Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Max Havelaar (1976)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 663 woorden
  • 15 december 2017
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Filmverslag Max Havelaar

http://www.filmtotaal.nl/images/covers/b0bkq0z17m.jpg

Samenvatting film Max Havelaar:

De film Max Havelaar begint in de provincie Lebak (Indonesië). Daar woont Saidjah met zijn gezin en hun buffel, met zijn familie moeten ze hard werken voor hun eten en daar helpt hun buffel bij. Maar op een dag wordt de buffel meegenomen door de edelen van Damang voor de regent, dan hebben ze helemaal niks meer wat hun kan helpen bij bijvoorbeeld het bewerken van land en hebben ze helemaal niks meer wat hun kan helpen.

Terwijl ze in Nederlands-Indië bezig zijn met van alles en nog wat is er in Nederland een preek bij de kerk, daar halen ze geld op voor verschillende dingen voor Java. Na de preek loopt Batavus Droogstoppel naar huis maar wordt dan aangesproken door Max Havelaar, Havelaar wilt dat hij van het pakketje met brieven die hij in zijn handen heeft, hij dit uit moet gaan geven en er een boek over uit moet komen, uiteindelijk neemt Droogstoppel het pakketje mee naar huis.

Daarna gaat de film weer verder in Lebak waar assistent-resident Slotering op bezoek is bij regent Raden Adhipatti, Slotering zegt tegen Adhipatti dat hij vind dat de mensen slecht behandeld worden maar daar is Adhipatti het niet mee eens en laat hem vergiftigen en sterft uit eindelijk. Omdat hij sterft moet er natuurlijk wel een nieuwe assistent-resident komen, ze bespreken over een nieuwe assistent-resident en hebben het dan over Max Havelaar, Max Havelaar word dan nieuwe assistent-resident van Lebak. Al gelijk als Havelaar daar aankomt zie je dat de twee mannen heel slecht omgaan met de mensen daar, maar als Havelaar aan komt zie je dat hij de mensen die hem helpen vriendelijk begroet en eigenlijk gewoon heel aardig doet. Daarna gaan ze verder naar hun huis op Lebak, het oude huis van meneer Slotering en daar komen ze zijn vrouw tegen die woont ergens achter het huis van Havelaar.

Havelaar wilt heel erg graag weten hoe Slotering is overleden en vraagt aan allerlei verschillende mensen of ze weten hoe hij is overleden, maar van Bruggen en de man die voor Havelaar werkt durven het niet te zeggen omdat ze bang zijn voor de reactie van de andere.

Na enige tijd heeft Havelaar ook niet meer veel geld omdat hij veel moet weggeven aan de regent, ze eten daarom ook niet meer heel erg luxe. Tine komt erachter dat de vrouw van Slotering de keuken in de gaten houd om te kijken of ze niets giftigs doen in het eten/drinken.

Het zoontje van Havelaar is aan het spelen met de vrouw van Slotering en er zijn ineens heel veel slangen bij hun huis, na enige tijd komen ze er achter dat de regent expres slangen los heeft gelaten, omdat hij boos was op Havelaar vanwege dat hij de personen in zijn tuin had weggestuurd omdat ze zonder reden gras aan het plukken waren wat niet nodig was vond Havelaar. De dorpshoofden willen Saidjah en Adinda doden, omdat ze tegen de regent zijn. Saidjah en Adinda vluchten voor de dorpshoofden maar raken elkaar uiteindelijk kwijt, Adinda vlucht naar Havelaar toe en legt uit wat er is gebeurt over dat haar broer ‘dood’ is en ze de buffel hadden meegenomen. Havelaar gaat naar de resident toe om een klacht in te dienen tegen de regent en de edelen, maar dan word de resident boos op hem en daarna vraagt Havelaar ontslag aan. Adinda mocht mee met Havelaar in de ‘koets’ maar ze sprong er uit bij Lampong, maar in Lampong werd gevochten en iedereen werd dood geschoten door de KNIL ook Adinda. Saidjah had het overleeft en ziet dat Adinda liggen, daarna word ook hij dood geschoten.

Dit was het einde van de film, ik vind het zielig hoe de mensen daar worden behandeld. Maar je zag wanneer Havelaar kwam, hij de mensen wel goed behandelden en respect voor ze had, iedereen moest eigenlijk zoals hem zijn.

Dit was mijn film verslag over de film Max Havelaar! 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Max Havelaar (1976)"