Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Cross and the Switchblade (1970)

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1510 woorden
  • 19 november 2003
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
128 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dominee David Wilkerson heeft een kalm en rustig leven.
Zijn gemeente draait wel lekker, kortom wat zou hij nog meer willen?
Tot hij een krantenartikel leest over jeugdige criminelen in New York. Hij voelt zich verbonden met die jongens op die foto, hij moet er naar toe.
In New York aangekomen komt hij uiteindelijk in de ghetto's terecht. Waar een ander hard weg zou rennen blijft hij stilstaan, en hij ziet de nood onder de jongeren daar.
Hij besluit er wat aan te gaan doen. . . .

Twee rijen dik staan auto’s geparkeerd. Bendes lopen af en aan met gestolen spullen. David Wilkerson is vannacht aangekomen met zijn auto in New York, in het getto, om precies te zijn.
Hevig wordt hij wakker geschud in zijn auto. Hij kijkt door het raam en ziet dat z’n auto wordt gesloopt, en hij ligt er nog wel in te slapen.
Jongetjes van 9-11 jaar oud rennen weg met een autoband, ze hadden de meneer namelijk opgemerkt. David Wilkerson stapt zijn auto uit en hij spreekt een jongen aan van ongeveer 14 jaar oud.
Geloof je in God? –Nee, alleen in poen en smerissen. Het is een jongen die alleen staat, hij zit niet bij een bepaalde bende.
Wel weet hij te vertellen dat er twee grote bendes zijn, de MauMau’s en de Bishops. De MauMau’s hebben Nicky Cruz als leider en zijn ‘maatje’ is Israël. De Bishops hebben Big Cat als leider, diens ‘makker’ is Abdullah. De MauMau’s zijn de blanke en de lichtbruine, de Bishops zijn de zwarten, de ‘niggers’.

Het jochie brengt de dominee voor een paar dollar naar het hoofdkwartier van de MauMau’s. Daar aangekomen gaat alleen de Dominee naar binnen, binnen is het één grote grijze wolk. Hoertjes, wiet, wapens, alles is er aanwezig. De situatie was (en is) erg zorgelijk daar, moeilijke mensen. Op het ogenblik dat de dominee naar de aanwezigheid van de bendeleider wou vragen, komen de Bishops binnen.
De Dominee loopt met de Bishops naar de MauMau’s. Nicky Cruz en Big Cat maken plannen voor een gevecht, welke wapens mag je gebruiken? Waar? Hoe laat? Wanneer? Als de Bishops willen vertrekken begint de Dominee over God, na een preek krijgt hij de hand van Big Cat, van Nicky krijgt hij een klap!

Als hij wordt opgemerkt door een gezin, wonende in een kerk, helemaal verscholen, kan hij daar blijven logeren.
De MauMau’s waren zich aan het klaar maken voor het gevecht.
Die middag was het zover, niemand had naar de dominee geluisterd.
Ze probeerden elkaar met allerlei trucjes te slim af te zijn, maar toen de strijd het hevigst was, hoorden ze de sirenen van de politie.
Ze vluchten weg. Die avond beschuldigt Nicky Mingo, een bendelid, van lafheid. Mingo wordt achtervolgd door Nicky en valt van een trap naar beneden. Bwam! Dood!
De Dominee komt weer naar het ‘hol’ van de MauMau’s.
Niemand neemt hem weer serieus totdat hij over de leiders begint.
Iedereen schudt hem de hand, behalve Nicky, maar de dominee weet er welraad mee en zegt: Jij mag mij niet, maar ik jou wel en God blijft toch van je houden, gevoelige woorden voor Nicky.
Rosa, een hoertje bij de MauMau’s, is verliefd op Nicky en verslaafd aan de spuit. Als ze tegen Nicky zegt dat ze hem terug wil antwoord Nicky: Als je mij terug wilt moet je de dominee vermoorden, hij is een bedreiging voor de bendes. Rosa waagt een poging en zegt dat ze met de Dominee wil praten tegen het gastgezin van de Dominee.
Als de Dominee met Rosa gaat praten in de kerk pakt ze een mes om hem te vermoorden. De Dominee zegt rustig: Dat doe je niet, je maakt jezelf kapot. Rosa begint hysterisch te worden, ze heeft drugs nodig en ze kan hem niet vermoorden.
De gastmensen komen binnen om de Dominee te helpen maar dan houdt Rosa het mes bij haar keel, ze wil zelfmoord plegen. De gastmensen zijn Rosa haar ouders, blijkt nu. De moeder van Rosa begint met haar te praten en Rosa geeft haar over. Ze zal bij haar ouders gaan afkicken.
Als ze bijna is afgekickt gaat het bijna weer fout, ze gaat namelijk weer naar de dealer, ze haalt een spuit, de eerste is gratis.
Maar Rosa vindt het niet meer lekker, ze is echt afgekickt.
Bij de begrafenis van Mingo worden de MauMau’s aangevallen door de Bishops. Nicky raakt gewond maar kan ontkomen. Als de Dominee hem vindt wil Nicky niet geholpen worden door de Dominee.
De twee bendes spreken af voor alweer een gevecht.
Deze zal plaatsvinden in de kerk, tijdens de kerkdienst.
Je moet je voorstellen dat een kerk twee rijen aan de zijkant had en een grote in het midden, de twee bendes zouden in allebei een verschillende rij gezet worden en in het midden konden de ‘gewone’ mensen zitten.
Rosa had verteld aan Nicky dat ze was afgekickt door de Dominee, maar in plaats van blij te zijn was Nicky boos geworden omdat ze naar de dominee was gegaan. Rosa zou ook bij de kerkdienst aanwezig zijn, ze zou samen met haar ouders komen.
Alles voor de dienst was geregeld, de dienst kon beginnen!
Vandaag was het zover, vandaag was de kerkdienst.
‘s Avonds stroomden de mensen al binnen, de kerk kwam al wel beetje vol, alleen de bendes waren er nog niet. Toen de bendes dan toch kwamen stonden er ineens veel mensen op om naar huis te gaan, daaraan kon je zien dat ze bang waren. Maar de dienst begon, de bendes gedroegen zich niet goed, ze gingen tegen elkaar schreeuwen en gingen elkaar uitdagen. Toen zei de Dominee, David Wilkerson, tegen een vrouw die op het podium stond, ga maar zingen. Er gingen drie mannen op gitaren spelen en 1 vrouw zong. Eerst leek het effect te hebben maar de bendes gingen uit de banken en voor het podium dansen.
Het had dus geen effect.
De Dominee had dat ook door dus liet hij de collecte ophalen. Hij nodigde Nicky Cruz en Big Cat uit om te collecteren. Ze gingen eerst naar de bendes maar die wouden niks geven. Toen namen ze de middelste rij, daar zaten de burgers. Nicky en Big Cat keken als iemand iets in zak deed echt van: kan het niet iets meer? De mensen waren bang en gaven steeds meer geld. Toen ze klaar waren met collecteren gingen ze via de artiestenuitgang naar buiten. Nu konden ze kiezen: weggaan met het geld, of het geld naar de Dominee brengen, ze kozen dat tweede. Ze kozen dit omdat de Dominee volgens hen wou dat hen het eerste kozen, dan kon hij over ze preken. Maar Nicky en Big Cat kwamen op het podium met de collecte en mochten gaan zitten.
Toen kwam de preek.
Sleutelwoord in de preek was: LIEFDE

