Eindexamens 2022

Volg ons ook op YouTube of Tiktok. (Bijna) klaar met je examens? Vul ons tevredenheidsonderzoek in 🙏

'Vwo aardrijkskunde lastig in te schatten'

12.805 vwo'ers hebben dinsdagochtend het examen aardrijkskunde gemaakt. Veel examenkandidaten vinden het lastig om in te schatten hoe ze het er vanaf hebben gebracht.

Ruim duizend leerlingen dienden in de eerste uren na het examen een klacht in.

''Ik weet niet zo goed hoe het examen gegaan is,'' vertelt scholier Aniek Derkx. ''Ik keek er best tegenop, maar op zich viel het eigenlijk best mee. Het ging makkelijker dan de oefenexamens die ik gemaakt heb, maar dat komt denk ik omdat ik veel geoefend heb. Een vraag waar mijn klasgenoten en ik echt niet uitkwamen, was de vraag over een gesteente in Frankrijk. Die wist ik écht niet.''

Die vraag ging over de Falaises, de kliffen van de Normandische kust die voornamelijk uit kalksteen bestaan. Examenkandidaten moesten aangeven tot welke hoofdsteen van gesteenten die kalksteen behoort, en beschrijven waaraan dat te zien is in een bron. Ook moesten ze uitleggen hoe de zogeheten 'massabeweging' zichtbaar was geworden bij de kliffen en welke twee typen verwering dat hebben veroorzaakt.

Veel mogelijk

Ook vwo'er Jeroen Riemens vond deze vragen erg lastig. ''Ik was al bang dat er iets over gesteenten in het examen zou voorkomen en helaas gebeurde dat ook. Iedereen uit mijn klas had moeite met deze vraag. Ik denk dat het examen over het algemeen wel goed ging, maar bij aardrijkskunde weet je het nooit. Er zijn zoveel antwoorden mogelijk bij dit vak, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wiskunde. Dat maakt het lastig.''

Docent aardrijkskunde Oene Bouma vond het vwo-examen een schot in de roos: ''Ik vind het ieder jaar weer knap hoe goed de examens aardrijkskunde aansluiten op het onderwijs dat de leerlingen de afgelopen zes jaar hebben gehad. Het examen was volgens mij goed te doen. Ik denk ook niet dat je hiervoor een onvoldoende hoeft te halen als je je goed hebt voorbereid. Wel denk ik dat de leerlingen de volle drie uur nodig zullen hebben gehad.''

De vraag over de Falaises vond Bouma juist een leuke vraag. ''vooral het eerste gedeelte was echt een inkoppertje. Ik denk dat leerlingen de vraag over massabeweging minder hebben gemaakt.''

Niet zoals verwacht

Vwo-leerling Franca Sloos weet ook niet wat ze van het examen moet denken. ''Aardrijkskunde was niet wat ik ervan verwacht had, maar helaas is het ook niet mijn beste vak. Ik weet niet hoe ik het gemaakt heb, maar als het slecht ging, is het 'gelukkig' mijn extra vak.'' Als Sloos een onvoldoende haalt kan ze het gehele vak laten vallen zonder dat haar diploma in gevaar komt.

Om vijf uur 's middags passeerde de klachtenteller bij het LAKS over dit examen de 1000. Een meest gehoorde klacht of opvallende reeks meldingen was echter niet te ontdekken. "We hebben niet echt bijzondere klachten binnengekregen. Volgens mij is het examen op zich gewoon goed verlopen,'' zegt Sadjia Safdari, coördinator van de examenklachtenlijn.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op www.scholieren.com/eindexamens 

Gepubliceerd op 14 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

wat heerlijk dat er meer zijn die die franse kliffen net zo vreemd vonden als ik!

9 jaar geleden

6.

6.

Die vraag over die klif vond ik juist goed te doen, wij hebben ook heel erg geoefend op verschillende gesteentes op school!

9 jaar geleden

A.

A.

Ik vond de afbeelding bij de Franse kliffen van zeer lage kwaliteit. Ik vond dat de massabeweging wel wat beter gefotografeerd had kunnen worden

Op een paar vragen na, vond ik het wel redelijk te doen.

9 jaar geleden

F.

F.

snapde er verkelijk niet veel van aleen deze franse klif vont ik wel makelijk

9 jaar geleden

N.

N.

Oene Bouma is mijn docent XD

9 jaar geleden

A.

A.

erg prettig dat franse klif het een fijne vraag vonT. en ja, ak, ik begreep eerst niet eens wat er bedoeld werd met de ''massabeweging'', klonk eerder als iets voor natuurkunde. we zullen zien. en duimen voor de 5,5

9 jaar geleden

R.

R.

Die vraag over de spotprent over palmolie, dát vond ik nou een onmogelijke vraag! Raar geformuleerd en ik kon er niet uit opmaken wat ze nou precies van me wilden..

9 jaar geleden

R.

R.

Het ging niet lekker bij mij. Ik haat aardrijkskunde, het is mijn slechtste vak. Ik bid dat de norm mee zal vallen, want hierdoor komt heel mijn 5,5 CE gemiddelde in gevaar.

9 jaar geleden