Het overschrijven van je examenantwoorden, zodat je ze thuis kan nakijken: de één denkt dat dit juist voor zekerheid zorgt, terwijl de ander van mening is dat dit alleen nog maar meer stress veroorzaakt.
Maar wat kun je nu het beste doen?
Oud-vmbo-examenkandidaat: 'Niet nodig'
Nynke (17) is geslaagd voor haar vmbo-examens, zonder haar antwoorden over te schrijven. In eerste instantie omdat ze hier tijdens het examen geen tijd voor had, maar ook omdat dit haar geen zekerheid gaf. "Tijdens de examens zelf had ik amper genoeg tijd om de vragen te beantwoorden, laat staan deze over te schrijven. Als ik wel tijd over had, besteedde ik die liever aan het nog een keer doorlezen en perfectioneren van mijn antwoord."
Soms spiekte ze na een examen even in het correctievoorschrift om het antwoord op een lastige vraag te bekijken, maar echt met haar antwoorden vergelijken deed ze niet. "Vooral bij vakken zoals geschiedenis en biologie was het voor mij het niet waard om de antwoorden te checken, omdat je nooit zeker weet of jouw antwoord genoeg klopt om de volle punten te behalen."
Economiedocent en toetsdeskundige: correctievoorschrift is niet heilig
Twan Huijbers is economiedocent op het vwo en toetsdeskundige economie havo/vwo bij het Cito. Hij vindt Nynkes tactiek een van de betere manieren om gebruik te maken van het correctievoorschrift. Hij is van mening dat het controleren van je antwoorden alleen maar voor onnodige stress zorgt: "Ik heb zelf jarenlang meegemaakt dat mijn leerlingen dit deden. Ze kwamen er thuis achter dat ze niet het antwoord hadden gegeven zoals in het correctievoorschrift stond en daar kregen ze stress van. En zo daalde hun motivatie. Maar als je een ander antwoord hebt gegeven dan wat in het correctievoorschrift staat, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je een fout antwoord hebt gegeven. De voorbeeldantwoorden in het correctievoorschrift zijn uiteraard goed, maar er kunnen ook scorepunten toegekend worden voor andere correcte antwoorden."
Oud-vwo-eindexamenkandidaat: 'Hielp om stress te verminderen'
Lieuwkje, vorig jaar geslaagd voor haar vwo-examens, heeft misschien niet al haar antwoorden overgeschreven, maar ze kon het niet laten om na elk examen toch even in het correctievoorschrift te spieken. "De reden dat ik mijn antwoorden naging met het correctievoorschrift, was om te controleren of mijn gevoel bij de toets juist was. Je weet dat de antwoorden gepubliceerd zijn en ik vond het fijn om te kijken of mijn antwoord een beetje in de buurt zat."
In tegenstelling tot het advies van Hujibers, leverde dit Lieuwkje juist helderheid op in een chaotische periode. "Het hebben van een indicatie van waar je ongeveer staat, hielp mij enorm om de stress te verminderen. Soms zaten er een paar toetsen bij waarvan ik dacht: die heb ik inderdaad wat minder goed gemaakt, maar dit kwam meestal overeen met mijn gevoel tijdens en net na het examen. Daardoor overrompelde het me niet."
Docent Engels: 'Verschilt per persoon'
Ingrid Hummel, docent Engels op het vwo, vindt niet dat er één tactiek is voor het controleren van je antwoorden. "Het is voor mij al een tijdje geleden dat ik de examens gemaakt heb, maar ik heb toen zelf bij een enkele toets mijn antwoorden overgeschreven. Het verschilt heel erg per persoon of het controleren van je antwoord houvast geeft of dat het juist voor onzekerheid zorgt. Als je een examen naar gevoel goed gemaakt hebt, kan het fijn zijn om precies te weten waar je punten gescoord hebt. Maar als het tegenvalt met hoeveel je goed hebt, kan dit juist ook heel demotiverend werken."
Het Engels-examen bestaat vooral uit meerkeuzevragen, waardoor het niet erg tijdrovend is om de antwoorden over te schrijven. Maar bij andere vakken wordt dit lastiger. "Ik raad je aan om zelf per toets te bedenken of het controleren van je antwoorden het voor jou waard is en of je er genoeg tijd voor hebt, want dit verschilt heel erg per persoon", aldus Hummel.
Tips
Als je na het lezen van dit artikel toch hebt besloten dat het voor jou voordelig is om je antwoorden over te schrijven, kan je dit het beste met steekwoorden en begrippen doen. Zo kan je gemakkelijk je rijtje met steekwoorden vergelijken met wat in het correctievoorschrift genoemd wordt. Uiteraard is hier ook geen goed of fout voor.
Houd bij het nakijken in gedachten dat je antwoord, ook al komt het niet overeen met het correctievoorschrift, alsnog punten kan opleveren. "Je hoeft jezelf niet al te druk te maken over je antwoorden en laat het nakijken lekker over aan het team van docenten", luidt het advies van economiedocent Huijbers. In de examenperiode heb je immers al genoeg aan je hoofd.