David Wilkerson stond op.
God heeft je lief, je hebt mensen vermoord, je hebt gevochten, je hebt van alles fout gedaan, maar het maakt niet uit!
Gooi het van je af! God vergeeft je!
Kijk niet altijd naar anderen!
Doe je hoed af, kijk niet naar iemand anders. Sommige mensen doen nu de hoed af, ook sommige bendeleden voelden zich aangesproken.
Wat je ook gedaan hebt, het maakt niet uit, je kan opnieuw beginnen.
Maar wees vanaf nu af aan jezelf, sta sterk in je schoenen.
Gedraag je niet stoer, maar laat je troosten. De Bishops gaan nu herrie schoppen, maar Nicky Cruz voelt zich aangesproken en doet zijn hoed af. Jezus is gestorven voor jullie zonden! Hij is gestorven voor wat JIJ nu fout hebt gedaan.
Bekeer je, ga in God geloven, want God heeft je nog steeds lief.
De Bishops willen nu gaan vechten met de MauMau’s maar Nicky staat op en loopt het podium op. Hij zegt: Waar zijn jullie mee bezig, horen jullie niet wat hij zegt? Hij heeft het over jou hoor! Waarom moeten jullie nou vechten, elkaars leven inpikken, Jezus is voor jullie gestorven.
De Dominee ziet dat het goed is wat Nicky doet en helpt hem.
De MauMau’s en de Bishops zijn van stomme verbazing gestopt met vechten. Rosa springt Nicky in zijn armen.
Maar dan! De ‘makker’ van de veldheer van de Bishops, de ‘makker van Big Cat, Abdullah, springt achter Rosa vandaan en staat op het punt om Nicky te vermoorden, hij dreigt met een mes.
Maar Nicky vloert hem en overmeesterd hem, hij kan Abdullah nu vermoorden, maar Nicky zegt: Ik kan je leven nemen, of ik kan je het leven teruggeven. Ik geef het je terug.
De hele zaal ontploft! Iedereen klapt, er is een wonder gebeurd!
Abdullah is Nicky eeuwig dankbaar en hij heeft hier ook van geleerd. Het is David Wilkerson gelukt om de bendes in God te laten geloven! Een onmogelijke opdracht leek het, maar het is hem gelukt!

REACTIES

E.

E.

dit klopt niet helemaal want nicky is niet de leider maar juist het maatje van israel (die is de leider...)
verder bedankt!!

12 jaar geleden

N.

N.

het klopt wel hhor

12 jaar geleden

K.

K.

eva je hebt het foot

12 jaar geleden

A.

A.

eva heeft het volgensmij wel goed. maarja

9 jaar geleden

S.

S.

Weten jullie antwoorden op deze vragen? Ik moet een aantal vragen voor school beantwoorden.
- Wat maakt deze film bijzonder?
- Had David Wilkerson (dominee) enig idee waar hij aan begon, toen hij als evangelist naar New York vertrok?

Alvast bedankt!

8 jaar geleden

S.

S.

maar dit is volgensmij de film en niet de boek want de boek gaat nog verder :/

5 jaar geleden

S.

S.

D

wauw laat maar ik zag niet eens dat t de bedoel was om de film te samenvatten

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.