Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vmbo-examen biologie 'een opluchting'

Door Merel

Middelbare scholieren vonden het vmbo-examen biologie makkelijker dan verwacht. Dinsdagmiddag bogen 34.329 kandidaten zich over dit examen. De eerste reacties zijn overwegend positief. 

Vmbo'er Camiel van Es heeft na afloop van de zitting meteen zijn antwoorden vergeleken met het correctievoorschrift en is erg blij met zijn resultaat. "Volgens mijn eigen berekening heb ik 48 van de 60 punten gehaald, wat betekent dat ik ongeveer een acht zou hebben." Hij merkte tijdens het examen al dat het goed ging. "Alleen het moeten verklaren waarom er een ijzertekort ontstaat tijdens de menstruatie, vond ik een erg lastige vraag."

Ook Anouk Geertsma is tevreden. "Ik had van tevoren heel veel geleerd, maar uiteindelijk had je vooral globale kennis nodig om de vragen te beantwoorden. Van tevoren dacht ik dat het helemaal niet goed zou gaan, maar het viel dus reuze mee. Als je het eerste examen eenmaal gehad hebt, is de rest ineens helemaal niet meer spannend."

Weinig schrijfruimte

Ook Sharon Eijlers had verwacht dat het slechter zou gaan. "Ik heb het correctievoorschrift bekeken en heb volgens mij best wat punten gescoord. En dat terwijl ik de hele nacht wakker gelegen heb door een mug!"

De leraren van Isabella Pouw vonden dat er te weinig schrijfruimte was in de uitwerkbijlage van biologie, en gaven de leerlingen daarom een los velletje in plaats van de originele uitwerkbijlage. Isabella maakt zich nu zorgen dat dit tot problemen kan leiden. Die vraag wil ze voorleggen aan het LAKS. De scholierenvakbond laat alvast weten daar expres weinig aandacht aan te zullen besteden, omdat dit nadelig zou kunnen zijn voor de leerlingen.

Rechttoe rechtaan

Sana Butt had vandaag twee examens: geschiedenis en biologie. "Dat vond ik wel erg zwaar. Ik vond het moeilijk om op beide examens geconcentreerd te blijven. Bovendien had ik erg mijn best gedaan om alle moeilijke dingen uit mijn hoofd te leren terwijl juist de makkelijke dingetjes waar ik overheen gelezen had, getoetst werden."

Docent biologie Per-Ivar Kloen noemde het examen "rechttoe rechtaan". Hij vond de vragen erg helder. "Het enige wat ik jammer vond, was dat de vragen over de bronnen pas aan het eind van het examen kwamen. Dat kan vervelend zijn voor leerlingen aangezien hun concentratie dan al een stuk minder is. Maar al met al vond ik het een prima examen."

Bij de klachtenlijn van het LAKS was het ook erg rustig wat biologie betreft. In de eerste uren na afloop van de zitting werden er 407 klachten ingediend. Dat is maar ruim 1 procent van het totale aantal kandidaten. 

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze splinternieuwe eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 21 mei 2013


Alles over de examens in je timeline?