Vriendinnenkoppels gezocht!

Ben jij 13, 14 of 15 en kan je uren kletsen met je beste vriendin? Doe dan samen mee aan dit vriendschapsonderzoek van de Hogeschool Rotterdam.

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe belangrijk is het eindexamen nou eigenlijk?

Door Fay

Je werkt er je hele middelbareschooltijd naar toe, het is ongelofelijk veel werk en het is nogal een big deal. Ik heb het natuurlijk over het centraal eindexamen. Ook dit jaar zijn in mei de gymzalen weer gevuld met eindexamenkandidaten, klaar om een toets te maken waarvan ze hoogstwaarschijnlijk de helft weer zullen vergeten. Daarom vraag ik me af: hoe belangrijk is het centraal eindexamen eigenlijk? 

In een rapport van de Onderwijsraad staat dat een groot voordeel van het eindexamen het zogenaamde 'civiel effect' is. Dit houdt in dat doordat alle eindexamenkandidaten dezelfde toets maken, vervolgopleidingen en het bedrijfsleven meer vertrouwen krijgen in jouw capaciteiten. 

Verschillen

Dat het voor vervolgopleidingen fijn is dat we allemaal door dezelfde hoepel moeten springen, snap ik. Voor ons eindexamenkandidaten is het daarentegen ontzettend onhandig. Tegenwoordig zijn er zoveel onderwijsvernieuwingen, waardoor het onderwijs op elke school verschilt. Ondanks dat moeten we toch allemaal dezelfde toets maken. Daar gaat iets fout. Je laat het Nederlands elftal toch ook geen basketbal spelen? Dat het beide balsporten zijn, betekent niet dat je die bal op dezelfde manier gebruikt. 

Nu zullen er mensen zijn die zeggen dat scholen door middel van de schoolexamens (SE) toetsen kunnen maken die zijn aangepast aan het specifieke onderwijs van de school. Dit gebeurt echter weinig. Veel scholen zien het SE namelijk als een voorbereiding op het CE, blijkt uit een onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Oberon. De toetsen zijn dus vaak niet aangepast op het onderwijs van de school.

Afschaffing? 

Mede door de eentonigheid van het centraal eindexamen worden er de afgelopen jaren steeds vaker vraagtekens achter deze ouderwetse manier van toetsing gezet. Sommige mensen pleiten zelfs voor een volledige afschaffing van het centraal eindexamen. 

Dat klinkt fijn, maar Lex Borghans, onderwijseconoom aan Maastricht University, vertelt aan RTL Nieuws dat er genoeg bezwaren zijn voor het afschaffen van het centraal eindexamen. 

Ook hij komt met het argument dat het een goede manier is om te testen of je genoeg kennis hebt om door te stromen naar een vervolgopleiding. Daarnaast zegt hij dat de afschaffing ervoor zou zorgen dat leerlingen de motivatie verliezen om zich in te zetten voor school.

Hierin heeft hij misschien een punt, maar na wat research kom ik erachter dat er voor dit probleem wel degelijk oplossingen zijn.  

Schoolexamens

Stèl dat het centraal eindexamen ooit wordt afgeschaft, dan zijn schoolexamens volgens mij een goed alternatief. In de schoolexamens kunnen scholen hun eigen manier van onderwijs toepassen, terwijl ze zich ook op de verplichte lesstof focussen. De eindexamenkandidaten van 2020 hebben het op deze manier moeten doen.

Ik heb nog van niemand gehoord dat ze niet mee kunnen komen op hun vervolgopleiding, doordat ze het centraal eindexamen niet hebben gemaakt. Dat zegt wel wat, denk ik. 

Lees ook
Is eindexamen doen nog wel van deze tijd?

Gepubliceerd op 30 mei 2022


ADVERTENTIE
Studeer met een open blik

Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.

Meld je aan voor de Open Dag

Alles over de examens in je timeline?