Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Vmbo-examen biologie 'een opluchting'

Door Merel

Middelbare scholieren vonden het vmbo-examen biologie makkelijker dan verwacht. Dinsdagmiddag bogen 34.329 kandidaten zich over dit examen. De eerste reacties zijn overwegend positief. 

Vmbo'er Camiel van Es heeft na afloop van de zitting meteen zijn antwoorden vergeleken met het correctievoorschrift en is erg blij met zijn resultaat. "Volgens mijn eigen berekening heb ik 48 van de 60 punten gehaald, wat betekent dat ik ongeveer een acht zou hebben." Hij merkte tijdens het examen al dat het goed ging. "Alleen het moeten verklaren waarom er een ijzertekort ontstaat tijdens de menstruatie, vond ik een erg lastige vraag."

Ook Anouk Geertsma is tevreden. "Ik had van tevoren heel veel geleerd, maar uiteindelijk had je vooral globale kennis nodig om de vragen te beantwoorden. Van tevoren dacht ik dat het helemaal niet goed zou gaan, maar het viel dus reuze mee. Als je het eerste examen eenmaal gehad hebt, is de rest ineens helemaal niet meer spannend."

Weinig schrijfruimte

Ook Sharon Eijlers had verwacht dat het slechter zou gaan. "Ik heb het correctievoorschrift bekeken en heb volgens mij best wat punten gescoord. En dat terwijl ik de hele nacht wakker gelegen heb door een mug!"

De leraren van Isabella Pouw vonden dat er te weinig schrijfruimte was in de uitwerkbijlage van biologie, en gaven de leerlingen daarom een los velletje in plaats van de originele uitwerkbijlage. Isabella maakt zich nu zorgen dat dit tot problemen kan leiden. Die vraag wil ze voorleggen aan het LAKS. De scholierenvakbond laat alvast weten daar expres weinig aandacht aan te zullen besteden, omdat dit nadelig zou kunnen zijn voor de leerlingen.

Rechttoe rechtaan

Sana Butt had vandaag twee examens: geschiedenis en biologie. "Dat vond ik wel erg zwaar. Ik vond het moeilijk om op beide examens geconcentreerd te blijven. Bovendien had ik erg mijn best gedaan om alle moeilijke dingen uit mijn hoofd te leren terwijl juist de makkelijke dingetjes waar ik overheen gelezen had, getoetst werden."

Docent biologie Per-Ivar Kloen noemde het examen "rechttoe rechtaan". Hij vond de vragen erg helder. "Het enige wat ik jammer vond, was dat de vragen over de bronnen pas aan het eind van het examen kwamen. Dat kan vervelend zijn voor leerlingen aangezien hun concentratie dan al een stuk minder is. Maar al met al vond ik het een prima examen."

Bij de klachtenlijn van het LAKS was het ook erg rustig wat biologie betreft. In de eerste uren na afloop van de zitting werden er 407 klachten ingediend. Dat is maar ruim 1 procent van het totale aantal kandidaten. 

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze splinternieuwe eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 21 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

IJzertekort moeilijk?
Hmm, in bloed zit ijzer, tijdens je menstruatie verlies je bloed ...

9 jaar geleden