Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2023

'Veel lezen en lastige vragen' bij eindexamen muziek

Iets meer dan 1.000 vmbo-scholieren (gl/tl) zaten vanochtend klaar voor het muziekexamen. Dat bleek lastiger dan gedacht, vooral door de ingewikkelde vragen: "Je moest veel lezen om de vraag te begrijpen."

Dit vonden scholieren en het LAKS van het gl/tl-examen muziek.

Scholieren

"Ik ga nu zakken door muziek, RIP. Heel veel stof op het examen hebben we niet gehad, zoals grafische notaties. Daarnaast duurde het ook lang omdat je veel moest lezen om de vraag te kunnen begrijpen. Veel vragen waren ook onduidelijk. Eigenlijk vond de gehele klas alle vragen lastig."

- Bas (16)

"Het examen was moeilijk, erg ingewikkeld en te lang. Het was heel veel en de vragen waren vrij onduidelijk."

- Bo

Docent

"Het examen bestond uit 8 blokken. Bij de eerste 3 blokken dacht ik: dit is een mooi examen qua niveau. Toen begon blok 4 en dat was een omslagpunt. Toen kwamen er pittige dingen in. De vragen waren vooral heel talig, met meerdere onderdelen. Daardoor moest je als leerling goed lezen om uit te vinden wat het doel is van de vraag. Dat maakt het lastig.

In de 8 blokken waren twee bekende nummers: Bad Habits van Ed Sheeran en Where Are You Now van Lost Frequencies. Voor de rest was het wereldse en klassieke muziek. Dat is jammer, er had bijvoorbeeld best een rapstuk in gemogen, iets waar ze meer aansluiting bij vinden.

Verder viel de lengte ook op. Andere jaren waren leerlingen al na een uur klaar. Nu was de eerste pas na een uur en een kwartier klaar. Dat komt misschien ook door de uitgebreide vragen, dat ze veel moesten lezen, en ook goed lezen."

- Sieme Ankoné (docent muziek)

LAKS

"Tot nu toe (om 13.00 uur, red.) kregen we 92 klachten binnen over het examen muziek gl/tl. De klachten gingen vooral over dat het examen te moeilijk was."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 17 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?