Goed nieuws voor vwo'ers en vmbo'ers die het examen Engels hebben gemaakt: je krijgt dan namelijk één punt cadeau, zelfs als je de vraag niet ingevuld hebt. Ook de correctievoorschriften van het vwo-examen Duits en het maatschappijleerexamen vmbo zijn ietsjes aangepast.
UPDATE DINSDAG 28 MEI: Naast dit bericht hebben we nu ook een completere lijst van alle aanpassingen in de correctievoorschriften. Die lijst wordt ook steeds aangevuld en vind je hier: alle aangepaste correctievoorschriften op een rij.
Bij het vwo-examen krijg je een punt voor vraag 27, over Britse migranten en autochtone Britten. Bij het LAKS stroomden de klachten binnen, omdat de vraag zo onduidelijk was. Je kon 'm namelijk op verschillende manieren uitleggen. Daarom heeft het College voor Examens besloten iedereen sowieso een punt te geven voor die vraag, zelfs als je dus niets hebt ingevuld.
Gratis punt
Ook vmbo'ers krijgen voor hun examen Engels een punt cadeau, namelijk voor vraag 11. Die vraag ging over de sterkste gadgets: gadgets die het na bijvoorbeeld een rondje in de wasmachine nog steeds goed deden. Alle gadgets deden het na de test nog, dus de vraag was nogal lastig te beantwoorden. Welke gadget was nou 't sterkst?
Wat blijkt: de examenmakers wilden dat je opschreef of gadgets van Sony sterker waren dan anderen. Ze hadden het alleen niet zo handig neergezet. Vandaar dus één punt, helemaal gratisch.
Verwarring over Duits
Een paar vragen van vwo-examen Duits zorgden voor veel verwarring onder scholieren. Bij de ene vraag moest je juist/onjuist invullen, bij de andere vraag juist wel/niet. Sommige leerlingen hebben dit door elkaar gehaald en waren bang dat ze daardoor veel punten misten. Het LAKS kreeg veel klachten binnen over deze vragen en heeft overlegd met het College voor Examens. Goed nieuws, want beide variaties zijn goed. Zolang je antwoord maar klopt, natuurlijk!
Minimum aantal woorden
Er was ook nogal veel onduidelijkheid over vraag 44 bij het examen maatschappijleer vmbo-gl/tl. De examenkandidaten moesten hun mening geven over drankgebruik onder jongeren. Het antwoord moest bestaan uit minimaal 25 woorden, maar daar hoorden de woorden die al gegeven waren niet bij. Beetje verwarrend, vonden heel veel scholieren. Veel van hen hebben de woorden juist wel meegerekend. Gelukkig zijn de examenmakers erop teruggekomen en mag je ze nu optellen bij je aantal woorden.
Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze splinternieuwe eindexamenpagina!
Reacties Reacties
0💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
Bezig met laden...