Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

We spraken zeven scholieren over hun examenperiode

Door David

Maandenlang werk je toe naar die belangrijkste twee weken van het jaar: de eindexamens. Dagen en nachten stamp je kenmerkende aspecten, oefen je wiskundige bewijzen en lees je eindeloos lange teksten Duits. Op het zenuwslopende belletje op 12 juni na (morgen al!!!), is de examenperiode nu gelukkig zo goed als voorbij. Wij spraken met zeven examenkandidaten over hun eindexamens, examenreis, het telefoontje en vervolgstudies.

Foto's door Bregje Pontzen

Pien (17): 'Het is eigenlijk wel volgens plan verlopen'

Over het algemeen wordt de examenperiode als erg spannend ervaren. Toch haalt Pien nu al met een opgelucht gevoel adem. "Wat de uitslagdag betreft, ben ik helemaal niet zo zenuwachtig. Ik heb bij elk examen al mijn antwoorden overgeschreven op een kladblaadje en mee naar huis genomen zodat ik alles kon nakijken. Ik heb niets echt slecht gemaakt." 

De scholier verwacht morgen dan ook gewoon te horen dat ze geslaagd is. Het telefoontje zal ze niet thuis kunnen opnemen. "Ik ben deze week samen met een paar klasgenoten mee als begeleider op kamp van een eerste klas. Als we allemaal geslaagd zijn, gaan we hier zeker een feestje bouwen." Bij thuiskomst zal de champagne klaarstaan voor Pien om het feestje nogmaals te vieren. "Ik kan niet wachten om het officieel te horen."

Alex (18): 'De examenreis was heel chill om even tot rust te komen'

Alex begint wel wat zenuwachtig te worden voor dat beruchte telefoontje. "Af en toe gaat er even een vlaag van stress door me heen", vertelt de examenkandidaat. De rust probeert ze te bewaren door bezig te blijven. "Met vrienden afspreken of een dagje naar Amsterdam helpt. Ook de examenreis was heel chill om even tot rust te komen."

De scholiere heeft met vrienden de vrijheid gevierd in Kroatië. "Even mijn examenstand op nul zetten en genieten van een prachtige omgeving en van de gezelligheid. Het was een fijne afleiding van de stress."

Thom (18): 'Ik wil gelijk doorgaan met studeren' 

Thom geniet uiteraard ook van de lekker lange vakantie, maar is niet van plan om zijn vrijheid te verlengen met een tussenjaar. "Ik wil gelijk doorgaan met studeren omdat ik bang ben dat ik me in een tussenjaar ga vervelen en dat ik dan uit het ritme van school raak." 

Komend jaar gaat de scholier dan ook rechten studeren in Nijmegen. "Ik wil uit huis gaan maar ik denk dat dat wel heel erg wennen wordt." Toch vindt Thom de start aan een nieuwe opleiding nog niet heel spannend. "Ik vind nieuwe dingen leren heel interessant. Ik heb overal voornamelijk heel veel zin in."

Wieke (18): 'Ik ga de mensen van mijn school wel erg missen'

Wieke start komend jaar eveneens met een vervolgopleiding. "Ik ga Philosophy, Politics and Economics doen in Amsterdam. Maar ik ga mijn school wel missen hoor." De warme sfeer van haar kleine middelbare school waar iedereen elkaar kent, hoop ze ook te vinden in haar opleiding in de hoofdstad. "Deze studie is ook vrij klein. Ik heb expres voor een kleinere studie gekozen, dus ik hoop dat de sfeer daardoor enigszins vergelijkbaar zal zijn." 

"Ik verwacht dat ik op deze studie betrokken, gemotiveerde mensen met een open mindset ga tegenkomen en dat lijkt me erg leuk!" Maar die nieuwe mensen zijn natuurlijk niet de oude vertrouwde klasgenoten die je al jaren kent. "De mensen van mijn middelbare ga ik toch wel het meeste missen."

Maxim (18): 'Ik vind het belangrijk om ook veel tijd met familie door te brengen.'

Wat Maxim met al zijn vrije tijd gaat doen? Vooral genieten! "De zomer voelt als de beloning voor zes jaar lang hard werken. Een daarbij was de examenreis en examenfeestjes wel echt een hoogtepunt." Toch denkt de vwo’er niet alleen maar aan feest. "Ik ben alvast een kamer aan het zoeken voor volgend jaar en er moet ook brood op de plank komen, dus ook een leuk baantje zoek ik nog."

Familie is nu ook erg belangrijk voor Maxim. "Ik vind het belangrijk om nog veel tijd met mijn familie door te brengen voordat ik uit huis ga. Op die manier hoop ik deze periode goed af te sluiten en fris en fruitig te kunnen beginnen aan het komende, spannende jaar."

Isabella (18): 'Ik heb nu echt een enorm gevoel van vrijheid'

"Ik verwacht niet echt dat ik ga slagen", vertelt Isabella. "Ik moet denk ik sowieso wel herkansen." Toch heeft het volgens haar geen zin om zich druk te maken. "Het is nog wel heel spannend tot de uitslag, maar ik ga mij nu nog geen zorgen maken. Eerst even de uitslag afwachten."

Dat de scholier nu nog zo relaxed is, heeft wellicht te maken met haar tripje naar het buitenland. "Sinds de examens voorbij zijn heb ik echt een enorm gevoel van vrijheid. De examenreis heeft daar enorm aan bijgedragen. Ik heb echt lekker met vriendinnen kunnen genieten."

Suzanne (18): 'Ik vond het minder heftig dan verwacht' 

Suzanne wacht 12 juni samen met haar ouders het belletje thuis af. "Ook al ging alles wel goed en heb ik waarschijnlijk wel compensatiepunten gehaald, toch ben ik stiekem echt heel nerveus voor het telefoontje!"

Desondanks vond de havist de examenperiode veel minder heftig dan verwacht. "Natuurlijk had ik wel stress, maar dat is normaal. De examens zelf vond ik prima te doen en van sommige had ik zelfs meer verwacht. Het scheelde wel dat ik altijd maar één examen per dag had."

Gepubliceerd op 11 juni 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.