Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Vragen over de balans brengen havisten uit evenwicht

Door Roos

Bente Tielens (17) vat het gevoel na bedrijfseconomie goed samen in haar reactie op Instagram: "Wel vakantie, maar het examen was niet te doen." Veel kandidaten zijn blij dat het laatste examen er ein-de-lijk opzit, maar vonden bedrijfseconomie een pittig slot. 

"Het waren hele diepgaande vragen en veel lange berekeningen, waarvoor je maar twee puntjes kreeg", vond Bente. Ook Semia Nara (17) had het idee dat het dramatisch ging. "Wat ik jammer vond, is dat er geen berekeningen kwamen over rentabiliteit of current/quick ratio, want ik had daar echt veel voor geoefend." 

Bij Semia zakte de moed zo in de schoenen, dat ze om 16.00 uur het pand verliet. "Ik heb het opgegeven. Hoe vaak ik de vragen ook had gelezen, het lukte me gewoon niet, dus ik dacht: laat maar, ik ga weg." 

Ik dacht: laat maar, ik ga weg.

Puntjes

Patrick Keller, die je misschien kent als Meester Patrick, kan zich wel iets voorstellen bij de reacties van leerlingen. "Je moest bij de rekenvragen inderdaad veel doen voor één of twee punten. Het nadeel is dan dat één foutje je hele antwoord kan verpesten", aldus Patrick.

Overigens vond hij de theorievragen in het examen wel goed te doen. "De eerste vragen waren best wel letterlijke vragen over de theorie, bijvoorbeeld over rechtsvormen, elementen van de swot-analyse of de vier p's. Maar ook hier kreeg je steeds maar één puntje." 

Erger verwacht

Gelukkig sloot niet iedereen de examenperiode met een kutgevoel af. Daan Witké (17) vond het examen wel goed te doen, al kreeg hij het ook zeker niet cadeau. "Ik heb er hard voor moeten werken, maar ik ga met een goed gevoel de vakantie in", schrijft hij. Hij had het examen erger verwacht. Daan: "De stof bevat zoveel theorie en tientallen formules die je moet kennen, maar uiteindelijk kon je de meeste vragen wel beantwoorden met algemene kennis en informatie uit de bronnen." 

Over de berekenvragen zegt Daan: "Die waren gegeven op de bedrijfseconomie manier. Het is dus even zoeken naar welke getallen je waar en op welke manier moet gebruiken, maar als je dat uiteindelijk hebt, dan is het eigenlijk appeltje eitje." 

Balans

Daan was wel een van de weinigen die aardig positief op het examen reageerde. En zelfs hij had moeite met de vragen over het opstellen van de balans. "Lastigste vraag vond ik wel vraag 24, waar je de balans moest opstellen. Ik heb daar opgeschreven wat ik kon opschrijven en hoop op het beste."

Alle andere scholieren die wij spraken vonden dit ook één van de lastigste opgaven. Danaé Hardam (17) maakte hier zelfs expres een fout. "Bij de uitwerkbijlage van vraag 24 heb ik random dingen ingevuld, zodat ik bij 25 een doorrekenfout zou hebben." Ook Bente en Semia konden weinig met deze vraag. Semia: "Ik wist echt niet hoe ik de balans moest opstellen en welke getallen ik moest gebruiken."

Meester Patrick vond de rekenvragen sowieso pittig: "Ik denk dat ik dit examen prima kan gebruiken om met vwo'ers te oefenen, ik denk dat zij deze vraag zelfs lastig vinden. Zeker die vraag over de balans, daar moest je bijzonder veel doen. Dat had ik niet verwacht." 

Vakantie en afwachten

Het examen bedrijfseconomie was het laatste examen voor de meeste havisten. Voor iedereen die niet met een lekker gevoel de spannende wachtperiode in gaat, is er altijd nog de wegstreepregeling

Gepubliceerd op 25 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.