Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Nog 60 ophokuren na de examens

Door Merel

Leerlingen van het Kentalis Compas in St. Michielsgestel moeten na hun eindexamens in mei nog anderhalve week naar school. Anders hebben ze dit schooljaar niet genoeg lesuren gehad, zei de onderwijsinspectie afgelopen week. De schooldirecteur is verbaasd, het LAKS verontwaardigd.

De 18 leerlingen van deze school voor doven en slechthorenden zijn niet blij: hun geplande reisjes naar Londen of Gran Canaria gaan niet door. De vijftienjarige Flavia Walther is de sigaar: "Alle andere eindexamenkandidaten hebben dan lekker vakantie, en wij niet! Dat is discriminatie. Bovendien, wat heb ik na de examens nog op school te zoeken?" vertelde ze in dagblad Metro.

Veel meer les

Wat is hier aan de hand? Wij belden regiodirecteur Frank Kat. "Het zit zo. Leerlingen die speciaal voorgezet onderwijs volgen, moeten in het examenjaar 1000 uur les krijgen." Even tussendoor: dat is veel meer dan 'gewone' middelbare scholen, die maken er meestal maar zo'n 700. Zie daarvoor ook deze site, daar staat alles op een rijtje.

Kat: "Wij geven er ongeveer vijftig te weinig, maar onze leerlingen gaan dus alsnog veel meer uren naar school dan andere eindexamenkandidaten. In die uren geven wij onder andere speciale examentrainingen in bijvoorbeeld taalvakken, en meer voorbereiding. We hebben een goedgevuld programma." Het Kentalis Compas is lang niet de enige school die de urennorm niet haalt: dat was afgelopen schooljaar bij de helft van de scholen het geval. En meestal kraaide daar geen haan naar.

Heeft geen zin meer

"Het is nu moeilijk om nóg meer uren in de periode voor het examen te stoppen. Dat heeft ook geen zin meer, daar ben ik van overtuigd." De enige oplossing is dus om de tijd ná de examens te gebruiken voor bijvoorbeeld speciale projecten, denkt meneer Kat.

"Natuurlijk zouden leerlingen het liefst helemaal vrij zijn na de examens, dat is logisch, en dat gun ik ze ook. Maar helaas, dit is weer zo'n vreemde toepassing van een regel die ineens uit de lucht komt vallen, en waar wij de dupe van worden."

Geen grap

Ook scholierenvakbond LAKS vindt het maar een vreemd verhaal. Voorzitter Lotte Savelberg: "Het eerste wat ik dacht toen ik dit hoorde was: dit is een grap. Dit kán gewoon niet waar zijn. Als dit de normale gang van zaken wordt, gaat het gewoon veel te ver. We zijn dan ook fel tegen, maar kunnen helaas niks doen. Hoe graag we ook zouden willen helpen, dit is echt iets tussen de onderwijsinspectie en deze middelbare school."

Toch heeft Lotte ook nog een beetje hoop: "De staatssecretaris gaat volgende week een herzieningsvoorstel doen over de urennorm. Dat wil zeggen er misschien iets aangepast wordt. Hopelijk levert dat iets op, want dit is het zoveelste signaal dat er iets in deze regel gewoon niet klopt."

Wel iets nuttigs

Frank Kat gaat zich wel nog sterk maken voor zijn leerlingen. "Begin 2013 gaan we praten met de onderwijsinspectie, en ik ga er vanuit dat er dan in ieder geval een stuk van de oplossing gevonden kan worden. Intussen praten we ook met de eindexamenkandidaten en de leerlingenraad om te kijken wat we kunnen doen."

"Het gaat in ieder geval zeker niet zo zijn dat deze leerlingen zestig uur in het open leercentrum gaan doorbrengen. We denken aan iets wat een soort brug kan vormen tussen de middelbare school en hun vervolgopleiding of werk bijvoorbeeld. Dan hebben ze er tenminste nog iets aan."

Gepubliceerd op 18 december 2012


ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen in Nederland krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

Alles over de examens in je timeline?