Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dilemma: op kamers of thuis blijven?

In je schoolcarrière is het eindexamen een belangrijke mijlpaal, een stap dichter richting de 'volwassen wereld'. Maar tussen de spanning van de examens doemt vaak een dilemma op dat je vast bekend voorkomt: blijf ik volgend jaar thuis wonen of waag ik de sprong naar het onbekende en ga ik op kamers?

Voor velen van ons symboliseert het idee van op kamers gaan 'vrijheid': een eerste stap naar volwassenheid en zelfstandigheid. Geen regels meer van je ouders, maar wél de verantwoordelijkheid voor dagelijkse taken zoals afwassen en koken. Tegelijkertijd koesteren anderen de warmte van thuis, de vertrouwde omgeving en de steun van familie tijdens het uitdagende eerste studiejaar. Welke keuze maken scholieren eigenlijk en wat zijn hun overwegingen?

Vrijheid en zelfstandigheid

"Eerlijk gezegd voel ik me een beetje nerveus, maar tegelijkertijd ook opgewonden", vertelt Emma (17). Ze zit in haar examenjaar op de havo en gaat volgend jaar op kamers in Groningen. "Maar ik heb altijd al een beetje het gevoel gehad dat ik klaar ben om uit huis te gaan. Meer vrijheid en zelfstandigheid trekken me aan." Op kamers gaan brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, maar daar maakt ze zich niet heel druk om. "Ik denk dat het de investering waard is voor de ervaringen die je opdoet. Ik ben van plan veel te gaan werken in de horeca, en meestal kun je daar wel van rondkomen. En mocht dat niet genoeg zijn... Lenen?"

Ze vermoedt dat het in het begin wel wat zoeken wordt naar de balans tussen werk en school. "Maar ik ben van nature vrij georganiseerd, dus ik hoop dat ik een soort ritme kan opstellen dat werken en studeren combineert. Ik denk dat werken in de horeca ook veel voordelen met zich meebrengt, zoals flexibele werktijden en een informele sfeer, wat goed past bij mijn persoonlijkheid."

Maar wat zijn voor haar dan de belangrijkste aspecten van die vrijheid en zelfstandigheid waar ze zo naar uitkijkt? "Ik denk vooral dat het gaat om de mogelijkheid om mijn eigen ritme te bepalen, mijn eigen keuzes te maken zonder constant rekening te moeten houden met mijn ouders en broertje. Ook kijk ik uit naar het feit dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven, mijn eigen huishouden, mijn eigen financiën. Het lijkt me een enorme groeikans."

Duur

David (16, 5-havo) vindt de financiële kant toch belangrijker. "Op kamers gaan is behoorlijk duur", vertelt hij. Hij kiest ervoor thuis te blijven. "Op dit moment is het gewoon niet haalbaar voor mij om dat allemaal te betalen, maar ook het comfort en de stabiliteit van thuis trekt me aan. Ik ben best wel gehecht aan mijn familie en ik weet dat ik hun steun kan gebruiken tijdens mijn eerste jaar aan het hbo." 

Bang

Julia (16) zit in haar examenjaar op de havo. Zij wil nog even thuis blijven als ze gaat studeren. "Het is goedkoper om bij mijn ouders te blijven en ik vind mezelf te jong om al helemaal alleen – of met iemand van mijn leeftijd – te wonen. Misschien ga ik later in mijn studie op kamers, maar voor nu nog niet."

Hoewel het haar leuk lijkt om op kamers te gaan, schrikt het haar toch af. "Het idee van uit huis gaan én de hele nieuwe wereld van het studeren maakt me wel bang. Je moet ontdekken wie je bent op de hogeschool, nieuwe vrienden maken. Dat is lastig om te doen in een compleet nieuwe omgeving." Ze geeft aan dat het de ervaring als student wel leuker zou maken om op kamers te gaan. "Je gaat in een nieuwe omgeving wonen met nieuwe uitdagingen. Maar studeren zelf is ook al een heel avontuur, dus is op kamers gaan en mijn ouders ontvluchten niet mijn topprioriteit."

Sociale kring verbreden

Naast Emma, David en Julia, zijn er nog talloze andere scholieren die staan voor hetzelfde dilemma. Kyran (17, 6-vwo) heeft ervoor gekozen om volgend jaar op kamers te gaan, maar zijn motivatie verschilt enigszins van die van Emma en Julia. "Ik ben altijd al een 'avontuurlijk' type geweest", legt hij uit. Bij 'avontuurlijk' legt hij de nadruk op de aanhalingstekens, omdat dat is hoe de meesten hem beschrijven.

"Ik zie het op kamers gaan niet alleen als een kans om meer vrijheid en zelfstandigheid te krijgen, maar ook als een mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten." Voor hem gaat het dus niet alleen om de praktische aspecten, zoals financiën of comfort, maar ook om zijn sociale kring. "Natuurlijk is het spannend en eng tegelijk, maar ik geloof dat het uit je comfortzone stappen de beste manier is om te groeien als persoon."

Conclusie

Voor sommigen is op kamers gaan dus een sprong naar vrijheid en zelfstandigheid, terwijl anderen de stabiliteit en steun van thuis verkiezen. Toch is het belangrijk om te erkennen dat deze keuze erg persoonlijk is. Wat je uiteindelijke keuze ook mag zijn, ik hoop dat het een stap is waarin je je zo comfortabel mogelijk voelt. Uiteindelijk is het jouw toekomst.

Gepubliceerd op 22 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?