Eindexamens 2022

Volg ons ook op YouTube of Tiktok. (Bijna) klaar met je examens? Vul ons tevredenheidsonderzoek in 🙏

'Vwo Spaans lastiger dan Turks en Arabisch'

Door Roos

Slechts een beperkt aantal vwo'ers legde donderdagmiddag een taalexamen af. 18 vwo'ers deden Arabisch en aan het examen Turks deden 7 leerlingen mee. Alleen Spaans was nog relatief populair:1421 scholieren kozen dat als examenvak.

Vwo'er Joca van der Horst was snel klaar. "Het examen Spaans ging heel goed, ik was al een uur voor de eindtijd klaar en verliet als eerste de examenzaal. Maar misschien was het examen voor mij gemakkelijker omdat ik Portugees spreek." Klasgenoot Jur Remeijn, niet Portugeessprekend, denkt er hetzelfde over. "Veel mensen waren ruim op tijd klaar, ikzelf ook." 

Weinig tijd bij Spaans

Jessica van der Zee heeft een andere mening. Zij kan maar lastig inschatten hoe ze het examen Spaans gemaakt heeft. "Ik weet niet hoe ik het er vanaf gebracht heb. Vooral de tekst over Mexico en Los Angeles was moeilijk. Veel klasgenoten hadden te weinig tijd om het af te maken." Docente Spaans Mari Aghina hoorde haar leerlingen op het schoolplein hetzelfde zeggen.

"Ze vonden het een moeilijk examen, vanwege de lange teksten. Ook zij vonden de tekst over Los Angeles en Mexico moeilijk." Zelf vond Mari het wel een goed examen qua teksttypen en de hoeveelheid teksten. "Er zaten wel een aantal hele lange teksten bij. En er was een oefening waar je zinnetjes in open plekken in moest vullen, dat vinden leerlingen erg lastig." Het examen Spaans heeft vooralsnog 172 klachten opgeleverd bij scholierenvakbond LAKS, meldt klachtencoördinator Sadjia Safdari.

Arabisch

Maar weinig scholen boden het examen Arabisch aan: in heel Nederland slechts twee. Volgens docent Azzedine Ahbod van het Ibn Ghaldoun in Rotterdam vonden de vwo'ers het examen Arabisch 'goed te doen'. "De meeste leerlingen waren wel tot het einde druk bezig."

Azzedine vertelde ook waarom scholieren voor het examen Arabisch kiezen. "Ten eerste willen ze graag in het Arabisch kunnen communiceren als ze in hun moederland zijn. Daarnaast kiezen scholieren ook vaak voor Arabisch omdat ze daar in de toekomst profijt van kunnen hebben, bijvoorbeeld bij hun toekomstige baan. En er is een klein deel van de kandidaten dat Arabisch volgt om de Koran beter te kunnen begrijpen." 

Sadjia Safdari laat weten dat er tot nu toe vijf keer geklaagd is over het examen Arabisch. 

Turks

Het examen Turks werd door vwo-scholier Zaser Akbulut ook als makkelijk ervaren. "Soms was de vraagstelling wat onduidelijk, maar ik heb een heel erg goed gevoel over dit examen. Ik ging voor een 8,2. Ik heb mijn examen nog niet nagekeken, maar ben er vrij zeker van dat ik het wel gehaald heb. Ik vind Turks heel erg makkelijk, maar dat komt ook omdat ik met de Turkse taal ben opgevoed".

Dat laatste geldt ook voor vwo'er Bayram Akpinar. "Ik leer thuis veel Turks. We spreken Turks en de Turkse tv staat de hele dag aan. Ik vond daarom het examen heel erg makkelijk, ik denk dat mijn cijfer rond de acht ligt. De teksten waren wel erg lang, soms zelfs drie pagina's. Gelukkig was ik alsnog op tijd klaar." 

Opvallend is dat bij scholierenvakbond LAKS donderdagavond al 24 klachten zijn binnengekomen, terwijl er maar 7 vwo'ers examen Turks deden. "We zien dat er door sommige scholieren meerdere keren geklaagd wordt. Één scholier klaagde bijvoorbeeld drie keer. Het examen was volgens deze leerling te moeilijk, te onduidelijk en er klopte een vraag niet", zo zegt Sadjia Safdari. 

Meer weten? Het allerlaatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips, trucs en eerste reacties op gemaakte examens vind je op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 16 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.