote letters in de film aangegeven in welke maand en jaar de film speelt.
4 Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.
5 Nee, het verhaal wordt op “gebeurde” volgorde verteld.
6 Nee, wordt niet vooruit gekeken.


De hoofdrolspeler:

Wladyslaw Szpilman is de enige echte hoofdpersoon. Hij is geen bekende acteur maar dat was ook niet de bedoeling van Roman Polanski. Wladyslaw heeft er veel voor over zijn familie beschermen. Zo probeert hij zijn broer vrij te krijgen als die is opgepakt door de Joodse politie. Ook heeft hij heel veel doorzettingsvermogen. Hij heeft machteloos moeten toekijken hoe zijn familie de dood tegemoet ging. Ook is hij een heel trotse man. Je leert Wladyslaw vooral ‘kennen’ door wat hij doet. In het laatste stuk van de film bijvoorbeeld, zie je hem zitten, eten, lezen, denken …en je ziet wat hij ziet…de opstand van de Joden in het getto, de woede van de Nazi’s enz.
Wladyslaw Spilman heeft kort donkerbruin haar en bruine ogen, hij heeft een mager postuur. Hij draagt in de film vaak colberts en hij draagt een band om zijn arm met een jodenkruis erop. Zijn kleding is altijd donker. Ook zie je duidelijk dat Wladyslaw naar verloop van tijd steeds zwaarder krijgt om te overleven in de werkkampen. De hoofdrolspeler (echte naam is Adrien Brody) heeft voor deze rol een Oscar voor beste acteur gewonnen

De bijrollen:

Andere mensen die een rol spelen in de film zijn:
Ø Thomas Kretschmann; De Duitse officier, genaamd Wilm Hosenfeld. Deze man redt het leven van Szpilman. Hij ontdekte hem bij het zoeken van eten. Hij brengt Szpilman geregeld eten en Szpilman speelde eerst een stukje piano voor hem. Hosenfeld is een aardige en behulpzame man.
Ø Frank Finlay; De vader van Wladyslaw Szpilman. Hij is een erg rustige man en maakt zich alleen zorgen om het welzijn van het gezin.
Ø Maureen Lipman; De moeder van Wladyslaw Szpilman. Die zorgt goed voor het gezin en maakt zich druk om vele dingen.

5. De bedoeling van de film

Met deze film wil de regisseur je aan het denken zetten. Hij wil laten zien dat veel mensen in moeilijke omstandigheden leven. Door deze film hebben we gezien dat we blij moeten zijn dat er geen oorlog is in ons land. We hoeven dus niet te vluchten en in spanning te leven. We vinden dat de regisseur ons op een goede manier aan het denken heeft gezet en dat we blij moeten zijn met wat we hebben. Ook wil de regisseur door deze film laten zien dat er nog steeds mensen worden vervolgd en dat er veel vooroordelen zijn. De Duitsers hadden bijvoorbeeld vooroordelen over de Joden, daardoor werden ze vervolgd. Ze mochten dus eigenlijk geen godsdienstvrijheid hebben en daarom kwamen er problemen. Wij vinden dus dat de regisseur ons op een goede manier aan het denken heeft gezet en dat wij er veel van geleerd hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Pianist (2002)"