Heb jij ook weleens last van puistjes tijdens je examens? Wees niet getreurd, want je bent niet alleen: 85 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 heeft last van jeugdpuistjes. Samen met dermatoloog Patrick Kemperman duiken we verder in op hoe deze examenpuistjes ontstaan en wat je er het beste tegen kan doen.
Om te ontdekken waarom je puistjes krijgt tijdens de examenperiode, moeten we eerst kijken naar normale acne. Kemperman legt uit: "Normale puistjes ontstaan op het voorhoofd, de neus en de kin door een te hoge talgklierproductie, waardoor er een ontsteking ontstaat in de huid. Deze ontsteking noemen we een puistje."
Helaas zijn er aangeboren genetische factoren waardoor de één gevoeliger is voor puistjes dan de ander. Maar er is wel aangetoond dat sommige elementen het kunnen verergeren, bijvoorbeeld stress.
En laat dat element nou flink aanwezig zijn tijdens de examens. Door stress komen stresshormonen vrij, die kunnen zorgen voor een verhoogde talgklierproductie. Waardoor je dus last krijgt van puistjes. Hieruit kun je dus opmaken dat stress acne kan aanwakkeren en verergeren.
Stresvolle periode
Maar niet iedereen heeft hier last van tijdens examens. Hoe kan dat? "Dit kan met iemands persoonlijkheid te maken hebben en met het feit dat niet iedereen dezelfde reactie heeft op stressvolle periodes. Sommige mensen zijn erg stressgevoelig en hebben daarom een grotere kans op puistjes dan mensen die beter kunnen omgaan met stress", zegt Kemperman.
Veel jongeren grijpen ook, bewust of onbewust, naar junkfood tijdens de examenperiode. Het is vaak makkelijker en lekkerder is dan gezond eten, en jongeren vinden dat ze het verdienen omdat ze zo hard werken. En al is er niks mis met een hamburger hier en daar of een zak chips, het kan wel zorgen voor puistjes. De relatie tussen voeding en acne is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat bepaalde vetten en suikers acne kunnen verergeren.
Omgaan met stress
Gelukkig kun je de acne voorkomen. "Allereerst moet je goed leren omgaan met stress", aldus Kemperman. "Zo kan het helpen om vooruit te plannen en op tijd te beginnen. Dit kan aanzienlijk helpen als je veel stress ervaart door tijdnood bij het leren. Ook zijn yoga-oefeningen of even wandelen een goede manier om je hoofd leeg te maken en stress-acne te voorkomen."
"Hydratatie van de huid is ook erg belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld een hydraterende crème voor de gevoelige huid om irritatie te voorkomen", zo gaat hij verder. "Maar probeer vooral geen eigen masker te maken om van je acne af te komen! Less is more in dit geval. Als je allemaal dingen op je gezicht gaat smeren, heb je de kans dat talg zich juist meer gaat ophopen en er dus meer acne ontstaat."
Daarnaast herstelt het hele lichaam zich tijdens de nacht. Zorg dus voor een goede nachtrust, want die kan erg positieve effecten hebben op acne en zeker op stresspuistjes.
Heftig
Als de acne te heftig wordt, kan je het beste langsgaan bij de huisarts. "De arts kan je verschillende zalven voorschrijven, zoals salicylzuur of benzoylperoxide, die antibacterieel werkt. Of ze kunnen vitamine A-crème voorschrijven, die de afvoer wat meer openzet en dus de kans op talgophoping vermindert", zegt Kemperman.
Deze ingrediënten kun je ook terug vinden in bekende huiverzorgingsproducten, wat sommige producten dus ook zeer effectief kan maken. Neem echter altijd eerst contact op met je huisarts, want in veel producten zitten extra ingrediënten waar je acne juist weer heftiger op kan gaan reageren. "Ook kan je, als je een vrouw bent, bij de huisarts de anticonceptiepil aanvragen", tipt Kemperman tot slot. "Omdat de pil een bepaalde hoeveelheid hormonen afgeeft, kan dit voor vrouwen een goede manier zijn om de hormonale spiegel wat meer in balans te brengen, en ervoor kan zorgen dat de acne minder wordt."
Mocht dit bij jou allemaal niet helpen en blijft de acne aanwezig, ga dan langs bij je huisarts. Maar weet ook: de examenperiode is op een gegeven moment voorbij. En zo ook je stresspuistjes.
Veelgestelde vragen
- Werken pimple patches echt?
“Veel mensen krabben onbewust of bewust aan hun puistjes en krijgen daardoor ontstekeingen, dus vanuit dat perspectief zijn pimple patches een goede manier om puistjes te beschermen tegen infecties. Helaas is het helende effect van pimple paches niet onderzocht, dus daar is weinig over te zeggen. Het verkleint wel de kans op littekens doordat het bescherming biedt", aldus Kemperman.
- Kan alcohol drinken acne veroorzaken?
Nee, er is geen overtuigend bewijs voor een verband tussen alcohol en acne. Wel is bekend dat alcohol roodheid in je gezicht erger maakt omdat de bloedvaten in je huid uitzetten. Alcohol droogt ook uit. Drink daarom altijd een glas water bij de alcohol.
- Helpt water drinken met mijn acne?
"Water drinken is goed voor je huid en lichaam, maar je zult acne niet kunnen voorkomen door water te drinken", zegt Kemperman. Ook zullen je puistjes niet sneller weggaan als je veel water drinkt. Hoewel water dus geen helende effecten heeft voor acne, is water drinken wel belangrijk. Stay hydrated!
- Hoeveel stappen moet mijn skincare routine hebben?
"Less is more in dit geval", vertelt Kemperman. Was je gezicht elke ochtend en avond met een reiniger voor de gevoelige huid, gebruik een hydraterende dagcrème voor de gevoelige huid en je bent helemaal klaar. Bij heftige acne kunnen er nog andere of extra crèmes worden voorgeschreven, maar dit is in principe de basis.