Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Weinig kenmerkende aspecten in vwo-examen geschiedenis

Door Oscar

Voor zowel havo als vwo begon de dag met het examen Geschiedenis. Om 09:00 kregen 18.256 vwo'ers de beproeving onder ogen. Geschiedenis, dat te boek staat als een schrijffestijn, werd door onze correspondenten positief ontvangen.

Zo ook door Noah van Dansik. ''Het ging echt heel goed. Normaliter heb ik alle tijd nodig; nu niet: dat was echt heel chill.'' Stijn de Boer kan zich vinden in Noah's opmerking en stelt zelfs dat de eerste helft van het examen veel oppervlakkige vragen bevatte. ''Moest je de gebeurtenissen in de juiste volgorde zetten, maar die gebeurtenissen lagen 500 jaar uit elkaar ofzo. Nogal logisch.''

Tim Vonk heeft vaak moeite met het beoordelen van geschiedenistoetsen, maar durft na het praten met klasgenoten toch uit te spreken dat het ''gewoon heel goed ging''. ''Ik heb helemaal geen last gehad van stress, daar maak ik me toch wel een beetje zorgen over''. Docente Imke Poutsma geeft te kennen 'zeer tevreden' te zijn over het examen. ''Wel zaten er een paar lastige vragen bij, zoals vraag 12 over de verlichting, wat sowieso een pittig onderwerp is. En door het woordje 'stroming' te gebruiken, creëer je misschien verwarring bij leerlingen''.

Ijshockeywedstrijd
Een vraag die Tim bijbleef ging gepaard met een prent waarop een Russische ijshockeyer aan de veters frunnikte van een Tsjechoslowaakse ijshockeyer. Hier werd gevraagd of de veters aan elkaar vastgemaakt werden, kundig gestrikt werden of losgemaakt werden. ''Ik vond het lastig om te zeggen of de Rus wilde dat de Tsjechoslowaak op zijn muil ging, of niet.'' Ook Stijn herinnerde zich deze vraag. ''De veters werden volgens mij juist gestrikt.''

Noah verwonderde zich over een vraag waarbij het antwoord op een presenteerblaadje aangereikt werd. ''Dan werd er gevraagd welke politieke stroming verantwoordelijk was voor het uitbrengen van een poster, op de poster stond notabene dat deze afkomstig was van de socialisten.''

Consolidatie
Zowel Stijn, Noah als Tim geeft aan niet te zullen klagen. Sterre Theunissen, klachtencoördinator van het Laks, krijgt echter een aantal minder positieve reacties op het examen. ''In de syllabus staat dat minimaal 35% van de vragen over kenmerkende aspecten moet gaan,  maar daarover kwam maar twee vragen. Dus daar zijn wat mensen boos over. Ook het woord consolidatie kwam in veel klachten naar voren, omdat veel mensen de betekenis niet kenden, en het woord ook niet in het woordenboek terug te vinden was.''

Poutsma geeft aan het niet eens te zijn met klachten over de 35%-regel. ''Er werden maar twee kenmerkende aspecten letterlijk gevraagd, maar dat wil niet zeggen dat er in andere vragen niet via een omweg naar gevraagd werd.'' Al met al stelt Poutsma dit examen beter te vinden dan dat van vorig jaar.

Voor onze examenvloggers was het examen een schrijffestijn

 

 

 


Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 12 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.