Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Zo blijf je gemotiveerd voor het tweede tijdvak

Door Elisa

Voor de meeste examenkandidaten zit het erop: ze kunnen na twee weken strijden genieten van de zon en hoeven niet meer na te denken over eindtermen of wiskundige formules. Maar er is ook nog een groep leerlingen die ervoor gekozen hebben om een deel van de examens in het tweede tijdvak te doen. Twee examenkandidaten vertellen hoe zij hun motivatie vasthouden.

Vwo'er Valeski Boor (17) heeft in het eerste tijdvak vier examens gemaakt, nog drie te gaan. "De examens Engels en Nederlands gingen sowieso goed, maar biologie ging wat minder en natuurkunde ging slecht. Ik heb in de week voor de examens door de stress weinig geleerd, maar daarvoor heb ik mij wel goed kunnen voorbereiden op school. Dus daarop had ik mijn hoop gevestigd."

Het waren lange dagen. Ik was erna helemaal gesloopt.

De 18-jarige havist Juultje van Raaij heeft haar eerste vijf examens gemaakt. "De eerste periode is wel goed gegaan. Ik was wel een beetje laat begonnen, maar ik heb me er wel uit kunnen redden. Het was wel een beetje heftig toen ik vier examens in twee dagen moest maken. Het waren lange dagen. Ik was erna helemaal gesloopt."

Meer ruimte en rust

"Het spreiden van mijn examens werd aangeraden door mijn mentor", vertelt Valeski. "Zelf vind ik het ook wel heel fijn, want in toetsweken ervaar ik heel veel druk en stress. Vaak ga ik ook leren in de avond, dat moet ik dan veel weken volhouden en dat zag ik ook echt niet zitten. Ik heb dan ook geen spijt. Ik ervaar nu meer rust tijdens mijn eindexamens, ik kan beter slapen en mijn aandacht besteden aan de vakken die ik wat lastiger vind."

Voor Juultje kwam het ook goed uit, want aardrijkskunde en economie zijn niet haar allerbeste vakken. "Nu kan ik meer tijd besteden aan deze vakken. Zo heb ik ook meer vertrouwen erin dat ik in een keer kan slagen."

Een paar vrienden doen ook examens in het tweede tijdvak, dus we kunnen elkaar steunen en motiveren.

Gemotiveerd blijven

Valeski vindt het wel raar dat ze haar klasgenoten leuke dingen ziet doen terwijl zij nog aan de bak moet, maar ze vindt het over het algemeen niet heel erg. "Het weer geeft me wel het gevoel dat het goed gaat komen. Het zonnetje geeft mij meer zin om te leren, omdat het langer licht blijft en je dan buiten kan leren. Een paar van mijn vrienden doen ook nog examen in het tweede tijdvak, dus we kunnen ook nog elkaar steunen en motiveren."

Juultje vindt het erg jammer dat ze zich niet kan voorstellen wat voor vrijheid haar vrienden voelen, maar ze heeft daar een oplossing voor in haar planning. "Ik probeer vroeg te slapen en 's ochtends eerder op te staan. In de ochtend ben ik dan drie uur bezig met mijn examens, zodat ik de rest van de dag leuke dingen kan doen met mijn vrienden. Ook helpen mijn ouders mij door een schop onder mijn kont te geven en ik merk ook wel dat dat me helpt om te leren."

Gepubliceerd op 4 juni 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!